نازیلا معروفیان، روزنامهنگار زندانی، به «یک سال حبس و جریمه نقدی» محکوم شد
نازیلا معروفیان، خبرنگاری که بهتازگی برای چهارمین بار ظرف کمتر از یک سال بهدست مأموران امنیتی بازداشت شده است، به «یک سال حبس و ۱۵ میلیون تومان جزای نقدی» محکوم شد.
برخی منابع حقوق بشری از جمله هرانا شامگاه یکشنبه خبر دادند که این رأِی از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران و به اتهام انتسابی «تبلیغ علیه نظام» در پروندۀ قضایی خانم معروفیان صادر شده است.
بر اساس گزارش رسیده به رادیو فردا، این روزنامهنگار روز هشتم شهریور در خانهاش و با ضربوشتم مأموران امنیتی بازداشت شده بود.
این روزنامهنگار نخستین بار هشتم آبان پارسال بهدلیل انتشار و بازتاب مصاحبه با امجد امینی، پدر مهسا امینی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین زیر نظر وزارت اطلاعات منتقل شد. او ۲۲ دیماه به طور موقت از زندان آزاد شد.
امجد امینی در آن مصاحبه خبر داده بود که معاون پزشکی قانونی صراحتاً به او گفته بود که در مورد جانباختن دخترش «هر چه را که به صلاح مملکت باشد» مینویسد.
پیروزی تیم ملی والیبال زنان ایران مقابل فیلیپین در رقابتهای آسیایی
ترکیب تیم ملی والیبال زنان ایران در این دیدار را سودابه باقرپور، نگین شیرتری، مونا دریس، فاطمه منظوری، فاطمه خلیلی، مونا آشفته و محدثه مشتاقی (لیبرو) تشکیل دادند.
«اخراج» بهروز چمنآرا، استاد دانشگاه کردستان با «نامه اداره کل اطلاعات»
در ادامه موج «اخراج» و «تعلیق» استادان دانشگاه، شوراهای صنفی دانشجویان کشور از اخراج بهروز چمنآرا، عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات کردی دانشگاه کردستان به دنبال «نامه اداره کل اطلاعات» و تحت عنوان «رد صلاحیت عمومی» گزارش داد.
کانال شوراهای صنفی دانشجویان اخراج این استاد دانشگاه کردستان را «تداوم حذف اساتید حامی دانشجویان» توصیف کرد و افزود که اداره کل اطلاعات کردستان در نامهای «صلاحیت عمومی بهروز چمنآرا در کسوت هیات علمی دانشگاه» را «رد» کرده و مدیران دانشگاه به استناد همین نامه به کار او پایان دادهاند.
بهروز چمنآرا خود نیز شامگاه یکشنبه ۱۲ شهریور ماه با انتشار تصویر نامهای که خطاب به حامد قادرزاده، رئیس دانشگاه کردستان نوشته است، خبر کانال شوراهای صنفی را تایید کرد.
او در این نامه نوشته که با وجود ارائه دو پرونده «تبدیل وضعیت استخدامی» و «پرونده تمدید سنوات پیمانی» در پایان سال ۱۴۰۱ به هیات جذب دانشگاه و پایان فرایند بررسی آن، «به دلایل غیر علمی و غیر دانشگاهی»، از صدور حکم استخدامی با تمدید پیمانی او «ممانعت» شده است.
این استاد دانشگاه کردستان در ادامه تاکید کرد که «با هماهنگی اداره حراست، نامهای مکتوب از جانب اداره کل اطلاعات استان»، مبنی بر «رد صلاحیت عمومی برای ادامه خدمت در کسوت هیات علمی دانشگاه» صادر و به صورت تلفنی به او ابلاغ شده است.
این استاد دانشگاه در نامه خود از رئیس دانشگاه کردستان، خواست به طور رسمی و شفاف وضعیت «تمدید یا عدم تمدید» عضویتش در هیات علمی این دانشگاه را «تعیین تکلیف» کند.
بهروز چمنآرا، روز شنبه ۵ آذر ماه پارسال و پس از قرائت بیانیه اساتید دانشگاه کردستان در محوطه این دانشگاه، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و هشت روز بعد در یکشنبه ۱۳ آذر با تودیع وثیقه آزاد شد.
در موج جدید اخراج استادان دانشگاهها تاکنون دهها استادان و اعضای هیاتهای علمی دانشگاههای مختلف «اخراج»، «تعلیق» شده یا با «حذف» از برنامههای تدریس عملا از دانشگاه کنار گذاشته شدهاند.
زلنسکی وزیر دفاع اوکراین را برکنار کرد
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز یکشنبه اعلام کرد که تصمیم به برکناری وزیر دفاع گرفته است.
