لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۵۰

«۴۸۵ روستای استان خراسان جنوبی یک قطره هم آب آشامیدنی ندارند»


استاندار خراسان جنوبی می‌گوید در حال حاضر بیش از ۴۸۵ روستا در این استان حتی «یک قطره» آب آشامیدنی هم ندارند.

آن‌طور که محمدمهدی مروج الشریعه در دیدار جمعی از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس با نماینده ولی فقیه در این استان خبر داده، آب آشامیدنی مورد نیاز مردم در این روستاها «با تانکر تامین می‌شود.»

به گفته این مقام مسئول، استان خراسان جنوبی «دو دهه» است که با خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کند و کاهش میزان بارندگی و منابع آبی، «شرایط اقلیمی خاصی» را برای این منطقه رقم زده است.

وی اضافه کرده که برای «نگهداشتن و تثبیت جمعیت» در روستاها و مناطقی که فاقد حداقل آب آشامیدنی است، نیازمند «مدل دیگری از مدیریت و اقتصاد و تامین معیشت مردم» هستیم.

اظهارات این مقام اجرایی در حالی بیان شده که دی‌ ماه سال گذشته اعلام شد که خراسان جنوبی «کم‌بارش‌ترین» استان کشور است.

علیرضا خندان‌رو، مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی در آن زمان اعلام کرده بود که میزان بارندگی استان در سال جاری، ۹۶ درصد نسبت به میانگین بلندمدت (۲۵ سال) و ۸۱ درصد نسبت به سال ۹۵ کاهش داشته است.

آن‌طور که وی خبر داده، از نظر خشکسالی در یک دوره هفت ساله، ۱۰۰ درصد استان خراسان جنوبی تحت تاثیر خشکسالی قرار دارد و بر همین اساس، ۵۴ درصد مساحت این استان درگیر خشکسالی شدید، ۳۵ درصد خشکسالی متوسط و ۱۱ درصد خشکسالی بسیار شدید است.

خراسان جنوبی با ۱۵۱ هزار کیلومتر مربع مساحت، سومین استان پهناور ایران پس از سیستان بلوچستان و کرمان است که کاهش بارندگی و خشکسالی متوالی، این منطقه را با مشکلاتی از جمله افت شدید سطح سفره‌های آب زیرزمینی، فرونشست زمین و مهاجرت مواجه کرده است.

مهرماه سال ۹۵ محمد شفیعی، مدیرکل دفتر روستایی و شوراهای استانداری خراسان جنوبی گفته بود تا سال ۱۳۹۰ «یک هزار و ۷۰۳ روستا» در این استان به دلیل خشکسالی خالی از سکنه شده است.

وی با اشاره به رو به افزایش روند مهاجرت از این استان، مهاجرت از روستاهای خراسان جنوبی را «بسیار شدیدتر» از دیگر استان‌های کشور اعلام کرده بود.

خبرگزاری تسنیم نیز در گزارشی نوشته که در خراسان جنوبی «به هر طرف که نگاه می‌کنیم رد پای عمیق خشکسالی را می‌بینیم.»

بر اساس این گزارش، خشکسالی باعث خشک شدن چاه‌ها و قنات‌های استان خراسان جنوبی شده و مردم در روستاها به دلیل کمبود آب و نداشتن علوفه برای دام‌ها «امیدی برای زندگی کردن در روستاها ندارند و به شهرها و حاشیه نشینی روی می‌آورند.»

خبرگزاری میزان نیز نوشته که «شغل بیشتر روستاییان دامداری و کشاورزی است، اما دیگر نه دامی مانده و نه محصولی. آمار بیکاری استان خراسان جنوبی، حدود ۱۱ درصد است. شش هزار کودک ۶ ساله در استان سوء تغدیه دارند... و این استان در زمینه کم‌خونی زنان باردار، کودکان شش ساله و نوجوانان نیز به ترتیب رتبه دوم و اول» ایران را دارد.

به جز استان خراسان جنوبی، مناطق بسیار دیگری در ایران نیز به علت کاهش بارش و افزایش دمای هوا دچار خشکسالی و کم‌آبی هستند.

میزان کمبود آب در کشور به اندازه‌ای است که رضا اردکانیان، وزیر نیرو ایران، امسال را سخت‌ترین سال از نظر تامین آب در کشور طی نیم قرن اخیر دانسته و هشدار داده که ۳۳۴ شهر با جمعیت ۳۵ میلیون نفر امسال در وضعیت تنش آبی قرار دارند.

روز گذشته نیز یک مقام اجرایی استان سیستان و بلوچستان اعلام کرد در سدهای این استان تنها برای پنج‌ماه آب ذخیره‌شده وجود دارد و در حال حاضر، «تنها» موضوع مهم در این استان، تأمین آب آشامیدنی است.

آن‌طور که باقر کرد، معاون استاندار سیستان و بلوچستان، اعلام کرده، کل حجم آب ذخیره‌شده در سدهای این استان «دو میلیارد مترمکعب» است که با توجه به «افزایش دما» در شهرهای استان در ماه‌های پیشِ رو، این میزان آب «تا شهریور تمام می‌شود.»

با استفاده از گزارش‌های ایسنا، ایرنا، تسنیم، میزان و رادیو فردا؛ ب.ب/س.ن
XS
SM
MD
LG