مجید تختروانچی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری ایران، احتمال دیدار حسن روحانی با دونالد ترامپ در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک را رد کرد و گفت که زمینه برای دیدار و مذاکره با آمریکاییها فراهم نیست.
این دیپلمات که در مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای جهانی نیز نقش داشت در گفتوگویی با خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، که روز جمعه ۱۹ مرداد منتشر شده است، پیشنهاد رئیس جمهوری آمریکا برای مذاکره با رهبران ایران را صرفا یک «ژست» سیاسی دانسته و گفته که این پیشنهاد «جدی نیست».
دونالد ترامپ روز هشتم مرداد در نشست خبری مشترکی با نخست وزیر ایتالیا برای دیدار با رهبران ایران اعلام آمادگی کرد و گفت که «هیچ شرطی» در این زمینه ندارد. واکنش رسمی ایران به این پیشنهاد اما منفی بوده است.
وزارت خارجه ایران فردای آن روز اعلام کرد که «مذاکره، شرایط و الزاماتی دارد و تاکنون در گفتار و رفتار آقای ترامپ و همکارانش نشانهای از آن دیده نشده است».
محید تختروانچی نیز از زاویهای مشابه به انتقاد از پیشنهاد رئیس جمهوری آمریکا پرداخته است. وی گفته است: «آقای ترامپ در صحبتی که درباره مذاکره با ایران کرده است، جدی نیست. اگر جدی بود سه ماه پیش زیر توافقی که دولت کشور خودش آن را امضا کرده بود، نمیزد. درست است که دولتها عوض میشوند اما نمیشود که با تغییر هر دولت، سیاستهای یک کشور عوض شود؛ در این صورت سنگ روی سنگ بند نمیشود.»
وی سپس در پاسخ به پرسشی درباره احتمال دیدار آقای روحانی و آقای ترامپ در نیویورک اظهار داشت: «فکر نمیکنم چنین اتفاقی رخ دهد. نباید بیهوده برای مردم انتظار ایجاد کنیم. وقتی انتظار مردم بالا برود و اتفاقی رخ ندهد، مردم ناراحت میشوند. به هرحال شخصاً زمینهای برای مذاکره نمیبینم. هر چیز نیازمند زمینهای است و الان زمینه آن فراهم نیست.»
دونالد ترامپ که همواره مخالف توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی بوده و توافق وین را ضعیف توصیف کرده است، اردیبهشت ماه سال جاری واشینگتن را از این توافق خارج ساخت تا تحریمها علیه تهران از سرگرفته شود.
دور نخست این تحریمها از روز شانزده مرداد آغاز شد که تجارت فلزات، دسترسی ایران به دلار آمریکا و صنایعی مانند خودروسازی را هدف قرار میدهد.
اما دور دوم تحریمها که از آبان ماه آغاز میشود شدیدتر خواهد بود و صادرات نفت ایران و مبادلات بانکی با تهران را نشانه میرود.
آقای تختروانچی نیز تحریمهای دور دوم را را مهمترین تحریمها نامیده و خبر داده که رئیس جمهور ایران در این رابطه پیامهایی برای کشورهای نفتخیز همسایه فرستاده است.
وی به محتوای پیام حسن روحانی در این زمینه اشارهای نکرد، اما تاکید داشت که اگر تحریم فروش نفت ایران روی بازار نفت تاثیر بگذارد کشورهای عضو اوپک «حق ندارند» تولید خود را افزایش دهند.
پیش از این حسن روحانی گفته بود که معنی ندارد ایران نتواند نفت صادر کند، اما نفت منطقه صادر شود. از این سخنان تعبیر به بستن تنگه هرمز شد که مهمترین آبراه نفتی جهان است. برخی مقامات نظامی ایران نیز تهدید به بستن تنگه هرمز را تکرار کردهاند.