لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۴۴

ایران بیانیه پایانی کنفرانس ورشو را «سندی بی‌خاصیت» خواند


بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران

در حالی که آمریکا و لهستان، میزبانان مشترک کنفرانس ورشو، این کنفرانس را «تاریخی» و «پربار» خوانده‌اند، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که بیانیه پایانی این کنفرانس «سند شکست» آن است.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، روز جمعه، ۲۶ بهمن، کنفرانس ورشو را «نشست از پیش شکست‌خورده» و بیانیه پایانی آن را «سندی بی‌خاصیت» خواند که به گفته او «فاقد هرگونه اعتبار و تصمیم بود».

بهرام قاسمی از کشورهای ایران، ترکیه، لبنان، سوریه، عراق و فلسطین به عنوان «بازیگران اصلی منطقه» نام برده و عدم حضور این کشورها در کنفرانس ورشو را نشانه شکست آن خوانده است.

کنفرانس صلح و امنیت در خاورمیانه روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه با حضور هیئت‌های نمایندگی بیش از ۶۰ کشور جهان در ورشو، پایتخت لهستان، برگزار شد.

در سند پایانی این کنفرانس که آمریکا و لهستان آن را تدوین کرده‌اند، از جمله اشاره شده است که «مباحث پربار» شرکت‌کنندگان به تهدیدهای پیش روی خاورمیانه پرداخت و موضوعاتی از قبیل تروریسم و گسترش منازعات، که صلح را در منطقه و در جهان به خطر می‌اندازد، مورد بحث قرار گرفت.

در این سند همچنین اشاره شده که هفت کارگروهی که در طول کنفرانس دوروزه تشکیل شده بود، برای پیگیری امور خاورمیانه در هفته‌های آتی نیز به کار خود ادامه خواهد داد.

این کارگروه‌ها از جمله شامل مبارزه با تروریسم و تأمین مالی، راهکارهای جلوگیری از گسترش برنامه‌های موشکی، مسائل پناهندگان خاورمیانه و امنیت هوایی می‌شود.

با این که در این سند اشاره‌ای به هیچ کشور خاصی نشده، مایک پومپئو و یاتسک چاپوتوویچ، وزیران خارجه آمریکا و لهستان، در کنفرانس خبری مشترکی که در روز پایانی نشست برگزار کردند بارها از ایران نام بردند.

آقای پومپئو در این کنفرانس خبری، نشست ورشو را «تاریخی» خواند و از جمله گفت آمریکا و اتحادیه اروپا نقش ایران در منطقه را «غیرسازنده» می‌دانند و هر دو طرف به‌شدت «اقدامات تحمل‌ناپذیر» ایران در خاک اروپا را محکوم می‌کنند.

آقای چاپوتوویچ نیز در این کنفرانس خبری، ضمن ابراز خرسندی از این که کشورش میزبان اجلاس ورشو بوده، تاکید کرد که خاورمیانه شایسته «توجهی ویژه است» و به گفته او، اتحادیه اروپا و آمریکا در خصوص نقشی که ایران باید در خاورمیانه و دنیا ایفا کند، اتفاق نظر دارند.

مقام‌های جمهوری اسلامی از هفته‌های گذشته به‌شدت به برگزاری کنفرانس ورشو اعتراض کرده و وزیر خارجه ایران آن را «سیرک ورشو» خوانده بود.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، نیز روز پنج‌شنبه در حاشیه دیدارش با رؤسای جمهوری روسیه و ترکیه در بندر سوچی، کنفرانس ورشو را «پوچ و بی‌نتیجه» خواند.

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز پنج‌شنبه در گفت‌وگویی اختصاصی با رادیوفردا گفته بود که در جریان کنفرانس ورشو «هیچ کشوری مسئله واقعی بودن تهدید ایران را انکار نکرد».

در جریان اجلاس دو روزه «امنیت و آینده صلح خاورمیانه» که از روز چهارشنبه کار خود را در ورشو با سخنان معاون رئیس جمهوری آمریکا و رئیس جمهوری لهستان آغاز کرد، موضوعاتی از قبیل ایران، یمن، سوریه و همچنین طرح صلح بین اسرائیل و فلسطینیان به بحث گذاشته شد.

منابع: خبرگزاری‌های رویترز، آسوشیتدپرس، وزارت خارجه آمریکا، وزارت خارجه لهستان، توئیتر و رادیوفردا/ ج/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG