مدیر عامل شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی از جهش ۸۰ درصدی تحویل نفت کوره (مازوت) به نیروگاههای برق کشور در ماه گذشته به خاطر کسری گاز خبر داد.
کرامت ویسکرمی روز دوشنبه ۱۶ آبان اعلام کرد تحویل مازوت به نیروگاههای برق ایران در شهریور و مهر امسال نسبت به ماههای مشابه پارسال به ترتیب ۷۵ و ۸۰ درصد افزایش یافت.
او توضیح نداد وضعیت کنونی مازوتسوزی نیروگاهها چگونه است، اما گفت تحویل گازوئیل به نیروگاهها نیز در آبان امسال نسبت به آبان پارسال به خاطر افت ۳.۸ درجهای دمای هوا ۸۰ درصد بیشتر شده است.
سعید توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز هفته گذشته اعلام کرد امسال بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب در روز ناترازی گاز داریم که باید با تحویل سوخت معادل (مازوت و گازوئیل) به نیروگاهها و صنایع جبران شود.
مازوت آلایندهترین سوخت فسیلی است و مازوت تولیدی ایران نیز خصوصا به خاطر ترکیب ۳.۵ درصدی گوگرد (۷ برابر استانداردهای سازمان دریانوردی بینالمللی برای سوخت نفتکشها) بسیار آلایندهتر است.
گازوئیل مصرفی ایران در نیروگاههای برقی نیز استاندارد یورو ندارد و با ترکیب گوگرد بالا و کیفیت پایین، آلودگی زیادی تولید میکند.
در روزهای اخیر مازوتسوزی گسترده در نیروگاههای کشور، خصوصا تبریز و شازند اراک به آلودگی چشمگیر هوای این شهرها دامن زده و سازمان هواشنایی ایران تقریبا هر روز هشدار هوای ناسالم برای استانهای آذربایجان شرقی، استان مرکزی، تهران، کرج و اصفهان صادر میکند.
مرکز پژوهشهای مجلس و صندوق توسعه ملی ایران میگویند ایران در تمام فصول سال با معضل کسری گاز مواجه است، ما در پاییز و خصوصا زمستان، این کسری به شدت افزایش مییابد.
اظهارات آقای ویسکرمی نیز نشان میدهد ایران حتی در فصول گرم سال تحویل مازوت و گازوئیل به نیروگاهها را افزایش داده؛ بطوری که در مجموع طی سال جاری تحویل این سوختهای آلاینده به نیروگاهها ۳۸ درصد رشد داشته است.
به رغم کسری شدید گاز و مازوتسوزیهای گسترده، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفته است که «قطع صادرات گاز به صلاح نیست».
او ۱۰ آبانماه اعلام کرد که برای نمونه قطع صادرات گاز به ترکیه، «علاوه بر از دست رفتن اعتبار ایران در بازارهای جهانی، میتواند منجر به جایگزینی گاز ایران با گاز کشورهای رقیب مانند روسیه و ترکمنستان شود».
او همچنین گفت قطع صادرات گاز باعث کاهش درآمدهای ارزی کشور خواهد شد.
بر اساس قانون بودجه سال جاری، دولت صادرات ۱۱ میلیارد متر مکعب گاز به ترکیه و عراق را در نظر گرفته؛ در حالی که دولت مسعود پزشکیان در لایحه بودجه سال آینده افزایش این رقم به ۱۶ میلیارد متر مکعب و درآمد ۵.۲ میلیارد دلاری را گنجانده است.
جمهوری اسلامی همچنین از پارسال پاکستان را تحت فشار قرار داده که طبق قراردادی که در زمان دولت محمود احمدینژاد امضا شد، واردات گاز از ایران را آغاز کند.