واکنش لاریجانی و موسوی به توئیت پومپئو درباره اعتراضات ایران
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی و عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نسبت به توئیت مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا درباره اعتراضات اخیر ایران، واکنش نشان دادند.
آقای پومپئو، روز دوشنبه، ۲۵ آبان، با بازنشر یک توئیت سابق خود خطاب به مردم ایران اعلام کرد که ایالات متحده «با شماست».
وی سال پیش در صفحه توئیتر خود نوشته بود: «پس از چهل سال بیداد، مردم پر افتخار ایران در مورد سوء استفادههای حکومتشان ساکت نمینشینند. ما هم ساکت نخواهیم ماند. من پیامی برای مردم ایران دارم: ایالات متحده صدای شما را میشنود. ایالات متحده از شما حمایت میکند. ایالات متحده با شماست».
علی لاریجانی در واکنش، موضعگیری پومپئو را «مداخلهآمیز» توصیف کرد و گفت: «با این اقدام، رفتار دروغین آمریکا برای ملت ایران روشن شد و هدف آمریکاییها جز به آشوب کشیدن کشور و نابودی مردم ایران نیست.»
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران هم شامگاه یکشنبه، ۲۶ آبان گفت: «اقدامات عدهای هرج و مرج طلب و تخریبگرِ مورد حمایت امثال ایشان [پمپئو]، به هیچ وجه سنخیتی با روش و منش قاطبه مردم فهیم و بصیر ایران ندارد.»
آقای موسوی، این نوع اظهارنظرها را «ریاکارانه و مزورانه» نامید که «حاوی هیچگونه همدردی صادقانه و دلسوزانهای نیست.»
وی همچنین آمریکا را متهم کرد که با مردمی «همدردی» میکند که «تحت فشار تروریسم اقتصادی آمریکا قرار داشته و پیش از این نیز از زبان همین فرد، به صراحت بیان شد که باید به مردم ایران گرسنگی داد تا در مقابل ما تسلیم شوند.»
دستگیری «دو لیدر» در شیراز و ۱۸۰ معترض در خوزستان
خبرگزاری ایرنا مینویسد که استاندار خوزستان خبر داده است که «در جریان ناآرامیهای سه روز اخیر در برخی شهرهای استان خوزستان ۱۸۰ نفر دستگیر شدند.»
این خبرگزاری همچنین روز دوشنبه نوشت که مأموران سازمان اطلاعات سپاه فجر استان فارس ۲ نفر از معترضان را در اعتراضات به افزایش قیمت بنزین در شیراز دستگیر کردهاند. این خبرگزاری این دو نفر را «از فریبخوردگان و لیدرهای وابسته به گروههای معاند نظام جمهوری اسلامی» توصیف کرده است.
رئیس مجلس: نمایندگان پیروی از «فرمایشات» رهبر را لازم دانستند
در حالی که به خاطر موضوع گرانی بهای بنزین در ایران یکی از نمایندگان مجلس استعفا داده و سخن از قصد استعفای چهار نماینده دیگر مطرح است، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، امروز دوشنبه گفت که نمایندگان مجلس «پس از سخنان مدبرانه» رهبر جمهوری اسلامی پیروی از این «فرمایشات حکیمانه» را لازم دانستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، علی لاریجانی این مطلب را در نطق پیش از دستور خود در صحن علنی مجلس بیان کرده و با ذکر اینکه از «سخنان حکیمانه» رهبر «قدردانی میکنیم»، افزود که «مردم و مسئولین با همگرایی، فرصتی به آشوبگری آمریکا و منافقین نخواهند داد.»
علی خامنهای که در نخستین واکنش خود به اعتراضات به سه برابر شدن بهای بنزین در ایران سخن میگفت افزود که با اینکه در این خصوص «سررشتهای» ندارد ولی از تصمیم سران قوا حمایت میکند و باید اجرا شود. وی همچنین از «مسئولان حفظ امنیت» خواست «به وظایف خود عمل کنند.»
روز یکشنبه اعلام شد که محمد قسیم عثمانی، نماینده بوکان در مجلس شورای اسلامی، در اعتراض به نقش نداشتن مجلس در موضوع تصمیمگیری برای افزایش قیمت بنزین استفعا داده است.
در همین حال، سایت «اعتمادآنلاین» نوشته که علاوه بر عثمانی، قاسم جاسمی نماینده کرمانشاه، محمدجواد ابطحی نماینده خمینی شهر، محمدجواد فتحی نماینده تهران، قصد دارند استعفا دهند.
