لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۴۵

افزایش نسبی صادرات نفت ایران بعد از معافیت‌های آمریکا


قرار است ماه مه سال جاری میلادی، آمریکا معافیت‌ها به مشتریان نفتی ایران را تمدید کند.
قرار است ماه مه سال جاری میلادی، آمریکا معافیت‌ها به مشتریان نفتی ایران را تمدید کند.

نشریه تخصصی پلاتز، طی گزارشی که دوشنبه ۱۰ بهمن ماه منتشر کرده‌است، می‌گوید میانگین صادرات کل نفت خام ایران طی سه‌ماهه پایانی ۲۰۱۸ حدود ۸۶۰ هزار بشکه در روز بود، اما معافیت‌های آمریکا به هشت مشتری جمهوری اسلامی در ماه نوامبر باعث افزایش نسبی صادرات نفت کشور شده‌است.

این گزارش می‌افزاید میانگین صادرات نفت ایران در ماه‌های ژانویه تا فوریه حدود ۱٫۲ میلیون بشکه خواهد بود که به‌رغم افزایش نسبی در مقایسه با ماه‌های قبل، بسیار کمتر از ۲٫۷ میلیون بشکه صادرات نفت ایران در ماه‌های آغازین سال ۲۰۱۸ است.

قرار است ماه مه سال جاری میلادی، آمریکا معافیت‌ها به مشتریان نفتی ایران را تمدید کند. علت افزایش صادرات ایران در ماه ژانویه، مربوط به احیای خرید نفت ایران توسط کره جنوبی و ژاپن است. این دو کشور در ماه‌های پایانی سال گذشته خرید نفت از ایران را متوقف کردند و از ماه جاری، دوباره آغاز نمودند.

آمریکا نوامبر سال گذشته به چین، هند، کره جنوبی، ژاپن، تایوان، ترکیه، یونان و ایتالیا به مدت شش ماه معافیت داد تا خرید نفت ایران را بصورت محدود ادامه دهند. هنوز معلوم نیست آمریکا در تمدید معافیت‌ها، به کدامین کشورها و در چه سطحی اجازه خرید نفت ایران را بدهد، اما اخیراً رویترز گزارش داده بود آمریکا در نظر دارد تنها به چین، هند، کره جنوبی، ژاپن و ترکیه در ماه مه به مدت شش ماه معافیت بدهد.

یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به پلاتز گفته‌است که «هدف آمریکا به صفر رساندن هر چه زودتر صادرات نفت ایران است». وی گفته‌است آمریکا مذاکرات با مشتریان نفتی ایران را مورد به مورد ادامه می‌دهد.

پلاتز می‌نویسد کره جنوبی در نظر دارد در سه‌ماهه اول ۲۰۱۹ روزانه ۸۳ هزار بشکه میعانات گازی (نوعی نفت خام فوق سبک) از ایران بخرد که نسبت به دور مشابه سال گذشته ۷۴ درصد کاهش نشان می‌دهد.

ژاپن نیز خرید روزانه ۷۸ هزار بشکه نفت خام را برنامه‌ریزی کرده‌است که ۴۹ درصد کمتر از سه‌ماهه اول ۲۰۱۸ است. تایوان به رغم دریافت معافیت، هیچ نفتی از ایران خریداری نکرده و این گزارش می‌نویسد احتمالاً تایوان قصد خرید محموله جدید نفتی از ایران را نداشته باشد.

چین، بزرگترین مشتری نفتی ایران در ماه اکتبر خرید نفت جمهوری اسلامی را به کمتر از ۲۵۰ هزار بشکه رساند که کمترین میزان طی سال‌های گذشته بود. اما در ماه نوامبر این رقم به ۳۵۰ هزار بشکه و در ماه دسامبر به کمی بیش از ۵۰۰ هزار بشکه رسید. البته، پلاتز می‌گوید بخشی از این نفت راهی انبارهای راهبردی ذخیره نفت «دالیان» چین شده که ایران آنها را اجاره کرده‌است. پلاتز می‌نویسد با توجه به کاهش ذخیره‌سازی نفت در این انبارها، انتظار می‌رود صادرات ماه ژانویه ایران به چین حدود ۲۴۰ هزار بشکه شود.

چین طی ۱۰ ماه سال گذشته میلادی روزانه بیش از ۶۱۵ هزار بشکه نفت از ایران خریده بود. هند نیز دومین مشتری نفتی ایران است. پلاتز از قول کارشناسان می‌نویسد احتمالاً در دوره معافیت، هند روزانه ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار بشکه نفت از ایران بخرد، در حالی که قبل از نوامبر پارسال حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار بشکه می‌خرید.

منابع: پلاتز، رویترز. د.خ
XS
SM
MD
LG