یک روز پس از دستور رهبر جمهوری اسلامی به سازمان انرژی اتمی برای آماده کردن مقدمات دستیابی ایران به ۱۹۰ هزار سو، رئیس این سازمان اعلام کرد که ایران در صورت خروج از برجام ظرف مدت یک و نیم تا دو سال میتواند به این ظرفیت برسد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، علیاکبر صالحی روز سهشنبه ۱۵ خرداد، همچنین گفت که کار بر روی زیرساختهای مرکز تولید سانتریفیوژهای جدید در نطنز ادامه دارد اما تأکید کرد «طرحهایی که داریم خلاف برجام نیست.»
وی در ادامه گفت که مقدمات تولید ۱۹۰ هزار سو غنیسازی، «سالن یک» مونتاژ سانتریفیوژ است که حدود دو ماه آینده این سالن »کاملاً آماده میشود».
وی در عین حال گفت که آماده شدن این سالن در حال حاضر به معنای تولید سانتریفیوژها در مقیاس انبوه نیست» و این سالن تنها برای خروج احتمالی از برجام آماده شدهاست.
رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد که ایران در صورت خروج ایران از برجام، ظرف مدت یک سال و نیم یا دو سال آینده میتواند به ظرفیت غنیسازی ۱۹۰ هزار سو برسد.
آقای صالحی در سالهای قبل توضیح داده بود که سو یا (SWU) واحد جداسازی ایزوتوپهای اورانیوم و تعریف نیاز غنیسازی است و مقدار حدود ۱۹۰ هزار «سو» برای تأمین سوخت نیروگاه بوشهر، رآکتور تحقیقاتی تهران و رآکتور اراک مورد نیاز است.
علیاکبر صالحی روز سهشنبه همچنین خبر داد که جمهوری اسلامی ایجاد زیرساختهای لازم برای ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته را از مدتی پیش آغاز کردهاست. وی تأکید کرد که تمام اقدامات ایران «در چارچوب برجام» بودهاست.
رهبر جمهوری اسلامی روز دوشنبه از سازمان انرژی اتمی خواسته بود که «هرچه سریعتر» مقدمات لازم برای دستیابی ایران به ۱۹۰ هزار سو غنیسازی اورانیوم را «فعلاً در چارچوب برجام» فراهم کند.
بر اساس توافق اتمی وین تهران پذیرفتهاست که ظرفیت غنیسازیاش در تأسیسات نطنز تا ۱۰ سال آینده حداکثر تا ۵۰۶۰ دستگاه از نوع سانتریفیوژ قدیمی «آیآر۱» باشد.
به گزارش رسانههای ایران، این سانتریفیوژها ماشینهایی با ظرفیت یک تا یک و دو دهم سو هستند.
به این ترتیب ظرفیت غنیسازی ایران در حال حاضر حدود هفت هزار سو است.
براساس گفتههای پیشین رهبر جمهوری اسلامی، ظرفیت غنیسازی ایران پیش از توافق اتمی وین ۱۰ هزار سو بود.
سانتریفیوژهای «آیآر ۸» اما ظرفیت ۲۴ سو غنیسازی دارند.
در توافق اتمی وین تصریح شده که ایران مجاز است تا مدت ۱۰ سال با ماشینهای «آیآر» سری ۴ تا ۸ فعالیت «تحقیق و توسعه غنیسازی» انجام دهد و اما «در سایر فناوریهای جداسازی ایزوتوپ برای غنیسازی اورانیوم وارد نخواهد شد».
در همین حال بهروز بیات، کارشناس هستهای، در مصاحبه با رادیو فردا گفت که ایران بعد از ۱۵ سال محدودیت پیشبینی شده در برجام میتواند در راستای رسیدن به ظرفیت ۱۹۰ هزار سو قدم بردارد.
وی تأکید کرد که این سخنان آیتالله خامنهای «مصرف داخلی دارد» و او هنوز تصمیم نگرفته که ایران از برجام خارج شود.
تأیید مصوبات هیئت نظارت از برجام توسط رهبر جمهوری اسلامی
ساعاتی پس از سخنان رهبر جمهوری اسلامی بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، خبر داد که ایران در نامهای به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده که روند افزایش ظرفیتهای لازم برای تولید گاز یو اف ۶ و یو اف ۴ و ساخت و مونتاژ «کارخانه روتور سانتریفیوژ» را آغاز خواهد کرد.
هگزافلوراید اورانیوم، که فرمول آن یو اف ۶ است، ترکیبی است که در روند غنیسازی اورانیوم بهکار میرود.
یو اف ۴ نیز فرمول شیمیایی اورانیوم تترافلورید است. روتور یا چرخانه بخشی از سانتریفیوژ است. حسن روحانی فروردین سال گذشته گفته بود ایران در سال ۱۳۸۳ به یو اف ۴ و یو اف ۶ دست پیدا کردهاست.
این گازها به سانتریفیوژها تزریق میشوند. شماری از مقامهای ایران گفته بودند تزریق یو اف ۶ به سانتریفیوژهای آیآر هشت ایران، بخشی از «حقوق ایران بر اساس برجام» محسوب میشود.
در همین حال آقای صالحی روز سهشنبه گفت که این نامه در هیئت نظارت بر برجام تصویب شده و به همراه دیگر تصمیمات این هیئت به تأیید رهبر جمهوری اسلامی رسیدهاست.
وی به جزئیات مصوبات این هیئت اشارهای نکردهاست.
رئیس مجلس، وزیر خارجه ایران، وزیر دفاع، دبیر شورای عالی امنیت ملی، رئیس سازمان انرژی اتمی، سعید جلیلی و علیاکبر ولایتی اعضای هیئت نظارت بر اجرای برجام هستند و رئیسجمهور ایران ریاست این هیئت را بر عهده دارد.
با استفاده از تسنیم، ایسنا، ایرنا و رادیو فردا. / ا.م / پ.پ