کوبا از کشف شبکه استخدام مزدور برای جنگ به نفع روسیه در اوکراین خبر داد
علیرغم روابط نزدیک روسیه و کوبا، هاوانا از کشف یک شبکه قاچاق انسان خبر داد که هدف آن جذب شهروندان این کشور برای پیوستن به نیروهای روسیه است که در اوکراین میجنگند.
در بیانیه وزارت خارجه کوبا آمده که این کشور، این شبکه را «خنثی» کرده و هیچ نقشی در جنگ اوکراین ندارد. این بیانیه، جزئیات بیشتری را درباره این خبر و فعالیت این شبکه که هزاران کیلومتر از مسکو فاصله دارد، ارائه نکرده است. با این حال در این بیانیه به صراحت آمده که بخشی از این شبکه از مسکو فعالیت میکرده است.
وزارت خارجه کوبا قویاً با استفاده ار نیروهای نیابتی مزدور در جنگ روسیه مخالفت کرده و گفته با این اقدام غیرقانونی به شدت مقابله خواهد کرد. روسیه هنوز در این باره اظهار نظری نکرده است.
ارتش خصوصی واگنر یک گروه شبهنظامی است که با استخدام داوطلب در جنگهای نیابتی از جمله در اوکراین مشارکت میکند. اول شهریور، جت خصوصی یوگنی پریگوژین، رئیس مزدوران نظامی گروه واگنر که از مسکو راهی سن پترزبورگ بود، سقوط کرد.
تأثیر بازداشت خوانندگان بر آمار مخاطبانشان
نتیجهٔ یک بررسی کلی نشان میدهد که بازداشت خوانندگان معترض به افزایش مخاطب آثار آنها منجر شده است.
براساس یک اینفوگرافی که اعتمادآنلاین آن را منتشر کرده، آمار شنوندگان سه تکترانه که خوانندگان آنها در شهریور ماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند، دو تا چهار برابر افزایش داشته است.
بیشترین افزایش مربوط به تکترانهٔ «روسریتو» از مهدی یراحی است که تا قبل از بازداشت تنها چهار میلیون و نیم بازدید داشته اما پس از بازداشت او این آمار از ۱۷ میلیون بازدید هم فراتر رفته است.
ساعتی پس از انتشار این خبر، این اینفوگرافی بدون هیچ توضیحی از خروجی اعتمادآنلاین و همچنین حساب توئیتریاش حذف شد.
مادر دادخواه: خطر مادر داغدار چیست؟
بهدنبال انتشار گزارشهایی از بازداشت فرزانه برزهکار، مادر عرفان رضایی، از کشتهشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، مادر یکی دیگر از کشتهشدگان در پستی اینستاگرامی، این پرسش را مطرح کرده که «یک مادر داغدار چه خطری میتواند داشته باشد؟»
کاملیا سجادیان، مادر محمدحسن ترکمان که او نیز در اعتراضات کشته شد، اضافه کرده: «مادر داغدار چه سیاستی را دنبال میکند؟ مادر داغدار به کجا و چه سازمان و یا گروهی وصل است؟ مادر داغدار به دنبال براندازی چه کسانی است؟ مادر داغدار از کجا و چه افرادی راهنمایی میشود؟»
او در مخالفت با آزار و اذیت خانوادههای جانباختگان، به ویژه مادران داغدار از سوی حکومت ایران نوشته: «آیا مادران داغدار دزد هستند؟ آیا غارت بیتالمال کردهاند؟ آیا سارق مسلحاند؟ آیا قاتلان حرفهای هستند؟ آیا پولشویی کردهاند؟»
خانم سجادیان، مادران داغدار را با زینب، خواهر حسین، امام سوم شیعیان مقایسه کرده که جمهوری اسلامی همواره درباره فعالیتهای افشاگرانه وی بعد از ماجرای کربلا، تبلیغات کرده و نوشته: «حالا منشأ تمام ترسهای بعضی از آقایون کاملا معلوم است، افشای ظلم و ظالم و بیعدالتیها.»