او در نطق ویدیویی شبانه خود برای ملت اوکراین گفت که الکسی رژنیکوف، وزیر دفاع اوکراین، را برکنار میکند و طی هفته جاری از پارلمان خواهد خواست تا رستم عمروف، رئیس صندوق املاک دولتی اوکراین، را جایگزین او کند.
تصمیم زلنسکی برای برکناری وزیر دفاع اوکراین در بحبوحه تلاشها برای مبارزه با فساد در این کشور گرفته شده است. کییف از یک سو خواستار پیوستن به اتحادیه اروپا شده است و از سویی مردم اوکراین به خاطر جنگی که درگیر آن هستند، به شدت نسبت به فساد حساس شدهاند.
این رخداد میتواند به ماهها فشار رسانههای داخلی پایان دهد که وزارت دفاع را در چند فقره مانند خرید مواد غذایی و اورکتهای نظامی متهم به فساد کردهاند. رژنیکوف این اتهامات را تکذیب کرده است.
فرزانه برزهکار، مادر دادخواه عرفان رضایی نوایی، بازداشت شد
در ادامه تشدید فشارها و بازداشت خانوادههای دادخواه، فرزانه برزهکار، مادر عرفان رضایی معترض کشته شده در آمل، بازداشت شد.
بنابر گزارش کانون مدافعان حقوق بشر، فرزانهبرزهکار روز یکشنبه ۱۲ شهریور ماه پس از حضور در مراسم یادبود جواد روحی، زندانی سیاسی جانباخته در زندان نوشهر، به دست نیروهای امنیتی بازداشت شد.
بازداشت فرزانه برزهکار یک روز پس از سالروز تولد فرزندش و در حالی انجام شده است که دستگاههای امنیتی او را از حضور بر سر آرامگاه فرزندش نیز منع کرده بودند.
عرفان رضایی، معترض ۲۱ ساله ۳۰ شهریور ماه ۱۴۰۱ در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در شهر آمل بر اثر شلیک مستقیم نیروهای حکومتی کشته شد.
این مادر دادخواه روز شنبه در شبکه اجتماعی اکس، توییتر سابق، با اعتراض به مممنوعیتهای تحمیلی توسط نیروهای امنیتی، نوشته بود: «رسالت من زنده نگه داشتن نام عرفان رضایی است.»
«تبعیض جنسیتی و اعمال محدودیت» عامل شیوع دو برابری افسردگی در میان زنان ایرانی
در پی اعلام دبیر علمی کنگره روانپزشکان ایران مبنی بر «شیوع دو برابری ابتلا به افسردگی در میان زنان ایرانی نسبت به مردان»، روزنامه هممیهن گزارش داد که «رواج نگاه جنسی و جنسیتی نسبت به زنان در کشور و فشار به زنان از سوی ساختار سیاسی، از جمله عوامل شیوع بیشتر افسردگی در میان زنان ایرانی» است.
علی ناظری، دبیر علمی سی و نهمین کنگره روانپزشکان ایران، روز یکشنبه ۱۲ شهریور ماه با بیان اینکه «طبق آمار جهانی، میزان ابتلا به افسردگی در هر ۱۰۰هزار نفر از جمعیت مردان بیش از ۳۵۰۰ مورد و در جمعیت زنان نزدیک به ۵ هزار مورد» است، گفت: «این آمار در کشور ما بیشتر بوده و تعداد مبتلایان به افسردگی در زنان دو برابر مردان است.»
وی افزود که «طی ۲۶ سال گذشته آمار افسردگی در ایران حدود دو برابر شده است و تهران در صدر استانهای با بیشترین تعداد ابتلا افسردگی قرار دارد.»
روزنامه هممیهن در گزارش خود از قول چند روانشناس و جامعهشناس، تاکید کرد «محدودیتهای اعمالشده بر زنان»، «وجود نابرابری و تبعیض جنسیتی در همه زمینههای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی»، از عوامل مهم افزایش ابتلای زنان به افسردگی در جامعه ایرانی است.
جو بایدن از غیبت رئیسجمهور چین در اجلاس «جی ۲۰» ابراز تأسف کرد
جوبایدن، رئیس جمهور آمریکا، روز ۱۲ شهریور گفت از اینکه رئیسجمهور چین در اجلاس رهبران گروه «جی ۲۰» در هند شرکت نمیکند، «مأیوس» شده است.
آقای بایدن به خبرنگاران گفت: «مأیوس شدم... اما قرار است او را ببینم». با این حال او به جزئیات بیشتری درباره این دیدار با شی جینپینگ اشاره نکرد.
