مرکز پژوهشهای مجلس ایران در گزارشی درباره پیامدهای شیوع ویروس کرونا در ایران، از کاهش ۳۰ درصدی صادرات ایران در اسفند ۹۸ نسبت به مدت مشابه در سال ۹۷ خبر داده است.
در گزارش این مرکز که روز سهشنبه، ۱۹ فروردین، منتشر شد، از کاهش قابل توجه تراکنشهای بانکی در هفته دوم اسفند سال ۹۸ نسبت به هفته پیش از آن و فشار بالای اقتصادی بر حوزههای خدماتی به عنوان دیگر پیامدهای اقتصادی کرونا نام برده شده است.
در این گزارش تاکید شده که دولت برای «عادیسازی در بخش اقتصادی» اقدام به اجرای طرح فاصلهگذاری هوشمند و تعدیل مقررات کرده، با این حال درباره موفقیت آن ابراز «تردید جدی» شده است.
ستاد ملی مدیریت کرونا پیش از این اعلام کرده بود که طرح فاصلهگذاری اجتماعی را برای مقابله با شیوع کرونا انجام میدهد، ولی با مصوبه جدید این ستاد، از تاریخ ۲۳ فروردین طرح فاصلهگذاری هوشمند که سختگیریهای کمتری دارد به جای آن اجرا میشود.
سعید نمکی، وزیر بهداشت با اشاره به اجرای طرح فاصلهگذاری هوشمند گفته است این اقدام برای این صورت گرفت که «دچار فروپاشی اقتصادی نشویم».
در بخش دیگری از این گزارش، با هشدار درباره «بیکاری ناشی از بحران کرونا» پیشنهاد شده که دولت با «برنامهریزی صحیح مانع از بروز اعتراضات صنفی» و «بروز ناآرامی» شود.
مرکز پژوهشهای مجلس پیش از این در گزارشی با اشاره به «تاخیر» نهادهای حکومت در حمایت از گروههای فقیر هشدار داده بود که ادامه این وضعیت ممکن است «رخدادهای دردناک به همراه داشته باشد».
این مرکز در گزارش تازه خود هشدار داده است که در صورت بروز ناآرامی، «کل حاکمیت در حوزه ناکارآمدی هدف قرار میگیرد».
در این گزارش درباره ابعاد احتمالی برنامهریزی برای جلوگیری از ناآرامی توضیح دقیقی داده نشده است.
تاکنون گزارش دقیقی از میزان بیکاری ناشی از بحران کرونا در بخشهای مختلف اقتصاد ایران منتشر نشده است، ولی روز ۱۵ فروردین، کریم همتی، سرپرست جمعیت هلال احمر، گفت به خاطر پیامدهای شیوع کرونا، این سازمان قصد دارد به دو میلیون نفر فرد «بیکار شده» کمک کند.
مرکز پژوهشهای مجلس همچنین پیشبینی کرده که تحت تاثیر روند مدیریتی موجود، «به احتمال زیاد در کل سال ۱۳۹۹، کشور درگیر مقابله با شیوع» ویرویس کرونا و پیامدهای آن خواهد بود.
پیش از این مسئولان ستاد ملی مدیریت کرونا پیشبینی کرده بودند که حداکثر تا پایان تابستان درگیر پیامدهای شیوع این بیماری خواهند بود.
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس از «سادهانگاری» و عدم باور مدیران دولتی به بحرانزایی کرونا و سردرگمی در مواجهه با بحران به عنوان مشکلات مدیریتی در مدیریت بحران کرونا نام برده شده است.