جمهوری اسلامی نه تنها در قبال کشتهشدن معترضان در دورههای مختلف اعتراضات، پاسخگو نبوده، بلکه خانوادههای بسیاری از آنها را به شدت تحت فشار قرار داده و بازداشت و محبوس کرده است.
بیش از ۲۰۰ دانشآموز دختر فرانسوی عبایه خود را درآوردند
بر اساس آمار رسمی، بیش از ۲۰۰ دانشآموز دختر فرانسوی در روز اول بازگشایی مدارس فرانسه، عبایه خود را درآوردند.
گابریل اتال وزیر آموزش ملی فرانسه روز سهشنبه اعلام کرد که در مجموع ۲۹۸ دانشآموز دختر فرانسوی روز دوشنبه با وجود ممنوعیت پوشیدن عبایه، این لباس اسلامی را پوشیده بودند.
به گفته او، در این میان، بیش از ۲۰۰ دانشآموز دختر عبایه خود را درآوردند و فقط ۶۷ نفر با ممنوعیت وضع شده مخالفت کردند و به خانههای خود بازگشتند.
وزیر آموزش ملی فرانسه گفت که اغلب این دانشآموزان دبیرستانی بودند.
پیشتر مقامهای دولتی فرانسه ارزیابی کرده بودند که ممنوعیت پوشیدن عبایه بیش از ۵۰۰ مدرسه را درگیر کند که آمارهای جدید حاکی است که تمایل به پوشیدن عبایه در مدارس کمتری مشاهده شده است.
قرار است که شورای دولتی فرانسه عصر روز سهشنبه ممنوعیت پوشیدن عبایه در مدارس را بررسی کند. این نهاد که عالیترین نهاد قضایی اداری است، جلسه خود را پس از درخواست یک انجمن مسلمانان فرانسه برای تعلیق این ممنوعیت برگزار میکند.
هشدار دربارهٔ سلامت میرحسین موسوی و زهرا رهنورد
پایگاه خبری «کلمه»، نزدیک به میرحسین موسوی، از رهبران «جنبش سبز»، امروز دربارهٔ وضعیت و سلامت آقای موسوی و همسرش، زهرا رهنورد، که از سال ۱۳۸۹ در زندان خانگی به سر میبرند، هشدار داد.
کلمه در گزارش خود نوشت پاسخ آزمايشهای پزشكی آقای موسوی و خانم رهنورد «كه از فيلتر لايههای مختلف امنيتی عبور میكند، با بروز مکرر علائم بیماری تطابق ندارد. این در حالی است که در ماههای اخیر تغییرات واضحی در وضعیت سلامتی ايشان رخ داده است».
بهنوشتهٔ کلمه، پس از حمايت میرحسین موسوی و زهرا رهنورد از اعتراضات «زن زندگی آزادی»، در يک سال گذشته «مطابق مشاهدات و گزارشهای متعدد واصله از سوی پزشکان و افراد مطلع بهشكل ملموسی وضعيت سلامتی ايشان دچار افت شده است».
«ارسال پارازيتهای شديد و مختلكنندهٔ وسایل ارتباطی، خطوط تلفنی و موبایل متمركز بر زندان اختر به شكل شبانهروزی» ازجمله مواردی است که در این گزارش بهعنوان عوامل «بيماریزا» مطرح و تأکید شده «در زندان اختر این دستگاهها بیوقفه روشناند».
در بخش دیگری از این گزارش آمده است «جوابهای آزمایشهای پزشکی محصوران با وضعیت واقعی و قابل مشاهده سلامتی میرحسین موسوی و زهرا رهنورد و بروز مکرر علائم فیزیکی بیماریها تطابق ندارد».
پایگاه خبری کلمه در پایان هشدار داده است که «مسئوليت هرگونه تغيير و تهدید در سلامتی اين دو متوجه حاکمیت و مجریان آن است».
نگرانی از اعتصاب غذای بهاره هدایت و نازیلا معروفیان
نگرانیها از اعتصاب غذای بهاره هدایت، فعال سیاسی زندانی، و نازیلا معروفیان، خبرنگار زندانی، و بیخبری از وضعیت آنها، در شبکههای اجتماعی همچنان ادامه دارد.