رئیسجمهور آمریکا قرار است از ۱۶ تا ۱۹ شهریور برای شرکت در اجلاس ۲۰ کشور عضو گروه «جی ۲۰» به هند سفر کند و پیش از ویتنام بازدید میکند که بخشی از برنامه دولتش برای تقویت روابط با کشورهای آسیایی است. آقای بایدن درباره سفر به دو کشور آسیایی به خبرنگاران گفت که به گمان او هند و ویتنام روابط بیشتری با آمریکا میخواهند و این میتواند «بسیار مفید» باشد.
پیش از این چند منبع به خبرگزاری رویترز گفته بودند که رئیسجمهور چین احتمالاً از شرکت در این اجلاس خودداری میکند و لی کیانگ، نخستوزیرش به عنوان نماینده چین در دهلی نو حاضر خواهد شد. هرچند این خبر از طرف هند و چین تأیید نشده، اما غیبت شی جینپینگ میتواند نشانه دیگری از روابط نه چندان گرم میان دو قدرت آسیایی تلقی شود.
زر امیرابراهیمی: «تاتامی» را مخفیانه فیلمبرداری کردیم
زر امیرابراهیمی و گای نتیو،کارگردانان ایرانی و اسرائیلی فیلم «تاتامی» که در جشنواره ونیز به نمایش درآمده است، میگویند این فیلم را به شکل مخفیانه ساختند تا از دخالت احتمالی مقامهای ایرانی جلوگیری کنند.
این فیلم که نخستین اثر سینمایی با مشارکت کارگردانانی از ایران و اسرائیل است، در گرجستان فیلمبرداری شده و سازندگان میگویند در هتلهای مجزا اقامت داشتند و به زبان انگلیسی حرف میزدند تا جلب توجه نکنند.
زر امیرابراهیمی روز ۱۲ شهریور به خبرگزاری رویترز گفت چون ایرانیهای زیادی در گرجستان هستند، آنها سعی میکردند کار خود را «آرام و مخفیانه» پیش ببرند. او همچنین درباره فشارهایی که در ایران پیش از خروج تحمل کرد، توضیح داد: «درباره حکومت ایران یاد گرفتم تا وقتی از آنها بترسید، میتوانند بازداشتتان کنند، شما را بکشند یا دردسر درست کنند. اما وقتی نترسید... اوضاع خوب پیش میرود.»
گای نتیو هم دراین زمینه گفت: «ما در لباس مبدل بودیم. میدانستیم کار خطرناکی است». او همچنین خبر داد به خانم امیرابراهیمی کمک کرده که به شکل «پنهانی» به اسرائیل سفر کند، اقدامی که تهران بعد از انقلاب ۵۷ به شکل مطلق برای شهروندانش ممنوع اعلام کرده است.
«تاتامی» که در بخش رقابتی «افقها» هشتادمین دوره جشنواره ونیز حضور دارد، داستان یک جودوکار زن در مسابقان جهانی است که از طرف مسئولان ایرانی تحت فشار قرار میگیرد اعلام مصدومیت کند تا با حریف اسرائیلی خود مسابقه ندهد.
جمهوری اسلامی اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد و به همین دلیل ورزشکارانش را مجبور میکند که از رقابت با حریفان و تیمهای اسرائیلی خودداری کنند.
یک پارک آبی در مشهد به دلیل رعایت نکردن «حجاب و عفاف» پلمب شد
روزنامه «صبح امروز» چاپ مشهد خبر داده که یک پارک آبی در این شهر به دلیل «عدم رعایت عفاف و حجاب» پلمب شده است.
مدیر اجرایی «سرزمین موجهای خروشان» روز دوشنبه ۱۳ شهریور گفت که این مجموعه ساعت ۹ شب یکشنبه پلمب شد و افزود: «ما تمامی موارد مثل چاپ بنر و تذکر به افراد را رعایت کردیم». او همچنین خبر داد که بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر به شکل مستقیم با این مجموعه تفریحی-ورزشی کار میکنند و به شکل «غیرمستقیم» هزار نیرو داشته است.
خبر پلمب این مجموعه روز ۱۲ شهریور در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شده بود و بازتاب فراوانی داشت.
تعطیل کردن مراکز تفریحی و تجاری و گردشگری در ماههای اخیر به دلیل حضور زنان مخالف حجاب اجباری روند رو به رشد داشته و روزنامه اعتماد روز ۱۲ شهریور در گزارشی نوشت که در ماههای گذشته دستکم ۷۷ واحد گردشگری شامل هتل، اقامتگاه بومگردی، سفره خانه سنتی و مرکز بینراهی به اتهام «رعایت نکردن شئونات اسلامی و حجاب»، پلمب شدهاند.