نرخ دلار در بازار آزاد ایران روز یکشنبه ۱۳ آبان با عبور از کانال ۷۰ هزار تومان به روند افزایشی خود ادامه داد. قیمت طلا و سکه هم در این روز افزایشی بود و بورس تهران منفی بسته شد.
تشدید تنشهای سیاسی و تهدیدات از سوی مقامهای رسمی جمهوری اسلامی برای «حمله نظامی احتمالی» به اسرائیل بازارهای ایران را دچار نوسان کرده است. از سوی دیگر بینتیجه ماندن مذاکرات صلح در خاورمیانه و احتمال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا باعث کاهش ارزش ریال شده است.
معاملهگران بازار غیررسمی ارز تهران در واکنش به این ریسکها نرخهای بالاتری نسبت به روزهای گذشته پیشنهاد میدهند، به طوری که نرخ دلار به بیش از ۷۰ هزار تومان و نرخ یورو به ۷۶ هزار و ۲۰۰ تومان رسیده است.
«نرخهای فردایی» که نشاندهنده چشمانداز معاملهگران از وضعیت بازار در روزهای آینده است نیز همچنان رو به افزایش است.
قیمت سکه با طرح «امامی» نیز با وجود کاهشی شدن نرخ طلا در بازارهای جهانی، در بازار تهران به ۵۴ میلیون و پانصد هزار تومان رسیده است که نسبت به روز قبل ۹۱ دهم درصد افزایش داشته است.
معاملات بازار سرمایه ایران نیز همچنان بهدلیل «خروج معاملهگران» از دادوستدها، کمرمق گزارش شده است.
شاخص کل بورس تهران روز یکشنبه با ۲۸ هزار و ۵۲۸ واحد کاهش به سطح دو میلیون و ۳۲ هزار واحد رسید. ارزش معاملات خرد در این روز به دو هزار و ۱۱۶ میلیارد تومان رسید که در نتیجه آن ۶۴۱ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شده است.
مقامهای ایران از جمله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در روزهای اخیر از پاسخ «قطعی» به حمله نظامی اسرائیل خبر دادهاند.
اسماعیل کوثری، نماینده مجلس و سردار سابق سپاه نیز از «موافقت اکثریت اعضای شورای عالی امنیت ملی» با پاسخ نظامی ایران به اسرائیل خبر داده و گفته که حمله ایران به اسرائیل «خیلی سنگینتر» از حمله موشکی اخیر خواهد بود.
این اظهارات احتمال «تداوم حملات موشکی» را بالا برده و بر همین اساس صاحبان پول و سرمایه برای حفظ داراییهای خود از ریسک بروز درگیریهای نظامی در حال ورود به بازارهای امنتر مانند «طلا و ارز» هستند.
بررسی بودجه سال آینده در مجلس شورای اسلامی نیز باعث انتشار اخباری شده است که بر نوسانی شدن بازارها مؤثر بوده است. گفته میشود نرخ دلار رسمی در بودجه سال آینده ۵۵ هزار تومان در نظر گرفته شده است. نزدیک شدن نرخ «دلار نیمایی» به نرخ آزاد نیز نشان میدهد دولت برای مبادلات ارزی در بازارهای رسمی قیمتهای بالاتری را در نظر دارد.
اخبار مربوط به افزایش نرخ بنزین در سال آینده نیز «انتظارات تورمی» مصرفکنندگان را تقویت کرده است. نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس روز یکشنبه در اظهارنظری صریح و کمسابقه گفته است: «دولت در سال آینده بنزین را به احتمال زیاد گران خواهد کرد.»
مهرداد لاهوتی میگوید: «موضوع کاملاً روشن است؛ امسال برای واردات بنزین ۹۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود اما برای سال آینده واردات بنزین ۶۵ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است. معنای این تغییر اعداد، شفاف و روشن است که دولت به احتمال زیاد میخواهد نرخ بنزین را در سال آینده افزایش دهد.»
دولت همچنین قصد دارد در لایحه بودجه با «کاهش سبد ارز ترجیحی» کالاهای کمتری را مشمول دریافت یارانه قرار دهد. روایتهای میدانی رسانههای ایران نشان میدهد رشد نرخ دلار بر قیمت کالاهای مصرفی هم اثرگذار بوده است. در یکی از این روایتها قیمت هر کیلو گوجهفرنگی ۵۰ هزار تومان گزارش شده است.
مرکز آمار ایران نرخ تورم مهر ماه ۱۴۰۳ را ۳۱٫۶ درصد و تورم دوازده ماه اخیر را ۳۳.۶ درصد اعلام کرده است. در همین حال محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در نشست با اعضای مجمع کارآفرینان، تورم سالانه مهرماه را ۳۸ درصد اعلام کرده است.