لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۴۲

اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران «بیش از صد هزار» کاربر دارد


دیش استارلینک
دیش استارلینک

رئیس کمیته اینترنت در انجمن تجارت الکترونیک ایران خبر داد که در حال حاضر تعداد کاربران اینترنت ماهواره‌ای، به‌ویژه استارلینک، در کشور به بیش از صد هزار نفر رسیده است.

خبرگزاری ایلنا روز دوشنبه، ۱۷ دی‌ماه، به نقل از پویا پیرحسینلو، رئیس کمیسیون اینترنت و زیرساخت در انجمن تجارت الکترونیک، از افزایش ۲۰ برابری استفاده از اینترنت ماهواره‌ای در ایران تنها در سال ۲۰۲۴ خبر داد.

مهم‌ترین مزیت اینترنت ماهواره‌ای «دسترسی آزاد بدون فیلتر» و «سرعت بالا» است، ویژگی‌هایی که در ایران به‌ عنوان کشوری که در انتهای لیست «رتبهٔ آزادی اینترنت» قرار دارد، به‌آسانی در دسترس کاربران نیست.

به گفته آقای پیرحسینلو، این آمار جدید بر اساس «نمونه‌گیری ترافیک داخل کشور» به دست آمده است.

او گفت: «بیش از ۳۰ هزار کاربر یونیک از اینترنت ماهواره‌ای استفاده می‌کنند و بنابراین احتمالا تعداد کل کاربران استفاده‌کننده اینترنت ماهواره‌ای بیش از صد هزار کاربر است که نشان می‌دهد در آینده شاهد رشد بیشتر استفاده از این تکنولوژی در کشور خواهیم بود.»

با این حال به گفته این کارشناس، استفاده از استارلینک «گران‌ترین روش دسترسی به اینترنت است که اقتصاد ارتباطات را نابود می‌کند، صدها میلیون دلار ارز را از کشور خارج می‌کند و امید مردم را برای اینکه از داخل کشور اتفاقی برای ارتقای اینترنت بیفتد از بین می‌برد».

بر اساس تحقیقات رادیوفردا، قیمت تمام‌شدهٔ استارلینک قاچاقی در ایران از قیمت فیبر نوری رسمی همچنان بالاتر است، اما مزیت استفاده از اینترنت بدون فیلتر و دور زدن اختلالات باعث شده تا این سرویس به‌مرور مشتریان خودش را پیدا کند.

نشریه فوربس در آذرماه گذشته گزارش داده بود که به‌رغم ممنوع بودن استفاده از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران، برآورد می‌شود که در حال حاضر حدود ۲۰ هزار نفر در ایران از این سرویس استفاده می‌کنند.

در پاییز ۱۴۰۱ و با آغاز دور جدید فیلترینگ گسترده و قطعی‌ عامدانه اینترنت به دست حکومت در پاسخ به اعتراضات سراسری «زن زندگی آزادی» در پی جان‌ باختن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد، بحث اینترنت ماهواره‌ای و به‌طور خاص استارلینک یک‌باره در فضای مجازی همه‌گیر شد و امید فزاینده‌ای به کاربران داخل ایران داد.

در واکنش به محدودیت‌هایی که حکومت برای کاربران مخالف خود در داخل کشور ایجاد کرد، دولت آمریکا برخی محدودیت‌های صادرات خدمات اینترنتی به ایران را رفع کرد و در پی آن شرکت «اسپیس‌ایکس» مجاز شد خدمات اینترنتی ماهواره‌ای برای دستگاه‌های استارلینک ساخت این شرکت را در ایران ارائه دهد.

افزایش استفاده از استارلینک در داخل ایران در حالی است که حکومت دست‌کم ماه‌هاست که تلاش می‌کند از طریق اتحادیه بین‌المللی مخابرات، کشور ایران را از پوشش اینترنت ماهواره‌ای درآورد.

XS
SM
MD
LG