بهاره هدایت جمعه ۱۰ شهریور با ارسال پیامی از زندان اوین اعلام کرد که در اعتراض به «سرکوب مضاعف» در جمهوری اسلامی، دست به اعتصاب غذا میزند.
محمدحسین آجورلو، همسر نیلوفر حامدی (روزنامهنگار زندانی)، امروز در توئیتر نوشت: «تقدیم به بهار که برای محافظت از "وجدان بیدار جمعی، جان عزیزش را به خطر انداخته است. ششمین روز اعتصاب غذای بهاره هدایت.»
بهاره هدایت در پیامش همچنین نوشته بود که جمهوری اسلامی در تلاش است تا واقعیتها را وارونه کرده و آن را عادی جلوه دهد تا «صدها و هزاران جوان این مرز و بوم را به خاک و خون بکشد... به جرم رقصیدن همچون جواد روحی و خدانور، به جرم وجدان بیدار همچون نیکا و سارینا».
نازیلا معروفیان، خبرنگاری که بهتازگی برای چهارمین بار در کمتر از یک سال بهدست مأموران امنیتی بازداشت و به «یک سال حبس و ۱۵ میلیون تومان جزای نقدی» محکوم شد نیز روز شنبه در نامهای از زندان اوین خبر داد که در اعتراض به بازداشتش و بدرفتاری با او اعتصاب غذا میکند.
دایی مهسا امینی بازداشت شد
یکی از نزدیکان مهسا (ژینا امینی) در گفتوگو با رادیو فردا، گزارشهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی مبنی بر بازداشت دایی مهسا در آستانه سالروز جانباختن او در بازداشت گشت ارشاد را تأیید کرد.
اشکان امینی، برادر مهسا نیز در یک استوری اینستاگرامی، از بازداشت صفا عائلی خبر داده است.
فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری، از کشتهشدگان اعتراضات سراسری در قزوین نیز با همرسانی استوری اشکان امینی، صفا عائلی را «دایی» مهسا (ژینا) امینی معرفی کرده است.
درباره نهاد بازداشتکننده، علت بازداشت و محل نگهداری آقای عائلی خبری منتشر نشده است.
همزمان با نزدیکشدن به سالروز جانباختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد که مرگ او جرقه اعتراضات ۱۴۰۱ را زد، فشارها بر خانوادههای دادخواه و معترضان بازداشتشد که با وثیقه آزاد شده یا مشمول «عفو گروهی» علی خامنهای شدهاند، افزایش یافته است.
در هفتههای اخیر شماری از اعضای خانوادههای دادخواه بازداشت شدهاند و مقامهای قضایی به صراحت درباره شرکت دوباره در اعتراضات احتمالی همزمان با سالروز جانباختن مهسا هشدار دادهاند.
وکیل مهدی یراحی از ملاقات با او در زندان اوین خبر داد
مصطفی نیلی، وکیل مهدی یراحی، روز سهشنبه خبر داد که در نهمین روز از بازداشت این ترانهسرا و خوانندۀ معترض موفق شده است تا با موکل خود در زندان اوین ملاقات کند.
این وکیل دادگستری در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت که مهدی یراحی پس از بازداشت در روز ششم شهریورماه، به مدت دو روز در «بازداشتگاه پلیس امنیت» نگهداری شده و از شامگاه هشتم شهریور به «قرنطینه زندان اوین» منتقل شده است.
او افزوده است که هنوز نتوانسته پروندۀ موکل خود را مطالعه کند و بنابراین، قادر به ارائه اطلاعات دقیق در مورد اتهامهای مطرحشده علیه مهدی یراحی نیست.
پیشتر یک خبرنگار حوزۀ موسیقی خبر داده بود که جلسۀ نخست محاکمۀ مهدی یراحی روز ۱۲ شهریورماه در دادگاه «امنیت اخلاقی» تهران برگزار شد. بهمن بابازاده افزوده بود «با توجه به محل دادرسی پروندۀ آقای یراحی به نظر میرسد «هیچکدام از نهادهای امنیتی شاکی این خواننده نیستند» و پروندۀ او مستقیماً از سوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی در حال پیگیری است.
