علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجوی نخبه دانشگاه صنعتی شریف٬ به «افساد فیالارض» متهم شدهاند. این دو برنده مدال طلا و نقره در المپیاد نجوم از ۲۲ فروردین سال گذشته در بند امنیتی زندان اوین نگهداری میشوند و هنوز به آنان اجازه داده نشده است با وکیل انتخابی خود ملاقات کنند.
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در نامهای سرگشاده خطاب به ابراهیم رئیسی٬ رئیس قوه قضاییه ایران٬ نوشته است که این دو دانشجو در یک سال گذشته از حقوق انسانی خود محروم بودهاند.
علی یونسی و امیرحسین مرادی دو دانشجوی ۲۰ سالهاند که از یک سال پیش در بازداشت به سر میبرند٬ دو دانشجوی نخبه دانشگاه صنعتیشریف و برنده مدالهای طلا و نقره در المپیاد نجوم.
علی یونسی دانشجوی مهندسی کامپیوتر و امیرحسین مرادی دانشجوی رشته فیزیک ۲۲ فروردین سال ۹۹ بازداشت شدند و از آن زمان در بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین محبوساند بدون اینکه برایشان دادگاهی تشکیل شده باشد.
جلسه دادگاهشان قرار بود در سالگرد بازداشت آنها یعنی ۲۲ فروردین امسال برگزار شود٬ اما برگزار نشد تا روزهای طولانی بلاتکلیفی این دو دانشجو ادامه یابد.
رضا یونسی برادر علی یونسی که در سوئد زندگی میکند٬ میگوید ماموران امنیتی برادر او و امیرحسین مرادی را به دادگاه منتقل نکردند و به همین دلیل دادگاه برگزار نشد:
«یکشنبه ۲۲ فروردین٬ دقیقا یک سال پس از بازداشت برادرم و امیرحسین مرادی٬ قرار بود دادگاه تشکیل شود٬ وکلای پرونده و خانوادهها به دادگاه رفته بودند٬ قاضی هم حضور داشته٬ ولی مامورین وزارت اطلاعات علی و امیرحسین را به دادگاه نبرده بودند و به همین دلیل دادگاه برگزار نشد و مرحله بعدی این است که وکلا منتظرند که جلسه بعدی دادگاه تعیین شود تا ببیند که موکلانشان را به دادگاه میآورند یا نه».
مصطفی نیلی٬ وکیل انتخابی خانواده علی یونسی٬ در مصاحبه با وبسایت امتداد گفته که هنوز اجازه نیافته است با موکل خود ملاقات کند٬ اما خبر دارد که این دو دانشجو برای اعتراف اجباری در جلسهای با حضور برخی از همکلاسیها و اساتید خود تحت فشار قرار گرفتهاند که او این اقدام را «غیرقانونی» توصیف کرد.
علی یونسی در ملاقاتی که هفته گذشته با خانواده خود داشت به آنان خبر داد که بازجوها به او گفتهاند اگر میخواهد از بند امنیتی زندان اوین خارج شود باید یک مصاحبه تلویزیونی داشته باشد، مصاحبهای که احتمالا بخشی از روند اعتراف اجباری است که پیشتر هم در مورد شماری از زندانیان سیاسی در ایران سابقه داشته است.
علی یونسی و امیرحسین مرادی به گفته وکیل مدافعشان به «افساد فیالارض» متهم شدهاند٬ اتهامی که بر اساس قوانین جمهوری اسلامی میتواند مجازاتی سنگین در پی داشته باشد.
