لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۵۸

واکنش ظریف به خروج واشینگتن از عهدنامه مودت بین ایران و آمریکا


محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران

وزیر خارجه ایران در واکنش به تصمیم ایالات متحده برای لغو عهدنامه مودت میان دو کشور، حکومت آمریکا را «متمرد» خواند.

محمدجواد ظریف در پیامی که روز چهارشنبه در شبکه اجتماعی توئیتر منتشر کرد به اظهارات مقامات دولت دونالد ترامپ اشاره کرد که گفته بودند واشینگتن در پی دستیابی به یک پیمان با ایران بر سر برنامه هسته‌ای و موشکی آن است.

وزیر خارجه ایران نوشته است: «ایالات متحده برجام را لغو کرد- توافقی چندجانبه که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بر آن صحه گذاشته بود- با این استدلال که به دنبال پیمانی دو جانبه با ایران است. ایالات متحده امروز از یک عهدنامه پابرجا بین ایران- آمریکا خارج شد، پس از اینکه دیوان بین‌المللی دادگستری حکم داد که نقض این عهدنامه به خاطر تحریم مردم ایران باید متوقف شود. رژیم متمرد».

دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه روز چهارشنبه حکم داد که تحریم‌های یکجانبه ایالات متحده علیه ایران نباید بر تجارت کالاهای اساسی مانند دارو و تجهیزات پزشکی، محصولات کشاورزی و مواد غذایی یا ایمنی پروازهای مسافری اثر منفی بگذارد.

ایران با استناد به عهدنامه مودتی که ۲۳ مرداد ۱۳۳۴ شمسی در تهران بین ایالات متحده و دولت شاهنشاهی ایران به امضا رسید، به دیوان لاهه علیه آمریکا شکایت برده و خواستار لغو تحریم‌ها شده است.

اما به دنبال رای دیوان بین‌المللی دادگستری، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که این کشور از عهدنامه مودت با ایران خارج می‌شود.

به گفته مایک پمپئو، «ایران از عهدنامه مودت به عنوان ابزاری برای حمله به آمریکا استفاده کرده» و اساسا طرح شکایت آن در دیوان لاهه «فاقد وجاهت» بوده است.

آقای پومپئو سپس با «بی‌اعتبار» خواندن تصمیم روز چهارشنبه دیوان به نفع تهران گفت: «با توجه به سابقه ایران در زمینه حمایت از تروریسم، فعالیت‌های موشکی بالستیک و سایر فعالیت‌های مخرب، توسل این کشور به عهدنامه مودت مضحک است».

وی همچنین اظهار داشت: ««ما سرخورده شدیم از اینکه دیوان نتوانست رای دهد که در زمینه تحریم‌های ایالات متحده صلاحیت اظهارنظر ندارد، چرا که اقدامات آمریکا در قبال ایران در راستای حفظ منافع حیاتی امنیتی خود است».

این اظهارات واکنش سخنگوی وزارت خارجه ایران را در پی داشت که گفت: «به آقای پمپئو توصیه می‌شود به جای اظهار تاسف برای رای دیوان لاهه، به خاطر رفتارهای نامعقول دولت آمریکا در برابر ملت ایران و تحریم‌های ظالمانه‌ای که علیه آنها اعمال کرده است، متاسف باشد».

بهرام قاسمی در ادامه عنوان کرد: «به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها از اینکه دیوان صلاحیت خود را احراز کرده و قرار موقت علیه تحریم‌های یکجانبه این کشور علیه ایران صادر کرده، بسیار عصبانی هستند. آمریکایی‌ها در این چارچوب دو موضوع را هدف قرار داده‌اند. عده‌ای از آنها می‌گویند دیوان بین‌المللی لاهه صلاحیت بررسی این پرونده و شکایت را نداشته و عده‌ای از آنها نیز تلاش دارند دستاورد حاصله برای ایران را ناچیز جلوه دهند».

اشاره آقای قاسمی می‌تواند به اظهارات پیت هوکسترا، سفیر ایالات متحده در هلند، باشد که ضمن تقبیح حکم دیوان لاهه گفته است، دیوان لاهه در حکم خود حاضر نشده تا درخواست ایران برای لغو همه تحریم‌ها را تایید کند و حکم آن تنها شامل موارد بسیار محدودی می‌شود.

مایک پمپئو نیز حکم دیوان لاهه را «شکستی برای ایران» توصیف کرده و گفته است که «در واقع این دادگاه تمام درخواست‌های بی‌پایه و اساس ایران را رد کرد».

وی عنوان کرده که آمریکا تلاش خواهد کرد تا کمک‌های بشردوستانه را برای مردم ایران فراهم کند.

منبع: شبکه اجتماعی توئیتر، خبرگزاری ایسنا، رادیو فردا/ س.ن/ ک.ر
XS
SM
MD
LG