بر اساس آمارهایی که شرکت اطلاعات انرژی و ردیابی نفتکش، کپلر، روز چهارشنبه، ۲۰ شهریورماه، در اختیار رادیوفردا گذاشت، میزان ذخیره نفت بیمشتری ایران در پایان ماه گذشته میلادی، اوت، به عدد بیسابقه ۱۲۰ میلیون بشکه رسید.
در دوران قبلی تحریمها (سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶)، کل ذخایر نفت بیمشتری ایران بنا بر آمارهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا حدود ۵۵ میلیون بشکه تخمین زده میشد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در اردیبهشت سال گذشته، ۹۷، از برجام خارج شد و از اردیبهشت امسال معافیت نفتی به مشتریان جمهوری اسلامی را با هدف به صفر رساندن صادرات آن لغو کرد.
ترامپ رویکرد سختگیرانهتری نسبت به دوران ریاست جمهوری باراک اوباما در قبال ایران و تحریمها داشته است.
آمارهای کپلر نشان میدهد که از ماه مه، اردیبهشت، امسال تا پایان ماه اوت یعنی چهار ماه میزان ذخایر نفتی بیمشتری ایران دو برابر شده و به ۱۲۰ میلیون بشکه رسیده است که ۷۰ درصد آن روی آب و بر روی تانکرها ذخیره شده است.
کپلر میگوید سیاست صفر کردن صادرات نفت ایران به تحقق نزدیکتر میشود و جمهوری اسلامی در ماه گذشته تنها ۱۸۰ هزار بشکه نفت توانسته بار کند و راهی بازارها نماید.
۱۳۸ هزار بشکه راهی چین شده است، اما ۶۹ هزار بشکه از آن در تاسیسات ذخیرهسازی نفت جینجو ذخیره شده است.
ایران بخشی از نفت بیمشتری خود را در تاسیسات دالیان و جینجو چین ذخیره میکند و مالک آن خود ایران است. به عبارتی، این محمولهها صادرات نفت حساب نمیشود.
۸۹ هزار بشکه نفت ایران نیز طی ماه گذشته به سوریه و ترکیه ارسال شده است.
این گزارش میگوید سوریه طی چهار ماه گذشته به طور متوسط روزانه ۳۳ هزار بشکه نفت از ایران تحویل گرفته است.
ترکیه در ماه اوت مشتری روزانه ۲۲ هزار بشکه نفت ایران بود، اما کپلر میگوید محمولههایی که ماه جاری راهی ترکیه شده، احتمالا خرید نفت این کشور از ایران در ماه سپتامبر را به ۶۸ هزار بشکه در روز برساند.
ترکیه قبل از تحریمهای نفتی ایران، روزانه نزدیک ۲۰۰ هزار بشکه نفت از جمهوری اسلامی میخرید.
تحویل نفت سوریه از ایران نیز انتظار میرود در ماه جاری، سپتامبر، اوج بگیرد.
بر اساس آمارهای دیگر شرکت ردیابی نفتکشها، تانکرترکرز، در ابتدای سپتامبر ایران یک محموله یک میلیون بشکهای تحویل سوریه داده و دو نفتکش ایرانی، مجموعا با دو میلیون بشکه نفت نیز در بندر طرطوس سوریه لنگر انداختهاند.
جز اینها، نفتکش «آدریان دریا ۱» که اخیرا از جبلالطارق رفع توقیف شد، با ۲.۱ میلیون بشکه نفت، در سواحل سوریه لنگر انداخته، اما هم کپلر و هم تانکرترکرز میگویند هنوز بار خود را خالی نکرده است و دقیقا معلوم نیست چه برنامهای دارد.
اگر این نفتکشها، همگی بار خود را تخلیه کنند، میزان صادرات نفت ایران به سوریه در ماه جاری به ۱۷۰ هزار بشکه اوج خواهد گرفت.