غلامحسین اسماعیلی٬ سخنگوی قوه قضاییه٬ نیز چند ماه پیش اتهام این دو دانشجو را «ارتباط با سازمان مجاهدین خلق» عنوان کرد، اتهامهایی که رضا یونسی برادر علی یونسی آنها را «بیاساس و نادرست» میداند:
«اگر روایتهای دوران انفرادی و فشارهای اعمالشده بر آنها را ببینید٬ مشخص است که مامورین امنیتی به دنبال این بودند که داستان خود را آنها بقبولانند و هر جور شده آنها اتهاماتی را که وزارت اطلاعات علیه آنان مطرح کرده٬ بپذیرند. این اتهامها از نظر ما بیاساس و نارواست٬ اگر دلیلی برای این اتهامها داشتند تا الان صد بار اجازه داده بودند دادگاه و وکلا آنها را ببینند٬ ولی واقعیت این است که هیچ کدام از این اتهامها درست نیست و همه بیاساس است و به همین علت هم آنها را تحت فشار گذاشتهاند. الان یک سال است که آنها را در بند ۲۰۹ زندان اوین نگه داشتهاند تا اتهامات را قبول کنند. اگر شما بند ۲۰۹ را نگاه کنید کسی را آنجا نگه نمیدارند٬ این دو نفر با ۲۰ سال سن٬ قدیمیترین زندانیهای بند ۲۰۹ شدهاند».
قدیمیترین و احتمالا جوانترین زندانیهای بند ۲۰۹ زندان اوین که مدافعان حقوق بشر میگویند مبنای اتهامهایشان اعترافهایی تحت فشار است٬ فشارهایی مانند دهها روز حبس در سلول انفرادی٬ تهدید به اعدام و سایر فشارهای جسمی و روحی را تجربه کردهاند که پیشتر هم بر شماری از زندانیان سیاسی اعمال شده است.
رضا یونسی برادر علی یونسی برخی از این فشارها را این طور روایت میکند:
«بخشی از این شرایط را ما در یک سال گذشته به مرور متوجه شدیم٬ هم بعد از اینکه خانوادهها موفق شدند با بچهها صحبت کنند و هم بعد از اینکه این دو نفر را به آن جلسه بازجویی در کاخ دادگستری بردند و مشخص شد که در زمان بازداشت آنان را مورد ضرب و شتم قرار داده بودند. دو ماه در سلول انفرادی بودند با انواع تهدیدها٬ تهدید شده بودند که اعضای خانوادهتان را بازداشت میکنیم. اینها مواردی بود که ما میدانستیم اما اتفاقی که در این چند روز افتاده این است که یکی از همبندیهای سابق علی جزئیاتی را گفته که ما نمیدانستیم. از جمله اینکه در ۵۹ روز انفرادی یک چراغ سفید در سلول روشن بوده که علی نتواند بخوابد٬ در گرما شوفاژی را روشن کرده بودند که او اذیت شود. تهدید کرده بودند که اعدامش میکنند و او را به جایی رسانده بودند که علی واقعا خسته شده بود و گفته بود که اصلا اگر شما بگویی امام حسین را هم من کشتهام٬ بله من کشتم٬ قبول است!»
مجتبی حسینی٬ یکی از همبندیهای پیشین علی یونسی٬ به تازگی در مصاحبه با رسانهها گفته است «زمانی که علی یونسی را در بند ۲۰۹ زندان اوین دیده چشم او بر اثر ضرب و جرح کبود شده و عفونت کرده بود و تنها درمان صورتگرفته قرصهای آنتیبیوتیکی بود که در بهداری زندان اوین به او داده بودند».
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در نامهای سرگشاده خطاب به رییس قوه قضاییه ایران که در کانال تلگرامی خود منتشر کرده٬ به بازجوییهای تحت فشار و عدم دسترسی این دو دانشجو به وکیل انتخابی خود در دوره تحقیقات اشاره میکند.
انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در نامه خود به ابراهیم رییسی نوشته است که علی یونسی و امیرحسین مرادی در یک سال گذشته از حداقل حقوق انسانی خود محروم شدهاند و از آنان اعترافهایی تحت فشار و شکنجه گرفته شده است.
عفو بینالملل و سایر مدافعان حقوق بشر هم نسبت به احتمال شکنجه و آزار این دو دانشجو در زمان بازجویی ابراز نگرانی کرده و بارها خواستار آزادی آنان شدهاند.
با این حال مقامهای قضایی ایران بدون توجه به این اعتراضها و درخواستها یک سال است که این دو دانشجوی جوان را در بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین نگهداری میکنند بدون برگزاری دادگاه و بدون دسترسی آنان به وکیل انتخابیشان.