روزنامه واشینگتنپست در يک گزارش اختصاصی با استناد به گزارشهای امنيتی و محرمانه دولت آمريکا نوشت در بخشی از يک استراتژی گسترده و مورد حمايت روسيه که هدف آن وادار کردن آمريکا به خروج از سوريه است، ايران قصد دارد حملات به نيروهای آمريکايی مستقر در سوريه را تشديد کند.
این گزارشها اخيرا در پلتفرم پيامرسان «ديسکورد» افشا شدهاند و واشینگتنپست به سخنان مقامهای اطلاعاتی فعلی و سابق آمريکا نیز استناد کرده است.
اسناد محرمانهای که واشینگتنپست به آنها دست يافته نشان میدهد که ايران و گروههای مورد حمايت آن در حال آموزش نيروهای بيشتری برای استفاده از بمبهای کنار جادهای قویتر هستند که میتواند بدنه خودروهای زرهی را بشکافد و مشخصا برای هدف گرفتن خودروهای آمريکايی و کشتن سربازان اين کشور توليد میشوند.
شبهنظاميان وابسته به ايران در حملات قبلی خود به پايگاههای آمريکا در سوريه از پهپاد و راکت استفاده کردهاند. در اين حملات تاکنون شش نظامی مجروح و يک کارمند وزارت دفاع آمريکا کشته شده است.
کارشناسان امنيتی و تسليحاتی به روزنامه واشینگتنپست گفتند که استفاده از نوع پيشرفتهتر و قویتر بمبهای کنار جادهای که اصطلاحا «شکافنده انفجاری» ناميده میشوند علاوه بر افزايش تلفات نيروهای آمريکايی میتواند به يک رويارويی نظامی گسترده بين نيروهای وابسته به ايران و ارتش آمريکا در خاک سوريه منجر شود.
براساس يکی از اسناد افشاء شده، افسران نيروی قدس سپاه پاسداران اواخر ماه ژانويه در منطقهای در شرق دمشق آزمايش بمبهای کنار جادهای را هدايت کردند که با موفقيت توانست زره محافظ تانک را بشکافد. به نظر میرسد که اطلاعات موجود در اين گزارشهای محرمانه از طريق شنود ارتباطات نيروهای لبنانی و سوری مورد حمايت ايران جمعآوری شده است.
اين سند میافزايد که آزمايش اين بمبها توسط پيکارجويان حزبالله لبنان ولی زيرنظر افسران نيروی قدس انجام شده است. نتيجه آزمايش که در دو مورد موفق و در يک مورد ناموق بوده، نشان میدهد که اين بمب با حدود دو کيلو ماده منفجره نظامی «سی -۴» از فاصله تقريبا ۲۵ متری می تواند زره محافظ و ۷.۵ سانتی متری بدنه تانک را بشکافد.
يکی از افسران نيروی قدس که نام او در اين سند محرمانه صادق اميدزاده قيد شده، تأکيد کرده که «هدف اين بمبها خودروهای زرهدار ارتش آمريکا در سوريه به طور مشخص خودروهای هاموی (هامر اچ وان) و خودروی کوگار هستند». با توجه به تجارب ارتش آمريکا در عراق مدلهای جديد اين دو نوع خودرو طوری طراحی و ساخته شدهاند که در برابر مين و بمبهای کنار جادهای مقاوم هستند.
اين افسر نيروی قدس درعين حال گفته عواملی که تعداد و هويت آنها را مشخص نکرده، برای عکسبرداری از جادههای محل تردد خودروهای آمريکايی بسيج شدهاند.
در سند ديگری خاطرنشان میشود که نيروهای کرد متحد آمريکا که مناطق شمال شرقی سوريه را در کنترل دارند اواخر ماه فوريه سه مورد از اين بمبها را کشف و ضبط کردهاند. اين سه بمب «هنگام انتقال مخفيانه توسط عوامل وابسته به نيروی قدس و آمادگی برای حمله به نيروهای آمريکايی» در شمال شرقی سوريه کشف و ضبط شدهاند.
واشینگتنپست میافزايد که در يکی ديگر از گزارشهای محرمانه طرح جديد و گسترده دولتهای سوريه، ايران و روسيه برای وادار کردن آمريکا به خروج از منطقه و فراهم کردن شرايط برای بازپسگيری مناطق تحت کنترل کردهای سوريه توسط حکومت بشار اسد تشريح شده است.
دولت آمريکا در طول جنگ داخلی سوريه همواره دستکم ۹۰۰ نظامی و چند صد پرسنل شرکتهای نظامی خصوصی را در چند پايگاه حفظ کرده است. مأموريت آنها علاوه بر جلوگيری از قدرت گرفتن پيکارجويان «خلافت اسلامی» در شرق سوريه، مقابله با توسعهطلبی روسيه و ايران و حفظ برتری در پيشبرد اهداف استراتژيک ديگر بوده است.
يکی ديگر از گزارشهای امنيتی که واشینگتنپست به آن دست، يافته توضيح میدهد که گروههای نيابتی ايران به تلافی حملات هوايی اسرائيل به مواضع آنها در خاک سوريه، خود را برای حمله به پايگاههای آمريکايی در منطقه آماده میکنند.
اين اسناد نشان میدهند که يک وجه ديگر از کارزار گسترده ائتلاف ضدآمريکايی تحريک ساکنان محلی و به راه انداختن يک جنبش خودجوش برای حمله به نيروهای آمريکايی در شرق و شمال شرقی سوريه است.
برمبنای ارزيابی امنيتی آمريکا که ماه ژانويه تهيه شده مقامات ارشد نظامی و امنيتی روسيه، ايران و سوريه در جلسهای در ماه نوامبر گذشته در مورد تأسيس يک «مرکز هماهنگی» برای هدايت اين کارزار توافق کردهاند.
واشینگتنپست میافزايد که در اين اسناد نشانهای از دخالت روسيه در طرح نيروهای وابسته به ايران برای استفاده از بمبهای جديد مشاهده نمیشود. ولی در ماههای اخير اقدامات تحريکآميز ارتش روسيه عليه نيروهای آمريکايی نظير نقض توافق عدم درگيری بين دو طرف و يا پرواز جنگندههای روسيه بر فراز مواضع نيروهای آمريکايی افزايش يافته است.
آرون استين، کارشناس امور دفاعی در پژوهشکده آمريکايی «انستيتو پژوهشهای سياست خارجی» معتقد است که احتمالا ارزيابی روسيه و ايران اين است که حتی اگر تلفات نيروهای آمريکايی به دليل استفاده گسترده از بمبهای کنار جادهای افزايش يابد، واکنش نظامی آمريکا در حد حمله به اهدافی در داخل سوريه محدود خواهد بود چون دولت جو بايدن نيز همچون دوران رياست جمهوری دونالد ترامپ اين سياست را دنبال میکند.
او درعين حال هشدار میدهد که به دليل تهاجم نظامی روسيه به اوکراين و شکست گفتوگوهای احيای برجام، وضعت متلاطمتر شده و پيش بينی واکنش آمريکا به افزايش تنش در خاک سوريه دشوار است. تحت تاثير معادلات مربوط به سياست داخلی آمريکا نيز دولت جو بايدن از هر سياستی که نشانه ضعف در برابر روسيه تلقی شود پرهيز خواهد کرد.