خبرگزاری رویترز گزارش داده است که صادرات سنگ آهن ایران به چین در ماههای اوت و سپتامبر به شدت افت داشته و این افت احتمالا بیشتر نیز خواهد شد.
این گزارش شنبه ۳۰ شهریور ماه با استناد به آمارهای شرکت ردیابی نفتکشها، رفینیتو، تهیه شده است و میگوید که در ماه اوت کمتر از ۳۲۰ هزار تن سنگ آهن از ایران به چین حمل شده که نسبت به ماه قبل آن، ژوئیه، حدود ۳۸ درصد کاهش نشان میدهد.
صادرات سنگ آهن ایران به چین در ماه سپتامبر (۱۹ روز ابتدایی) نیز زیر ۱۳۰ هزار تن بوده است.
اخیرا سیف الله امیری مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده بود برای جلوگیری از خامفروشی، از اول مهرماه سال جاری بر صادرات مواد معدنی و سنگ آهن تعرفه ۲۵ درصدی وضع خواهد شد.
وی گفت با این تصمیم خامفروشی سنگ آهن به زیر ۵ میلیون تن در سال خواهد رسید. این در در حالی است که سال گذشته ۸.۵ میلیون تن سنگ آهن صادر شد.
امیری همچنین گفت طی ۵ ماهه ابتدای سال جاری، صادرات محصولات سنگ آهن ۲.۲ میلیون تن به ارزش ۵۴۲ میلیون دلار بوده است که نشان از کاهش حدود ۳۰ تا ۴۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد.
به گفته وی، در سال ۹۷ صادرات کنسانتره ۵.۵ میلیون تن، گندله ۲.۸ میلیون تن، آهن اسفنجی حدود ۵۳۴ هزارتن، شمش ۵.۴ میلیون تن و محصولات فولادی ۳ میلیون تن بوده است.
رویترز با اشاره به برنامه ایران برای افزایش تعرفه سنگ آهن مینویسد در کنار این عامل، تحریمهای آمریکا نیز ریسک خرید این محصول از طرف چینیها را افزایش داده است.
آمریکا اردیبهشت سال جاری بخش فلزات ایران را تحریم کرد.
رویترز از قول کارشناسان نقل کرده است که در ماههای گذشته تاجران کمتری مایل به خرید سنگ آهن از ایران بودهاند و عمدتا راههایی مانند تحویل دستی پول، صرافیها یا حواله پول از طریق کانالهای غیربانکی را برای معاملات استفاده میکردند، با این حال ایران سنگآهن خود را ارزان میفروخت، اگرچه قیمت حمل محمولهها نیز بهخاطر تحریمها افزایش یافته بود.
یک تاجر چینی که سالانه دو تا سه میلیون تن سنگآهن از ایران میخرد به رویترز گفته است «مزیت اصلی سنگآهن ایران، قیمت نازل آن است». وی گفت اگر تعرفهها وضع شود، آنها کلا دنبال صادرکنندههای دیگر خواهند رفت.
چین پارسال ۱۴.۷ میلیون تن سنگ آهن و دیگر محصولات معدنی خام و نیمهخام آهنی از ایران وارد کرد که تقریبا برابر با ۹۰ درصد از کل صادرات این محصولات توسط ایران است.
تحریمهای آمریکا بر دیگر اقلام تجاری میان ایران و چین نیز به شدت تاثیر گذاشته است.
کل واردات چین از ایران، اعم از نفتی و غیرنفتی، در هفت ماه امسال با ۳۲ درصد کاهش به ۹.۱۶ میلیارد دلار رسیده و صادرات چین به ایران نیز با ۴۳ درصد کاهش نسبت به دور مشابه پارسال به زیر ۵.۵ میلیارد دلار سقوط کرده است. چین بزرگترین شریک تجاری ایران است.