با ادامه افزایش شیوع ویروس کرونا در ایران، علی ربیعی، سخنگوی دولت، بامداد چهارشنبه گفت سفرهای جدید و خروج از شهرها ممنوع خواهد شد و با تخلف از این دستور «برخورد خواهد شد».
او که در حاشیه جلسه هیئت دولت سخن میگفت توضیح داد که «رئیسجمهور امروز اعلام کردند سفرهای جدید و خروج از شهرها ممنوع است و آییننامه خروج از شهرها به زودی تصویب و اعلام میشود.»
وی در عین حال تأکید کرد: «مسافران خروجی به سمت تهران دیگر نباید شهر به شهر مسیرها را طی کنند این تصمیمی است که قطعاً باید اجرا شود و باید از بزرگراهها و کمربندیها عبور کنند.»
سخنگوی دولت افزود: «در خروجی شهرها مسافران کنترل میشوند و با ایجاد آمادگی وزارت بهداشت و هلال احمر، به مسافران باید برگههای سلامت داده شود تا در مسیر بازگشت بتوانند حرکت کنند.»
علی ربیعی همچنین گفت: «حدود دو میلیون و ۴۵۰ هزار نفر کارمند در کشور داریم که تاکنون بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر تعطیل شدهاند و کارمندان برخی دستگاهها مانند وزارت بهداشت که شمار آنان حدود ۵۰۰ هزار نفر است امکان تعطیلی ندارند.»
او ادامه داد: «تعداد محدودی از ادارات مانند بانکها نیز هستند که نمیتوانیم همه کارمندانشان را تعطیل کنیم، اما شیفتی میشوند به نحوی که بتوانند مراجعات روزمره مردم را مدیریت کنند.»
ساعاتی پس از اعلام این خبر، رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای خبر داد که «تاکنون ابلاغیهای از سوی ستاد مقابله با کرونا برای اعمال محدودیت یا ممنوعیت سفر با وسایل حمل و نقل عمومی نداشتهایم.»
عبدالهاشم حسننیا در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا تأکید کرد که «مردم سفرهایشان را کاهش دادند اما برای مقابله جدی با کرونا نیاز است تا همه سفرهای غیر ضروری مردم لغو شود که امیدواریم این اتفاق به زودی بیفتد.»
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، نیز امروز در حاشیه جلسه دولت، گفت که «قرار است مراکز مهم و پرتجمع در شهرها نظیر بوستانها و پارکها و همچنین فروشگاههای بزرگ تعطیل شوند.»
او در ادامه گفت: «البته فروشگاههایی که مایحتاج عمومی مردم را ارائه خواهند داد به فعالیت خود ادامه میدهند.»
به گزارش خبرگزاری مهر، رحمانی فضلی اظهار داشت: ««ورودی و خروجی شهرها با جدیت بیشتری کنترل خواهد شد، لذا از مردم میخواهیم که از فردا یا پسفردا که طرح مذکور اجرایی خواهد شد با مسئولان همکاری بیشتری کنند، همچنین از آنها میخواهیم مشارکت داوطلبانهای برای موفق بودن این طرح داشته باشند.»
رئیس جمهوری اسلامی ایران و چند تن از اعضای کابینهاش روز چهارشنبه ۶ فروردین در اظهاراتی جداگانه اعلام کردند برای مقابله با شیوع کرونا طرحهایی سختگیرانه به اجرا گذاشته خواهد شد.
حسن روحانی صبح چهارشنبه در جلسه هیأت دولت گفت که یک روز پیش از آن طرح وزارت بهداشت درباره «فاصلهگذاری اجتماعی» در ستاد ملی مبارزه با کرونا مطرح شد و جزئیات آن در حال تدوین است.
وی گفت: طرح وزارت بهداشت درخواست «سختگیریهای بیشتر» را داشت و بررسی این موضوع به «کمیته امنیتی اجتماعی ستاد» به ریاست وزیر کشور محول شد و «این طرح تدوینش تا ظهر طول میکشد ... و تصویب خواهد شد و ابلاغ خواهد شد».
حسن روحانی درباره جزئیات این طرح از جمله گفت: ممکن است همه پارکها بسته شود، ممکن است سیزدهبهدر مثل سالهای قبل نباشد.
جزئیات این طرح هنوز اعلام نشده و فقط چند تن از اعضای دولت روحانی توضیحاتی کلی به تلویزیون جمهوری اسلامی دادهاند.
یک روز پیش از این کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت دربارهٔ وضعیت ادارهها گفته بود: «موضوع تعطیلی ادارات در ستاد ملی مقابله با کرونا مورد بحث قرار گرفته و با نظر وزیر مربوطه، حداکثر تا یک سوم جمعیت کارکنان برای فقط امور ضروری مردم به صورت شیفتبندی یا کشیک باید در ادارهها یا سازمانها حاضر شوند. با این فاصلهگذاری انجام شده، کاهش حضور کارکنان انجام میشود.»
حسن روحانی روز دوشنبه، چهارم فروردین، در نخستین جلسه هیئت وزیران در سال ۹۹ مدعی شده بود که در ایران «اکثریت مردم» و «همه مسافران» به «همه دستورالعملهایی» که ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت داشتند، عمل کردند.
در همین روز اما به گزارش خبرگزاری ایسنا، علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، بازگشت مسافران تهرانی از سفرهای نوروزی را «مشکل مهمی در راستای مقابله با کرونا» برشمرد.
او گفت: «متأسفانه علیرغم تمام هشدارها تعدادی از شهروندان تهرانی به سفر رفتند که در موج بازگشت آنان به تهران پروتکل غربالگری از طریق تبسنجی قابل استفاده نیست.»
روز دوشنبه محمود صادقی، نماینده مجلس حسن روحانی را متهم کرد که به خاطر «توهم توطئه» مانع از ادامه «تعطیلی ادارات» و «کنترل شیوع مجدد کرونا» میشود.
حسن روحانی، روز دوم فروردین در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا گفته بود «توطئه ضدانقلاب» این است که در دوره شیوع کرونا در ایران «کار و فعالیت اقتصادی» تعطیل شود و برای مقابله با آن «باید روند تولید عادی باشد».
تعطیلی گسترده و محدود کردن کامل رفتوآمدها، بهویژه آمدوشدهای بین شهری در شمار زیادی از کشورهای جهان در مرحله اولیه شروع گسترش ویروس کرونا اعمال شده اما در برخی کشورها نظیر ایران و ایتالیا این اقدامات دیرتر انجام شده است.
مقامات وزارت بهداشت در روزهای شیوع ویروس کرونا در ایران و به خصوص در شهر قم با قرنطینه این شهر مخالفت کرده و قرنطینه را اقدامی «قرون وسطایی» خوانده بودند.
نمایندگان مجلس و برخی منتقدان دولت میگویند اگر شهر قم که کانون شیوع این ویروس بود، قرنطینه شده بود، از گسترش بیماری به همه کشور جلوگیری میشد.