یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اشاره به کاهش شدید بارندگی در استان سیستانوبلوچستان هشدار داد که این شرایط ممکن است به مهاجرتهای گسترده از منطقه و وقوع بحران امنیتی در کشور بینجامد.
احمدعلی کیخا در گفتوگو با سایت «خبر آنلاین» که روز شنبه ۲۵ فروردین منتشر شد عنوان کرد که به تازگی در نامهای به حسن روحانی، رئیسجمهوری، شرایط آب در سیستان را توضیح داده و تاکید کرده که «اگر دیر بجنبیم ممکن است در آن منطقه اتفاقاتی رخ دهد که نه تنها مردم آنجا متضرر بشوند بلکه امنیت ملی کشور هم به خطر بیفتد» چرا که اگر سیستان خالی از سکنه شود، در آن فاصله از مرز تا قم دیگر کسی وجود ندارد».
به گفته وی، امسال از نظر آب «بدترین شرایط در منطقه سیستان است» و بررسیها نشان میدهد که کاهش نزولات آسمانی به ۷۰ درصد رسیده است به طوری که در بخشهایی از شمال دشت سیستان دیگر «امکان تامین آب شرب هم وجود ندارد».
یکی از منابع اصلی تامین آب سیستان و بلوچستان رود هیرمند است که از افغانستان جاری میشود و به دریاچه مرزی هامون میریزد که میان ایران و افغانستان مشترک است. دو کشور در دوران حکومت پهلوی در ایران به توافقی برای بهره بردن اهالی سیستانوبلوچستان از این رودخانه دست یافتند که به «حقابه هیرمند» معروف است. اما بحث حقابه هیرمند در سالهای اخیر به شدت مناقشهانگیز شده چنان که ایران کشور همسایه را به نادیده گرفتن توافق متهم میکند.
احمدعلی کیخا نیز در این باره میگوید: «اگر آبی هم در سالهای اخیر وارد ایران شده به میل برادران افغان نبوده و خارج از کنترل آنها بوده است. یعنی به محض اینکه اینها توانستند آب را کنترل کنند، ترجیح دادند کنترل کنند».
آقای کیخا اما «مدیریت غلط» را هم از عوامل تاثیرگذار در این شرایط میداند و دولت را متهم میکند که آب را از چاههای نیمهپر زابل به زاهدان انتقال داده است.
وی در ادامه اظهار داشت: «این بستن دست نسلهای آینده ایرانی و دو دستی تحویل خارجیها دادن است. شما بیایید یک طرح جامع تامین آب شرب در استان با تکیه بر منابع داخلی انجام بدهید از جمله شیرینکردن آب دریا. چرا نباید این کار را بکنید؟ استقلال کشور به این نمیارزد، شما که از عسلویه گاز را تا ایرانشهر میآورید، نمیتوانید از چابهار تا زاهدان آب بیاورید؟ شما امکان این را دارید که دویست سیصد میلیون متر مکعب آب را شیرین کنید».
استان سیستانوبلوچستان از مناطق فقیر ایران است. روزنامه اعتماد بهمن ماه گذشته نتایج پژوهشی را منتشر کرد که عنوان میکرد فقیرترین نواحی کشور عبارتند از نواحی روستایی شهرستانهای مهرستان (زابلی)، چابهار، کنارک، زاهدان و نیکشهر از استان سیستان و بلوچستان.