غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، از ورود این نهاد به ماجرای معدومسازی هزاران جوجه یکروزه خبر داد. شماری از نمایندگان مجلس نیز خواستار برخورد با «عاملان» این اتفاق شدند.
آقای اسماعیلی در نشست خبری روز سهشنبه، دوم اردیبهشت خود گفت: «به پرونده جوجهکشی ورود کردیم. مقرر شده هم نسبت به واقعه ناپسند جوجهکُشی ورود کنند و شناسایی بخشهای پشت صحنه مرغ در دستور کار قرار دارد.»
وی در عین حال گفت که دستگاه قضایی در حال بررسی «شائبه» افزایش قیمت مرغ از طریق معدومسازی جوجههای یکروزه هم است.
اظهارات وی پس از آن مطرح میشود که روز ۲۹ فروردین چند فیلم از معدومسازی هزاران جوجه یکروزه در شبکههای اجتماعی منتشر شد و بازتاب منفی بسیاری داشت.
ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه این اقدام را «غیراخلاقی، غیرقانونی و غیرشرعی» نامیده و «توجیهات» در این زمینه را نیز «بدتر» از خود اقدام خوانده است.
محمدرضا صدیقپور، دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه به خبرگزاری ایسنا گفته علت معدوم کردن این جوجهها، کاهش قیمت مرغ زنده و جوجه یکروزه در بازار بوده است.
به گفته آقای صدیقپور، در دو ماه گذشته به علت بحران کرونا، مصرف مرغ کاهش یافته و وضعیت عرضه و تقاضا در بازار به هم خورده بود و تولیدکنندگان برای به تعادل رساندن بازار اقدام به معدومسازی جوجههای یکروزه کردهاند.
او همچنین از کمبود شدید ذرت و سویا به دلیل عدم تخصیص ارز توسط دولت برای واردات خبر داد.
پس از آن بود که رئيس جمهوری ایران به وزیر اطلاعات دستور داد عاملان معدومسازی جوجههای یکروزه «تحت تعقیب» قرار بگیرند.
این در حالی است که تولیدکنندگان مرغ و جوجه، علت اصلی این اقدام را علاوه بر بحران کرونا، ناکارآمدی دولت در تهیه و توزیع نهادههای دامی اعلام کردهاند.
به گزارش تسنیم، آقای روحانی برای دومین بار نیز به کاظم خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی دستور داده که «در اسرع وقت و با نهایت حساسیت موضوع مورد بررسی قرار گرفته و ضمن معرفی متخلفین به مراجع قضایی، موضوع با شفافیت برای افکار عمومی تبیین شود.»
معدومسازی هزاران جوجه یکروزه، با انتقاد تند شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز مواجه شده است.
به گزارش فارس، محمدجواد ابطحی، نماینده خمینیشهر این ماجرا را «زنده به گور کردن» این جوجهها نامیده و از مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس خواسته این پرونده را بررسی کند.
محمدرضا صباغیان، نماینده بافق هم امروز در صحن علنی گفت: «باید با افرادی که جوجههای یکروزه را زنده به گور کردند برخورد شود و مجلس نیز نباید بیتفاوت باشد.»
عباس گودرزی، نماینده بروجرد در مجلس شورای اسلامی هم از بین بردن جوجههای یک روزه را «اقدامی غیرانسانی» دانسته و خواستار برخورد با «عاملان» آن شده است.
نورمحمد تربتینژاد، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس هم گفته بهتر بود تولیدکنندگان جوجههای یک روزه با هماهنگی و حمایت وزارت جهاد کشاورزی، «جوجهها را در اختیار روستاییان، عشایر و افراد مستضعف قرار میدادند تا آنها خود اقدام به پرورش جوجهها کنند.»
این انتقادها در حالی مطرح شده که مرتضی رضایی، معاون وزیر کشاورزی از ارسال نامه به دادستانی برای برخورد با منتشرکنندگان فیلم معدومسازی میلیونها قطعه جوجه یکروزه به دلیل «تحت تاثیر قرار دادن فضای روانی» کشور خبر داد.
به گفته وی، «مردم عادی اطلاع تخصصی از روال موضوع معدومسازی ندارند، زیرا ماهانه سه میلیون جوجه تخمگذار خروس معدوم میشود و کسی فیلم نمیگیرد و در شبکههای مجازی پخش نمیکند.»