گزارش میدانی سایت «اقتصاد ۲۴» نشان میدهد که فقر و تورم افسارگسیخته در ایران باعث افت شدید خرید اقلام مورد نیاز مردم شده و احتمال تعطیلی برخی فروشگاههای مواد غذایی بالا گرفته است.
این گزارش که روز سهشنبه ۲۱ تیرماه منتشر شد، میافزاید گرانی کالا به ویژه مواد خوراکی به حدی رسیده که واحدهای صنفی خرد و متوسط، مارکتها و سایر فروشگاههای زنجیرهای سطح شهر خالی از مشتری شده است.
با جهش قیمت برخی مواد غذایی و آرد در اردیبهشتماه بهدلیل حذف یارانههای دولتی و ارز ترجیحی، قیمت اقلام خوراکی در ایران بنابر روایت مرکز آمار تنها در یک ماه حدود ۲۵ تا ۲۵۰ جهش یافت. البته آمارهای میدانی و اظهارات فعالان اقتصادی و تولیدی حاکی است که رشد قیمتها بسیار بالاتر از رقم ادعایی مرکز آمار بوده است.
سایت «اقتصاد ۲۴» نیز تصریح کرده که در گزارش مرکز آمار، هر کیلو برنج ایرانی درجه یک رشد ۱۹ درصدی در طول یک ماه تجربه کرده است، اما قیمت هر کیلو برنج ایرانی تا ۱۱۲ هزار تومان هم رسیده که به معنی ۲.۶ برابر شدن قیمت آن در طول یکسال است.
پور محمدی صاحب یکی از فروشگاههای زنجیرهای در شهر تهران به این سایت گفته است که گرانی سرسامآور مواد خوراکی و سایر اقلام مورد نیاز خانوارها باعث رکود در فروشگاهها شده و مردم کمتر برای خرید به فروشگاه میروند چراکه کاهش قدرت مالی اجازه خرید را به آنها نمیدهد.
به گفته این فعال بازار، کاهش تقاضا باعث شده است که کالاها کمتر فروخته شوند، از این رو ثبت درخواست کالای جدید برای قفسههای فروشگاه به کارخانهها و مراکز توزیع محصولات خوراکی، شوینده و غیره کمتر شده است: اگر وضعیت تعیین قیمتهای گران همچنان با همین سیاست ادامه داشته باشد قطعاً بسیاری از فروشگاهها و مارکتهای سطح شهر تعطیل میشوند.
افزایش قیمت مواد غذایی برای دولت «دغدغه نیست»
در همین زمینه، کامران ندری کارشناس مسائل اقتصادی به سایت «اقتصاد ۲۴» گفته است که مردم تاب رقابت با افزایش نرخها را ندارند.
این کارشناس اقتصادی افزوده است: به نظر میرسد بسیاری از مسئولان اطلاع دقیقی از قیمتها ندارند و اساسا میزان افزایش قیمت مواد غذایی برای آنها مسئله و دغدغه نیست.
او هشدار داده است که اقتصاد به سمتی در حال حرکت است که تورم، سفره مردم را بسیار کوچک کرده و ادامه چنین وضعیتی زنگ خطر جدی برای دولت است.
«اقتصاد ۲۴» در ادامه مینویسد گوشت قرمز خریدار ندارد: متوسط قیمت هر کیلو گوشت گاو در حال حاضر ۱۹۳ هزار تومان است که در مقایسه با خرداد ۱۴۰۰ حدودا ۵۲ درصد افزایش داشته است. قیمت هر کیلو گوشت گوسفندی و گوساله به ترتیب به بیش از ۲۳۰ هزار تومان و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است و مردم کمتری به سراغ خرید گوشت قرمز میروند.
این گزارش میافزاید این روزها قیمت مرغ در بازار به کیلویی ۷۰ هزار تومان رسیده و طبق درخواست مرغداران احتمال میرود که هر کیلو مرغ به بیش از ۷۰ هزار تومان هم افزایش یابد.
شیر پاستوریزه در خردادماه ۵۰ درصد گرانتر شده و در بازه یکساله هم ۹۳ درصد افزایش قیمت داشته است. قیمت پنیر هم در طول یک ماه ۵۶ درصد و در طول یکسال ۱۲۶ درصد رشد کرده است.
این گزارش میافزاید: «مردم قید خرید لبنیات را زدهاند».