سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران، روز چهارشنبه هشتم مرداد، در نشست مشترک با واعظان و مداحان گفته که با برای برگزاری مراسم عزاداری محرم در ایام کرونا «الگویی ارائه میدهیم تا شیعیان سایر کشورها ببینید ایران اسلامی از خود چه نبوغی بر جای گذاشت».
در حالی که در روزهای گذشته اظهارنظرهای متفاوت از سوی مقامات بهداشتی و دولتی درباره برگزاری مراسم عزاداری محرم منتشر شده، آقای نمکی در این دیدار با تأکید بر برگزاری عزاداریها اضافه کرده که «نخواهیم گذاشت عشاقالحسین تب کنند یا بیمار شوند.»
تأکید وزیر بهداشت بر برگزاری عزاداریهای محرم در حالی صورت میگیرد که وضعیت ۱۵ استان از جمله تهران «قرمز» اعلام شده و ۱۱ استان نیز در وضعیت «هشدار» قرار دارند.
بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت که بهگفته برخی مقامات دیگر بسیار کمتر از آمار واقعی است، تا کنون بیش از ۱۶هزار و ۳۰۰ نفر از مبتلایان به کرونا در ایران جان خود را از دست دادهاند و از حدود ۳۰۰ هزار مبتلای شناساییشده نیز بیش از چهار هزار نفر در وضعیت شدید این بیماری قرار دارند.
آقای نمکی در دیدار با مداحان و واعظان که از آن با عنوان «هماندیشی برای چگونه برگزار کردن عزاداری» یاد شده، همچنین گفت: «میخواهیم در تاریخ ثبت کنیم که هم یاد امام حسین را پاس داشتیم... و هم الگویی ماندگار و نمونه به جهان معرفی کردیم».
با این حال او درباره دستههای عزاداری افزود که «با هیچ قوه قهریهای نمیتوانیم فاصلهها را حفظ کنیم... و پیوستن افراد را که توانایی کنترل آنها را نداریم چیزی است که ذهن ما را به خود مشغول کرده است».
مسعود عالی، از واعظان حاضر در نشست با وزیر بهداشت، خواستار ساختن شعاری برای مهار کرونا شد و تأکید کرد: «خداوند ضامن دستگاه امام حسین است و این ویروس هم با دستگاه امام حسین مواجه میشود که خداوند به کنترل و نابودی آن کمک میکند».
وزیر بهداشت در توضیح «سردرگمی در این باره» از تماس با علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز خبر داد: «از رهبری شنیدم که فرمودند عزاداری را باشکوه برگزار کنید. تماس گرفتم که منظورشان از شکوه چیست؟ گفتند به معنای شلوغ کردن نیست. بروید طرحی نو دراندازید که هم آسیب به کسی نرسد و هم یاد کربلا و مصائبش بشود. مثل اینکه مثلا چیزی به مانند گروههای سرود در معابر راه بیندازید».
علی خامنهای پیش از این در اردیبهشتماه، درباره فعالیت مساجد در شبهای قدر و رمضان تأکید کرده بود که بررسی «دقیق» بسته بودن یا نبودن مساجد را «باید به کسانی سپرد که حقیقت و ضرورت دعا و توسل را درک میکنند».
در پی این اظهارنظر بود که وزارت بهداشت مجوز بازگشایی مساجد را برای برگزاری مراسم شبهای قدر صادر کرد.
در این باره، روز حسن روحانی، رئیسجمهوری، روز چهارشنبه نیز با تأکید بر مواضع قبلیاش درباره برگزاری عزاداریها گفت: «ما نه به کسانی که میخواهند عزاداری نباشد، اجازه چنین کاری میدهیم و نه به کسانی که میخواهند عزاداری را طوری جلوه دهند که عامل بیماری شود».
این مواضع در حالی بیان میشود که علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت، روز هفتم مرداد اعلام کرده بود: «با برگزاری مراسم در محیطهای سربسته کاملاً و محکم مخالفت میکنیم».
در نشست وزیر بهداشت ایران با مداحان و واعظان، علیرضا پناهیان، از وعاظ نزدیک به دفتر رهبری، «صحت آمار تلفات کرونا» را زیر سؤال برد و مدعی شد «گاهی عمداً بیشتر اعلام میشود و گاهی مصلحت عمومی ایجاب میکند».
وزیر بهداشت پاسخ مشخصی به این ادعا نداد، اما بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس و گفتههای برخی مقامات، آمار واقعی قربانیان کرونا در ایران بسیار بیشتر از آمارهای رسمی است که وزارت بهداشت اعلام میکند.
مسعود عالی، از دیگر واعظان حاضر در این نشست، خواستار ساختن شعاری برای مهار کرونا شد و تأکید کرد: «خداوند ضامن دستگاه امام حسین است و این ویروس هم با دستگاه امام حسین مواجه میشود که خداوند به کنترل و نابودی آن کمک میکند».
از ابتدای شیوع کرونا در ایران، آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، کلیه دیدارهای عمومی و نیز برنامههای مذهبی سالانه خود را لغو کرده است.