محمود صادقی نماینده تهران هم صبح روز یکشنبه اعلام کرده بود که تصمیم دارد استعفا دهد.
خسارت به ۳۶ شعبه از بانکهای خرمآباد در جریان اعتراضات
رئیس شورای هماهنگی بانکهای لرستان از «خسارت» دیدن «۳۶ شعبه» از بانکهای دولتی و خصوصی در نقاط مختلف خرمآباد خبر داده است.
بیژن مقدم بیرانوند، روز دوشنبه، ۲۷ آبان به خبرگزاری ایرنا گفته که از ۳۶ شعبه بانک خسارتدیده، «تعداد پنج شعبه» از سوی معترضان آتش زده شده است.
به گفته وی، علاوه بر این، «۴۶ دستگاه خودپرداز نیز در سطح شهرستان خرم آباد آسیب دیده و غیرفعال شده است.»
آنطور که بیرانوند خبر داده، در ناآرامیهای خرمآباد، «شیشهها، درب حفاظها، سیستمهای نوبتدهی، دوربینهای مدار بسته و تجهیزات رایانهای برخی از بانکها» نیز «از بین رفته» است.
این مقام رسمی استان لرستان، خسارت وارد شده به بانکهای دولتی و خصوصی این استان را «از صفر تا ۱۰۰ درصد» عنوان کرده و افزوده که «خسارات ریالی» وارده به آنها «به محض دریافت گزارش»، اطلاعرسانی میشود.
قطار شهری اصفهان روز دوشنبه جابجایی مسافر ندارد
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری اصفهان از توقف فعالیت قطار شهری استان اصفهان برای دومین روز متوالی خبر داد.
به گزارش ایرنا، علیرضا صلواتی گفته که «پنج ایستگاه» قطار شهری اصفهان روز شنبه [۲۵ آبان] خسارت دیده بودند، «شامگاه یکشنبه مجدد خسارت دیدند» و به همین دلیل روز دوشنبه، ۲۷ آبان قطار شهری اصفهان جابهجایی مسافر ندارد.
آنطور که آقای صلواتی اعلام کرده، درحال حاضر، «قطار شهری اصفهان مشکل فنی ندارد، اما صرفا در زمان تامین امنیت در ایستگاههای شمال شهر آماده راه اندازی است.»
به گفته وی، ناوگان اتوبوسرانی اصفهان نیز با توجه به تعطیلی مدارس در روز دوشنبه، «با نصف ظرفیت فعالیت خواهد کرد.»
پیش از این نیز علیرضا فاتحی، مدیرعامل شرکت قطار شهری منطقه اصفهان از «خسارت» شماری از ایستگاهها و تاسیسات قطر شهری بر اثر «اقدامهای خرابکارانه» خبر داده بود.
مدارس استان اصفهان و نجفآباد، روز دوشنبه، ۲۷ آبان نیز تعطیل اعلام شده است.
اصفهان بیش از دو میلیون نفر جمعیت دارد و گزارشهای رسیده به رادیو فردا حاکی از ادامه اعتراضات در نقاط مختلف این کلانشهر است.
چند تن از مخاطبان در تماس با رادیو فردا از شنیده شدن صدای شلیک گلوله در سطح شهر و شهرستانهای اطراف اصفهان برای چند ساعت خبر دادهاند.
برخی نیز گفتهاند که شماری از مغازهداران از ارائه مواد غذایی همچون مرغ و گوشت خودداری میکنند و میگویند با افزایش قیما بنزین، منتظر اعلام قیمت جدید آنها برای فروش به مشتریان هستند.
روحانی: به جز افزایش قیمت بنزین، چاره دیگری نداشتیم
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران میگوید در «شرایط تحریم»، «راه» و چاره دیگری به جز افزایش قیمت بنزین وجود نداشت.
آقای روحانی که عصر روز یکشنبه، ۲۶ آبان در جلسه هیات دولت صحبت میکرد، افزایش قیمت بنزین را تنها «راه» کمک به «خانوارهای متوسط و کم درآمد» که در «شرایط تحریم اقتصادی، به لحاظ معیشتی تحت فشار هستند»، عنوان کرد.
وی درباره دو امکان دیگر یعنی فروش نفت و افزایش مالیاتها هم گفت: «فروش نفت ما با محدودیتهایی مواجه است و مالیات را هم نمیتوان زیاد افزایش داد».
«نتبلاکز» نیز تائید کردهاست که قطعی اینترنت در ایران با وجود گذشت ۲۴ ساعت ادامه پیدا کردهاست.
شبکه ناظران اینترنت موسوم به «نتبلاکز» که اختلال و قطع اینترنت را رصد میکند، ساعاتی پیش نیز در حساب کاربری خود در توئیتر پستی منتشر کرد که حاکی از ادامه قطع اینترنت است.
به گفته نتبلاکز، قطعی اینترنت و ادامه آن «نقض جدی حقوق و آزادیهای بنیادین مردم ایران است».
پیشتر رسانههای ایران اعلام کرده بودند بنا مصوبه شورای امنیت کشور قطع اینترنت تنها برای ۲۴ ساعت است.
اینترنت از ساعت ۱۸ روز شنبه ۲۵ آبان قطع شد.
اتحادیه جایگاههای سوخت ایران خبر از «مشکل» در جایگاههای سوخترسانی و در نتیجه ایجاد صفهای طولانی در برابر آنها دادهاست.
محمد عطاپور، یکی از اعضای هیئت مدیره اتحادیه جایگاههای سوخت ایران به خبرگزاری ایسنا گفته: در پی اتفاقات اخیر، برخی از جایگاههای سوخترسانی با مشکل مواجه شدند و همین موضوع سبب ایجاد صفهای طولانی در مقابل جایگاههای دیگر شدهاست.
به گفته این مقام «اجرای سهمیهبندی و دو نرخی شدن بنزین مشکلاتی را برای جایگاهداران به وجود آورد که وزارت نفت و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی باید راهکارهایی را برای حل این مساله تدوین کنند، چرا که استمرار سوخترسانی نیازمند تدبیر است.»
آقای عطاپور گفته «در حال حاضر نمیدانیم برای خرید سوخت چه رقمی باید پرداخت کنیم» و «ابهام زیادی» بهوجود آمدهاست.
مقامهای دولتی در شماری از شهرها و استانهای ایران نیز طی ساعتهای گذشته به موضوع «قطع» سوخت در جایگاهها واکنش نشان دادهاند.
آسیب دیدن برخی از جایگاهها در جریان اعتراضات اخیر نیز از سوی برخی از مقامها تائید شدهاست؛ هرچند مشخص نیست دقیقا چه شماری از جایگاهها آسیب دیدهاند.
کمپین دفاع از حقوق بازداشتشدگان هفتتپه در کانال تلگرامی خود خبر از بازداشت سپیده قلیان، فعال و کنشگر حقوق کارگران داده است.
این کمپین میگوید خانم قلیان شب یکشنبه در خانه پدر خود بازداشت شدهاست.
طی ساعتهای گذشته تصاویری از سپیده قلیان در حالیکه شعارنوشتهای علیه گرانی بنزین در دست دارد در فضای مجازی منتشر شده است.
خانم قلیان در آبان ۱۳۹۷ در جریان حمایت از کارگران نیشکر هفتتپه بازداشت شده بود.
او اوایل آبان ماه همراه شماری دیگر از بازداشتشدگان با وثیقه یک و نیم میلیارد تومانی بهطور موقت آزاد شده بود.
شماری از شبکههای ناظر همچنان هویت برخی دیگر از کشتهشدگان را اعلام کردهاند.
از جمله شبکه حقوق بشر کردستان که هویت یکی از کشتهشدگان جوانرود را منتشر کردهاست. به گفته این شبکه اعتراضات در عصر روز یکشنبه در این شهر ادامه داشتهاست.
«ههنگاو» نیز میگوید یک زن سقزی در تهران جان خود را از دست دادهاست.
گزارشها در فضای مجازی و گزارش برخی ناظران در عین حال حاکی از حضور «قابل توجه» نیروهای امنیتی در برخی شهرها از جمله سنندج یا سقز است.
پیشتر نیز گزارش و تصاویری از تیراندازی در مریوان منتشر شده بود.
عدنان حسنپور، روزنامهنگار ساکن مریوان، در مصاحبه با رادیو فردا گفته بود که در روز شنبه «شش نفر» و در روز یکشنبه نیز بین «یک تا چهار نفر» کشته شدهاند.
شاهد علوی، یکی دیگر از ناظران نیز گفته دو تن در آبادان جان خود را از دست دادهاند.
در حال حاضر تفاوت قابلتوجهی بین شمار رسمی و غیررسمی جانباختگان وجود دارد.
مقامهای جمهوری اسلامی تا کنون کشتهشدن سه تن از معترضان را تایید کردهاند.