دو روز پس از کشته شدن ۱۹ نفر و مجروح شدن ۱۵ نفر دیگر در حادثه پیشآمده برای نیروی دریایی ارتش ایران، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در اولین واکنش خود خواستار «به درستی روشن شدن» ابعاد این حادثه شد.
آیتالله خامنهای که سمت فرماندهی کل قوا در کشور را نیز داراست پس از دو روز در پیامی به سرلشکر عبدالرحیم موسوی، فرمانده کل ارتش نوشت: «از مسئولان ذیربط میخواهم که ابعاد این حادثه را به درستی روشن کرده، ضمن شناسایی مقصران احتمالی، تدابیر لازم برای عدم تکرار چنین پیشامدهای خسارتبار و تلخ را اتخاذ نمایند.»
روز ۲۱ اردیبهشت طی یک رزمایش در آبهای دریای عمان، ناوچه کُنارک دچار سانحه شد و بر اساس اطلاعیه نیروی دریایی ارتش ۱۹ نفر از خدمه این شناور بر اثر آتشِ خودی کشته شدند.
پس از سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی با موشکهای سپاه پاسداران، این دومین حادثه نظامی بزرگ و مرگبار در ایران تنها در کمتر از شش ماه است.
صبح روز دوشنبه، ۲۲ اردیبهشت، پس از آن که خبرهایی با مضمون «اصابت موشک خودی به ناوچه کنارک» و «شلیک ناو جماران به ناوچه کنارک» در شبکههای اجتماعی منتشر شد، نیروی دریایی ارتش صرفاً «بروز حادثه برای یکی از شناورهای سبک در محدوده آبهای بندر جاسک با دستکم یک کشته» را تأیید کرد.
ساعاتی بعد در حالی که گزارشها و تصاویر متعددی در خبرگزاریهای بینالمللی و همچنین شبکههای اجتماعی منتشر شده بود، نیروی دریایی ارتش در اطلاعیهای کوتاه اعلام کرد کنارک در جریان «تمرین دریایی» در آبهای جاسک و چابهار «دچار حادثه شد» که در پی آن ۱۹ تن کشته و ۱۵ نفر مجروح شدند.
نیروی دریایی ارتش در اطلاعیه خود هیچ اشارهای به ماهیت این رخداد نکرد و فقط گفت که «ابعاد حادثه» در دست بررسی است.
با این حال حشمتالله فلاحتپیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، روز دوشنبه در تذکری به رئیس جمهوری اسلامی، این رویداد را «غیرقابل قبول» خواند و خواستار پیگیری علت آن شد.
اکنون حسن روحانی، رئیس جمهور، پیش از ظهر روز چهارشنبه، ۲۴ اردیبهشت، در جلسه هیئت دولت گفته است که «دلایل این موضوع در آینده روشن و پس از مشخص شدن، برای مردم بیان میشود.»
او در مورد علت مشخص نبودن علت این حادثه پس از دو روز و محدوده زمانی اعلام علت آن توضیحی نداد.
در همین حال وبسایت «آجا» وابسته به ارتش جمهوری اسلامی ایران در گزارشی ویدئویی از «نقص فنی موشک» یا «جنگ الکترونیک» به عنوان دو عامل شلیک به ناوچه کنارک نام برده است.
سناریوی جنگ الکترونیک در حالی مطرح شده است که جمهوری اسلامی پیش از این هم در موارد متعدد، از اعتراضات مختلف خیابانی تا نحوه مواجهه با شیوع ویروس کرونا، بدون ارائه مدرک، اتهاماتی را متوجه آنچه «دشمن» میخواند، کرده است، اتهاماتی که هیچگاه ثابت نشدهاند.
پس از وقوع این رخداد، یک کارشناس نظامی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که احتمال دارد در جریان رزمایش، «موشک ضدکشتی نور» به این ناوچه شلیک شده باشد.
رید فاستر، تحلیلگر ارشد اندیشکده معروف «جِینز»، همچنین گفته است که تعمیر و بازگشت کامل کنارک «احتمالاً چند سال به طول خواهد انجامید» و ارتش ایران پیش از این حادثه هم شاهد غرق شدن ناوشکن دماوند در دریای خزر در دیماه ۹۶ بود.
این تحلیلگر نظامی با این حال تأکید کرده است که «بزرگترین ضربهای» که ارتش و حکومت ایران از این رویداد میخورند «از دست دادن اعتبار» است؛ زیرا برای دومین بار ظرف کمتر از شش ماه است که «موشک به هدف خودی اصابت میکند و کشتههای متعدد برجا میگذارد».