یک روز پس از هشدار مدافعان حقوق بشر در مورد خطر اجرای حکم اعدام برای دو زندانی در زندان سقز، مصطفی سلیمی، یکی از این افراد، روز شنبه، ۲۳ فروردینماه، اعدام شد.
مصطفی سلیمی زندانی سیاسی که هشتم فروردین در جریان اعتراضها در زندان سقز همراه با دهها زندانی دیگر از این زندان فرار کرده بود، چند روز بعد در اقلیم کردستان عراق بازداشت شد و حکم اعدام او بامداد روز شنبه در زندان سقز به اجرا درآمد.
در روزهایی که جهان با بحران کرونا دست به گریبان است و در ایران هم بیماری کووید ۱۹ هر روز جان دستکم دهها تن را میگیرد، اجرای حکم اعدام هم بر شمار مرگ و میرهای این روزها میافزاید.
جدیدترین مورد از این اعدامها٬ اعدام مصطفی سلیمی است که نهادهای حقوق بشری در مورد اجرای حکم او ابراز نگرانی کرده بودند. با این حال این زندانی کرد بامداد روز شنبه اعدام شد.
مصطفی سلیمی یکی از دهها زندانی بود که روز هشتم فروردین در پی بالاگرفتن اعتراضها در زندان سقز موفق به فرار از این زندان شد، اما مجددا بازداشت شد و دو هفته بعد هم اعدام.
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع خود گزارش داده که مصطفی سلیمی پس از فرار از زندان به اقلیم کردستان عراق رفته بود و در آنجا بازداشت و به ایران بازگردانده شد.
فاطمه کریمی مدیر شبکه حقوق بشر کردستان از جزئیات بازداشت مجدد او میگوید:
«مصطفی سلیمی پس از خروج از ایران موفق به فرار از ایران شد٬ اما توسط نیروهای امنیتی اقلیم کردستان عراق در حوالی شهر پنجوین بازداشت و طی روزهای اخیر به ایران تحویل داده شد. قابل ذکر است که تا این لحظه مقامهای اقلیم کردستان و مقامهای ایران به طور رسمی این خبر را تایید نکردند. دیروز خبرهایی منتشر شد که مصطفی سلیمی پس از بازداشت مجدد به زندان سقز به زندان سقز بازگردانده شده و به سلول انفرادی منتقل شده است٬ اما دیروز خانواده این زندانی به طرز غیرمنتظرهای برای انجام ملاقات به زندان سقز فراخوانده شدند. طبق گفتههای خانواده٬ مصطفی سلیمی اصلا روحیه خوبی نداشت اما در حین این ملاقات هیچ صحبتی درباره اجرای حکم اعدام او نشده بود. امروز متاسفانه ما باخبر شدیم که حکم او صبح امروز به اجرا درآمده و به خانواده اطلاع داده شده است که برای تحویل جسد به پزشکی قانونی سقز مراجعه کنند و جسد را تحویل گرفتند. اینها در حالی بوده که خانواده و وکیل مدافع این شهروند کرد از اجرای حکم اطلاعی نداشتند.»
اداره پلیس سلیمانیه اقلیم کردستان عراق اما گزارش ها درباره استرداد او به ایران را تکذیب و اعلام کرد که «به هیچ وجه نامی از مصطفی سلیمی در گذرگاه مرزی و اداره مهاجرت پلیس سلیمانیه ثبت نشده است».
دولت اقلیم کردستان عراق نیز اعلام کرده که در اینباره تحقیق میکند.
مصطفی سلیمی ۵۳ سال داشت و اهل روستای ایلو در شهرستان سقز بود. او فروردین سال ۸۲ بازداشت و در شعبه یک دادگاه انقلاب سقز به اتهام «محاربه» و «عضویت در احزاب اپوزیسیون کرد» به اعدام محکوم شده بود، حکمی که در دیوان عالی کشور هم تایید شد.
مجازات «محاربه» در قانون مجازات اسلامی اعدام است، اما محاربه یکی از اتهامهایی است که پیشتر جاوید رحمان گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران مبهم خوانده و از طرح آن در پرونده اقلیتهای قومی انتقاد کرده بود.
این در شرایطی است که طی سالهای اخیر مدافعان حقوق بشر همواره از روند دادرسی در ایران هم انتقاد کردهاند و میگویند بسیاری از متهمان سیاسی و امنیتی در زمان بازداشت به وکیل مدافع دسترسی ندارند و تحت فشار و شکنجه ناچار میشوند به اعترافهای اجباری تن دهند.
همزمان سازمان حقوق بشر ایران نسبت به خطر اجرای قریبالوقوع حکم اعدام شورش مروتی هم هشدار داده است.
شورش مروتی که سال ۸۸ بازداشت و به اتهام قتل عمد به قصاص محکوم شد یکی دیگر از زندانیانی است که پس از فرار از زندان سقز بار دیگر بازداشت شد.
زندان سقز یکی از هشت زندانی است که طی روزهای گذشته شاهد اعتراض زندانیانی بود که به عدم موافقت با مرخصیشان و کمبود امکانات بهداشتی در زندانها در شرایط بحرانی شیوع کرونا معترض بودند.
این اعتراضها در زندانهای تبریز، الیگودرز، همدان، خرمآباد، عادلآباد شیراز٬ زندان فشافویه در تهران و زندانهای سپیدار و شیبان در اهواز صورت گرفت که در زندانهای سپیدار و شیبان اهواز به درگیریهایی میان زندانیان و نیروهای امنیتی منجر شد و به گفته عفو بینالملل شماری کشته و زخمی بر جای گذاشت.