بامداد یکشنبه هشدارهای مقامات به اهالی بخشهایی از استان خوزستان برای تخلیه خانهها به خاطر خطر وقوع سیل ادامه داشت و برخی مسئولان نیز از خودداری بسیاری از اهالی از ترک خانههایشان خبر میدهند.
خبرگزاریهای داخلی از تخلیه ۱۷۴ شهر و روستا از بیم سیل در خوزستان خبر میدهند.
این خبرگزاریها همچنین از اسکان بیش از ۲ هزار نفر از اهالی شهرستان حمیدیه خوزستان در یگانهای ارتش و آمادهسازی اردوگاههایی برای اسکان ۱۰۰ هزار نفر در هویزه و حاشیه حمیدیه خبر میدهند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، حمید سیلاوی، مدیر کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خوزستان، نیز گفته است که «با هماهنگی ستاد بحران ۶ اردوگاه برای اسکان اتباع خارجی سیلزده در استان در شهرستانهای دزفول، اندیمشک، ملاثانی و گتوند ایجاد شده است.»
او توضیحی در مورد علت جدایی اردوگاههای سیلزدگان اتباع خارجی و شهروندان ایرانی نداد.
در روزهای اخیر عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران، گفته است که ۴۰۰ هزار نفر در استان خوزستان در معرض سیل قرار دارند.
همچنین خبر میرسد که بر اثر آبگرفتگی، جاده ترانزیتی اهواز - شوش بسته شده و ۱۴ واحد تأسیسات آبرسانی روستایی شهرستان شوشتر نیز از مدار خارج شده است.
۲۵۱ دکل و پست برق نیز در معرض خطر سیل خوزستان قرار دارند و مردم سیلزده با قطعی آب، برق و گاز مواجه هستند.
سیل همچنین به بخش عشایری خوزستان ۳۰ میلیارد تومان خسارت وارد کرده است.
به نوشته خبرگزاری ایرنا، ظهر امروز یکشنبه دومین هواپیمای کویتی حامل کمکهای آن کشور به سیلزدگان وارد ایران شد. بنا بر این گزارش، کمک روز یکشنبه کویت شامل مواد غذایی به وزن ۴۰ تُن، هزار چادر ۱۲ متری، ۲ هزار سبد مواد غذایی یکماهه برای هر خانوار، ۲ هزار پتو و ۱۰۰ دستگاه پمپاژ آب میشود.
هشدار مقامات برای تخلیه
استاندار خوزستان صبح یکشنبه بار دیگر از شهروندان سوسنگرد، بستان، رُفَیّع (کاوه)، کوت سید نعیم، هویزه و حمیدیه خواسته «هرچه زودتر» محل سکونت خود را ترک کنند.
غلامرضا شریعتی شامگاه شنبه، در مصاحبه با تلویزیون ایران گفته بود آب ورودی به سد کرخه بر خلاف پیشبینیها کاهش نیافته و برای جلوگیری از سرریز شدن بخشی از آب سد تخلیه شده است.
به گفته آقای شریعتی «در برخی روستاهای شوشتر، سوسنگرد، هویزه، حاشیه دز و رودخانه کرخه مشکلاتی وجود دارد اما تاکنون آب وارد شهرهای استان نشده است».
وی در نهایت گفت: «با انجام کارهای مهندسی تلاش میکنیم آب وارد شهرهای استان نشود یا اگر وارد شد، حداقل باشد».
او روز یکشنبه تاکید کرد «علت درخواست ما از مردم این مناطق برای ترک خانههایشان افزایش خروجی آب از سد کرخه است».
روز شنبه در شبکههای اجتماعی فیلمهایی منتشر شده که به گفته منتشرکنندگان مربوط به سرریز شدن آب از بخشی از دیوار کناری سد کرخه است.
با این حال پیمان جهانگیری، فرماندار اندیمشک، این گزارشها را «کذب» خوانده و گفته بود که «در حال حاضر سد کرخه پایدار است و ورودی و خروجی آن مدیریت شده است».
روز شنبه همچنین طغیان رودخانه کرخه باعث پیشروی آب به سمت جاده اهواز- اندیمشک شد.
مسئولان گفتهاند که روستاهای غرب کارون در خرمشهر نیز باید برای تخلیه آماده باشند.
