لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۵۴

ادعای فرمانده نیروی دریایی: ائتلاف‌ دریایی ایران با عربستان و امارات به‌زودی شکل می‌گیرد


شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش
شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش

همزمان با افزایش تلاش جمهوری اسلامی برای تجدید رابطه با کشورهای منطقه، فرمانده نیروی دریایی ارتش خبر داد که «به‌زودی» ائتلاف مشترک نیروی دریایی ایران با کشور‌هایی چون عربستان، امارات، قطر، بحرین و عراق شکل خواهد گرفت.

شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی جمهوری اسلامی، روز جمعه، ۱۲ خردادماه، همچنین افزوده است که ائتلاف دریایی ایران، روسیه و چین نیز در حال «توسعه» است.

وعده این فرمانده نظامی بلندپایه در جمهوری اسلامی یک روز پس از آن منتشر شده است که پایگاه خبری الجدید در قطر نوشت که ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و عمان «با هماهنگی چین» در حال رایزنی برای تشکیل ائتلاف دریایی هستند.

خبر این پایگاه حاوی جزئیات دیگری نبود، و هنوز هیچ یک از کشورهای یادشده به طور رسمی این خبر را تایید نکرده‌اند.

هفته گذشته مقام‌های امارات متحده عربی اعلام کردند این کشور، پس از ارزیابی مناسبات امنیتی خود، دو ماه پیش از ائتلاف امنیتی دریایی خاورمیانه به رهبری ایالات متحده خارج شده است.

مقام‌های اماراتی همچنین در بیانیه‌ای یک گزارش روزنامه وال‌استریت جورنال را مبنی بر این‌که امارات «خواستار واکنش جدی‌تر آمریکا به توقیف نفتکش‌ها» به دست ایران شده عملا تکذیب کردند.

ائتلاف امنیتی به رهبری واشینگتن یک گروه عملیاتی متشکل از ۳۴ کشور است که مقر آن در پایگاه دریایی ایالات متحده در بحرین قرار دارد.

حوزه عملیاتی این ائتلاف، دربرگیرنده مهم‌ترین مسیرهای کشتیرانی جهان است که از سال ۲۰۱۹ به این‌سو و همزمان با بالا گرفتن تنش بین ایالات متحده و ایران، شاهد یک رشته حملات به کشتی‌ها بوده است.

فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران در ادامه اظهاراتش که از جمله در خبرگزاری پانا منتشر شده در زمینه همکاری جمهوری اسلامی با کشورهای منطقه گفت: «ما پیش از این با عمان اقدام اشتراکی را داشتیم و اکنون عربستان این هدف‌گذاری را انجام داده و به آن ورود کرده است. امارات، قطر، بحرین، عراق، پاکستان و هند جزو این کشورها هستند.»

او مدعی شده که «تقریباً همه کشورهای حوزه شمال اقیانوس هند به این باور رسیده‌اند که باید در کنار جمهوری اسلامی ایران قرار گیرند و به‌صورت مشترک با هم‌افزایی قابل توجه امنیت را برقرار کنند.»

شهرام ایرانی اضافه کرده که به‌‌زودی «منطقه ما از هر نیروی غیر موجه عاری شده و مردم منطقه با استفاده از سربازهای خود در حوزه امنیتی خود مسلط باشند.»

این نخستین بار نیست که یک فرمانده نظامی ایران از خروج نیروهای خارجی از خلیج فارس و منطقه سخن می‌گوید.

همکاری‌های منطقه‌ای ایران که پس از قطع روابط دیپلماتیک عربستان سعودی با جمهوری اسلامی کم‌رنگ شده بود، پس از برقراری رابطه میان تهران و ریاض با میانجی‌گری چین، بار دیگر افزایش یافته است.

پس از بهبود روابط ایران و عربستان، بشار اسد، رئیس‌ جمهور سوریه، نیز به عنوان متحد استراتژیک ایران، پس از ۱۲ سال در نشست سران اتحادیه عرب حاضر شد و به گرمی از سوی سران سایر کشورهای مورد استقبال قرار گرفت.

پیش از برقراری دوباره رابطه ایران و عربستان، از سال گذشته روابط ایران و امارات نزدیک‌تر شده و تنش‌ها میان دو طرف کاهش یافته است.

روابط ایران و مصر نیز به عنوان یکی از بزرگ‌ترین کشورهای عربی رو به بهبود است.

محمدکاظم آل صادق، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق، ماه گذشته از تلاش‌هایی برای از سرگیری روابط میان ایران و مصر خبر داد.

دو مقام مسئول مصری نیز به روزنامه اماراتی نشنال گفته‌اند که روابط تهران و قاهره از مهم‌ترین مسائل مطرح‌شده در گفت‌وگوهای سلطان عمان با رئیس‌ جمهور مصر در جریان سفر هیثم بن طارق به مصر بود و بر پایه آن احتمال دارد ایران و مصر طی چند ماه آینده به تبادل سفیر بپردازند.

این روزنامه اماراتی همچنین نوشته بود که توافق اصولی برای دیدار میان عبدالفتاح السیسی، رئیس‌ جمهور مصر، و ابراهیم رئیسی، رئیس‌ جمهور ایران، به دست آمده است.

با استفاده از گزارش‌های پانا و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG