رسانه های اسرائیل شامگاه سه شنبه بیست و هشتم فروردین با ارائه شماری تصاویر ماهواره ای و یک نقشه، از «کشف برنامه های استقرار نظامی ایران، بویژه سامانه های هوایی و واحد پهپادی ایران در سوریه» خبر دادند.
انتشار این گزارش ها آماده سازی زمینه و اطلاع رسانی افکار عمومی، در آستانه مقابله نظامی اسرائیل با حضور نظامی ایران در سوریه تلقی شده است. جروزالم پست نوشته است که اسرائیل برای انتقام مستقیم در برابر حملات ایران، «آماده می شود».
رسانه های اسرائیل در این گزارش ها با استناد به اطلاعات نظامی کشورشان گفتند که فعالیت های ایران در سوریه در پنج فرودگاه این کشور متمرکز شده است؛ فرودگاه بین المللی دمشق، فرودگاه نظامی سوری دیگری که آن نیز در حومه دمشق واقع است، پایگاه التیاس یا تی- 4 در استان حمص، فرودگاه دیرالزور در شرق سوریه و فرودگاه مرکزی استان حلب.
بر اساس این گزارش ها، ایران از سال ۲۰۱۵، چه با ترابری سپاه پاسداران ایران و چه زیر پوشش هواپیماهای مسافربری عادی، ارسال نیرو و تجهیزات به سوریه را تشدید کرد و بویژه کارشناسان پهپادی خود را راهی سوریه کرد. به نام شرکت های هوایی غیرنظامی ایرانی سیمرغ و پویا در این تحرکات نظامی اشاره شده است.
گزارش رسانه های اسرائیل بر اساس ارزیابی ارتش این کشور افزودند که جمهوری اسلامی ایران با هدف ورود به رویارویی مستقیم با ایران از طریق سوریه، به تقویت نیروی هوایی و پهپادی خود در سوریه اقدام کرده و قاسم سلیمانی، فرمانده شاخه قدس سپاه پاسداران ایران، مسئول اصلی استقرار و تثبیت قوای نظامی ایران و همپیمانان آن در سوریه بوده است.
زوی یخزکل، مفسر شبکه ده تلویزیون اسرائیل، مدعی شد که قاسم سلیمانی در دوره اخیر در سوریه بوده است؛ اما «چون می داند که در سیبل سوء قصد قرار دارد، ایران دیگر مانند گذشته حضور او را رسانه ای نمی کند». همچنین بنوشته جروزالم پست، شاخه قدس سپاه برای حملات انتقامی از اسرائیل در پی کشته شدن نظامیانش در حمله هفته گذشته در سوریه «برنامه ریزی می کند.»
در این میان، بنوشته وای نت، از بعد از حمله هفته گذشته به پایگاه هوایی تی- 4 در استان حمص سوریه که روسیه آن را به اسرائیل نسبت داد، وضعیت آماده باش زمینی و هوایی در شمال اسرائیل ادامه یافته و همزمان پیام های «هشدار آشکار و پنهان» به ایران داده شده است. مقامات وزارت دفاع اسرائیل پنجشنبه به جروزالم پست گفته بودند اگر تعرض بیشتری از سوریه توسط ایران یا همپیمانانش انجام شود، «کار حکومت بشار اسد یکسره و خود او نابود خواهد شد».
در حمله به پایگاه تی- 4، که اسرائیل مسئولیت آن را نپذیرفته، شماری نظامی ایرانی در میان کشته ها بودند؛ رسانه های نزدیک به سپاه پاسداران از انتقال اجساد دستکم هفت نظامی به ایران خبر دادند و برخی رسانه های دیگر ایران نیز گفتند که یکی از کشته ها یک سرهنگ پاسدار در واحد پهپادی سپاه بود.
ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، هفته گذشته در تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، از او خواست کشورش کاری نکند که سوریه بیش از این بی ثبات تر شود اما اسرائیل دو روز پس از این تماس، برای نخستین بار «فاش کرد» که ایران روز ۲۱ بهمن گذشته پهپاد جنگی خود را با ماموریت انتحاری از آسمان سوریه به حریم هوایی اسرائیل فرستاده بود.
هر چند اسرائیل آن پهپاد را یک دقیقه و نیم بعد از رخنه به آسمان این کشور منهدم کرد اما در حملات گسترده اسرائیل در واکنش به این تعرض، یک جنگنده اسرائیلی با آتش پدافند هوایی سوریه، در خاک اسرائیل سقوط کرد.
بنیامین نتانیاهو یکشنبه این هفته نیز در نشست دولت خود، یک روز بعد از حملات سه گانه آمریکا، بریتانیا و فرانسه به هدف هایی در سوریه، ضمن پشتیبانی از تصمیم رییس جمهوری آمریکا، گفت این واقعیت نیز که سوریه به ایران امکان حضور نظامی داده، سوریه را به خطر انداخته است.
بنیامین نتانیاهو سه شنبه نیز در آیین یادبود دیپلمات های اسرائیلی های کشته شده در کشورهای خارجی، تاکید کرد که ایران با گام های اخیر خود، تحرکات در برابر اسرائیل را وارد مراحل تازه ای کرده است.
همزمان با تشدید تنش میان ایران و اسرائیل، به گزارش رسانه های ایران، محمد باقری، رییس ستاد نیروهای مسلح ایران، در پیامی به مناسبت روز ارتش که با چهارشنبه ۲۹ فروردین مصادف است، از «محاسبه ناپذیری چگونگی پاسخ ایران به تهدیدات» سخن گفت.
علی اکبر ولایتی، مشاور رهبر ایران، هفته گذشته در سفر به سوریه، در واکنش به حمله منتسب به اسرائیل علیه پایگاه تی- 4 گفته بود «این جنایت، قطعا بی پاسخ نمی ماند»؛ بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، نیز دوشنبه این هفته گفت که اسرائیل «دیر یا زود، پاسخ حملات خود را خواهد گرفت ؛ بطوری که پشیمان شود».
هدر نائورت، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، دوشنبه گفته بود که واشینگتن نمی تواند رویارویی نظامی مستقیم اسرائیل و ایران را پیش بینی کند.
با وجود این، رسانه های سپاه پاسداران و حزب الله، گزارش های شامگاه شنبه این هفته در خصوص حملات هوایی جنگنده های «ناشناس» به یک پایگاه نیروهای ایران در تل عزان سوریه را رد کردند؛ سوریه نیز سه شنبه گفت حملاتی که خود یک روز قبل از آن به فرودگاههای شعیرات و ضمیر خبر داده بود، اساسا در میان نبوده بلکه سامانه های دفاع هوایی سوریه «اشتباها» فعال شده بودند.