مصطفی نیلی که وکالت پروندۀ قضایی آقای یراحی را بر عهده دارد، در نوشتۀ روز سهشنبۀ خود به برگزاری این دادگاه و شاکی اصلی این پرونده اشاره نکرده است.
او با این حال پس از این ملاقات، روحیۀ مهدی یراحی را «بسیار خوب» توصیف کرده و در مورد وضعیت جسمی این خوانندۀ شناختهشده نیز گفته است که یراحی بهدلیل التهاب پوست و درد از ناحیۀ گوش راست، توسط بهداری زندان اوین در حال معالجه است.
وکیل مهدی یراحی در پایان تصریح کرده که این خوانندۀ معترض «در مورد بعضی از ضابطین که در هنگام بازداشت قانون و حقوق شهروندی او را رعایت نکردهاند»، خواهان پیگیری قانونی شده است.
مهدی یراحی روز سوم شهریور ترانۀ «روسریتو در بیار» را منتشر و آن را به «زنان آزاده» ایران تقدیم کرد که به نوشته خود او «در خط اول جنبش زن زندگی آزادی، دلیرانه میدرخشند». این ترانهسرا و خواننده سه روز پس از انتشار این ترانه بازداشت شد.
رسانه قوه قضائیه دلیل تشکیل پرونده برای او را مرتبط با انتشار یک ترانه «غیرقانونی و خلاف اخلاق و عرف جامعه اسلامی» اعلام کرد.
پدر محمد حسنزاده از کشتهشدگان اعتراضات سراسری در بوکان بازداشت شد
سازمان حقوق بشری ههنگاو روز سهشنبه خبر داد که احمد حسنزاده، پدر محمد حسنزاده از جانباختگان اعتراضات سراسری، در شهر بوکان به دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شده است.
در این گزارش همچنین آمده است که سولماز حسنزاده، خواهر محمد حسنزاده هم بازداشت و به «مکانی نامعلوم» منتقل شده است.
وبسایت «انتخاب» بهطور رسمی مسدود شد؛ توقف فعالیت تا «اطلاع ثانوی»
رسانۀ خبری-تحلیلی «انتخاب» در کانال تلگرامی خود خبر داد که در پی صدور رأی توقیف این رسانه به دستور هیئت نظارت بر مطبوعات در دولت ابراهیم رئیسی، از شامگاه ۱۳ شهریور دسترسی به آدرس اینترنتی Entekhab.ir مسدود شده است.
در اطلاعیۀ این رسانه خبری آمده است که «بنا به احترام پایگاه خبری انتخاب به قانون، فعالیت این رسانه در کلیه پلتفرمهای مجازی تا رسیدگی قضایی به پرونده، متوقف میشود».
اواسط روز دوشنبه ۱۳ شهریور برخی منابع خبری در ایران به نقل از خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، از توقیف رسانۀ «انتخاب» خبر دادند. ساعتی پس از اعلام این خبر، صاحب امتیاز این وبسایت خبری-تحلیلی به شبکه شرق گفت که او نیز این خبر را از رسانهها شنیده و چیزی به طور رسمی به این مجموعه ابلاغ نشده است.
خبرگزاری فارس بعدازظهر دوشنبه نوشته بود که توقیف «انتخاب»، به اتهام تخلف از قانون مطبوعات و مصوبات شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته و پرونده آن به مرجع قضایی ارجاع شده است. با این حال، تا ساعاتی پس از انتشار این گزارش فعالیت خبری این رسانه آنلاین ادامه داشت.
گزارش فارس مدعی است توقیف انتخاب به دلیل انتشار گزارشی با عنوان «حراج برند ایران» صورت گرفته است. گزارشی در نقد سیاست خارجی دولت ابراهیم رئیسی که عنوان آن با این پرسش همراه شده که «سیاست خارجی ایران چرا اینقدر تضعیف شده است؟»
نویسنده این گزارش انتخاب در فرازی از آن نوشته است، «سیاست شرق گرایی دولت رئیسی صرفاً به از دست رفتن برخی فرصتها در عرصه بینالملل منتهی نشده، بلکه به برند ایران، در منطقه و دنیا هم آسیب رسانده؛ آسیبی که جبران آن سالها زمان میبرد».