از هفته گذشته و با پیشبینی احتمال سیل در خوزستان دستور تخلیه شهرها و روستاهای خوزستان در چند مرحله صادر شده که در تازهترین مورد شش شهر حمیدیه، سوسنگرد، بستان، ابوحمیظه، کوت سیدنعیم و رفیع تخلیه شدند.
به گفته حمید قویدل، نماینده جمعیت هلال احمر در سیل استان خوزستان، ۱۰۲ روستا در ۹ شهرستان این استان تخلیه شدهاند.
آقای قویدل همچنین گفت که ۲۹ هزار و ۴۱۴ نفر از مردم این روستاها در ۳۹ اردوگاه از ۹ شهرستان استان خوزستان اسکان اضطراری داده شدهاند.
روز یکشنبه نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی گفت: مردم در اردوگاهها شرایط چندان خوبی ندارند در برخی موارد سه خانوار در یک چادر زندگی میکنند.
در همین حال، رضا زینی وند مقدم، مدیرکل آموزش و پرورش استان لرستان، از تخریب ۱۹ مدرسه شهرستان پلدختر در شهر و روستا بهطور کامل بر اثر سیل خبر میدهد.
کشته شدن ۷۰ نفر بر اثر سیل
روز شنبه احمد شجاعی، رئیس سازمان پزشکی قانونی ایران، خبر داد که ۷۰ نفر در ۱۳ استان بر اثر سیل فوت شدند.
به گفته آقای شجاعی، استان فارس با ۲۱ کشته، لرستان با ۱۵ کشته و گلستان و همدان نیز با ۸ کشته، بیشترین آمار قربانیان سیل را دارند.
براساس این گزارش، در استانهای مازندران شش نفر، خراسان شمالی سه نفر، در هر یک از استانهای قزوین و کهگیلویه و بویراحمد دو نفر و در هر یک از استانهای خراسان رضوی، خوزستان، سمنان، قم و کرمانشاه یک نفر فوت شدهاند.
بنا بر پیشبینی سازمان هواشناسی ایران، سامانه جدید بارشی که از عصر جمعه وارد کشور شده، روزهای شنبه و یکشنبه در تمامی استانهای ایران جز هرمزگان و سیستان و بلوچستان فعال خواهد بود اما بیشترین بارشها در دو استان خراسان شمالی و خراسان رضوی خواهد بود.
انتقاد روحانی از صدور مجوز ساخت در بستر رودخانهها
حسن روحانی، رئیس جمهور، روز یکشنبه در مراسمی در تهران صدور مجوز ساخت در بستر رودخانهها را «معامله جان مردم با پول کثیف» دانست.
وی اظهار داشت: «من موردی را به شهردار تهران نسبت به چند واحد مسکونی مطرح کردم که در همین اطراف تهران وسط رودخانه ساخته شدهاند و واقعاً جای تعجب دارد که چه کسی، به چه شکل و با چه مقدار پول مجوز دادهاست.»
آقای روحانی اضافه کرد: «هر چند اگرخدای ناکرده آن دستگاه فاسد، پول دریافت کرده باشد خطر بزرگی را برای جان مردم تهران خریدهاست. اینجا فقط بحث پول نیست بلکه بحث معاوضه جان مردم با پول کثیف است.»
در همین حال، به گزارش خبرگزاری ایسنا، علی صالحی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان فارس، از احضار تعدادی از «مقصران احتمالی» در حادثه سیل شیراز خبر داد. او توضیح بیشتری نداد اما گفت که اخبار تکمیلی در این باره، در آینده اعلام خواهد شد.
انتقاد وزارت خارجه ایران از آمریکا
روز یکشنبه بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با شکایت از اینکه دولت آمریکا حسابهای هلال احمر ایران را بسته است گفت: «دولت آمریکا مسئول نتایج مخرب سیلهای اخیر ایران است.»
او البته افزود: «همانطور که میدانید بستن حسابهای هلال احمر امکانپذیر نیست زیرا یک مؤسسه بشردوستانه است اما در نهایت آمریکا از رسیدن کمکهای خارجی به ایران چه از سوی هموطنان ایرانی خارج کشور و چه از سوی دیگر ملتها ممانعت کرد.»