همزمان با ادامه اعتصاب مغازهداران و کسبه شهر بانه، نماینده پیرانشهر و سردشت در مجلس گفت: «طرح حمایت از کولبران در کمیسیونهای اجتماعی، بهداشت و درمان و برنامه، بودجه و محاسبات مجلس به تصویب رسیده است و تاکنون بیش از ۱۴۰ نماینده این طرح را امضا کردهاند».
رسول خضری روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت با اعلام این موضوع در گفتوگو با خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، اشاره کرد که کمیسیون اقتصادی مسئول بررسی طرح حمایت از کولبران در هفته آینده است و افزود: «دو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و شوراها و امور داخلی کشور در مجلس هم باید نظر خود را ارائه دهند».
او همچنین با اشاره به اینکه طرح حمایت از کولبران ۹ ماده دارد، اضافه کرد: «یکی از مواد این طرح به اشتغال جوانان در مرزهای ایران اشاره دارد تا به مرور موضوع کولبری در ایران کنار گذاشته شود».
این نماینده مجلس پیشتر گفته بود که بین ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر در مرزهای غربی ایران به کولبری اشتغال دارند.
به نوشته میزان، رسول خضری با اشاره به قانون معابر کولبری که در سال ۸۹ از سوی دولت در وزارت کشور اجرا شد، گفت: «طبق این قانون قرار بود هر ساله مبالغی که از معابر مرزی در اختیار دولت قرار میگیرد، صرف توسعه، عمران، ایجاد اشتغال و احداث کارخانهها شود، اما وزارت کشور در این هشت سال این منابع را به جای اینکه صرف اشتغال مرزنشینها کند در جای دیگر خرج کرده است».
وی اشارهای به محل خرج کردن این منابع نکرد.
این نماینده مجلس ابراز امیدواری کرد که منابع حاصل از معابر مرزی از سوی خزانهداری کشور و به طور مستقیم صرف اشتغال پایدار مرزنشینان شود تا از این طریق، «هر ساله ۱۰ درصد از کولبران در صنایع و کارخانهها مشغول کار شوند تا به تدریج، بحث کولبری جای خود را به یک کار مناسب دهد».
در این میان، به گزارش وبسایت اعتمادآنلاین، امیر خجسته، رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس، با اعلام اینکه «کسانی که در مناطق مرزی زندگی میکنند واقعاً از سر ناچاری به کولبری میپردازند» افزود: «هیچ کس دلش نمیخواهد برای پولی ناچیز، زندگیاش را به خطر بیندازد اما این مردم جانشان را کف دستشان میگذارند. پس اگر میخواهیم ورود کالاها را ساماندهی کنیم نباید این کار با بیتوجهی به معیشت عدهای از شریفترین مردم همراه باشد».
در این میان، گزارش برخی از شبکههای اجتماعی حاکی از ادامه اعتصاب مغازهداران و کسبه شهر بانه در اعتراض به بسته شدن مرزها و افزایش تعرفه های گمرکی است.
پیش از این، اجرای طرح «مبادلات مرزی با کارت پیلهوری» از روز نهم اسفند سال گذشته با پیامدهایی مانند بسته شدن مرزها به روی کولبران و همچنین افزایش تعرفههای گمرکی، اعتراض گسترده کولبران و مغازهداران شهرهای مختلف در استانهای کردستان، آذربایجان غربی و جوانرود در استان کرمانشاه را به همراه داشت و در عین حال، نمایندگان این شهرها در مجلس نیز به شدت از آن انتقاد کردند.
در این ارتباط، اعتراض مغازهداران از روزهای ابتدایی فروردین آغاز شد و معترضان در برخی شهرها دست به اقدام نمادین «پهن کردن سفره خالی در کوچهها و خیابانها» زدند.
از آن زمان تاکنون هم مغازهداران و کسبه تعدادی از شهرهای استان کردستان از جمله سقز، مریوان، سردشت و پیرانشهر در برخی از روزها همراه با مغازهداران و کسبه بانه اعتصاب کردهاند.
اعتصاب در بانه در شرایطی ادامه دارد که پیشتر گزارشهایی در مورد بازداشت تعدادی از ساکنان این شهر منتشر شده است.
در این میان، خبرگزاری ایلنا روز ۱۶ اردیبهشت در گزارشی در مورد وضعیت جاری در بانه و مناطق دیگر غرب ایران نوشت: «کولبر بینوا و کسبه ناامید بانهای، مریوانی و سردشتی که از نان خوردن افتادهاند، چطور باید روزگار بگذرانند؟»
بر اساس این گزارش، ۱۰ نماینده مجلس از مناطق کردنشین و شهرهای مرزی غرب ایران چند روز پیش در نامهای خطاب به دولت حسن روحانی، خواستار پایان محدودیتهای اعمال شده بر فعالیت تجاری مرزنشینان شدند.
آنها در این نامه نسبت به ادامه وضعیت موجود و جلوگیری از کولبری که به گفته آنها تنها امکان تامین معیشت حداقلی ساکنان مناطق مرزی است، «هشدار جدی» دادند.
به نوشته ایلنا، در این ارتباط نیز امام جمعه مهاباد در خطبههای نماز جمعه روز ۱۴ اردیبهشت، با اشاره به بستن مرزهای غرب ایران گفت: «مردم در شهرهای مرزی در مضیقه افتادهاند و مغازهها و بازاریان دچار مشکلات بسیاری شدهاند».
در این حال، محسن بیگلری، نماینده مجلس از سقز و بانه، به خبرگزاری ایسنا گفت: «با توجه به اینکه هیچ عزم جدی از سوی وزارت کشور برای ساماندهی به این اوضاع وجود ندارد، شخصا نامه استیضاح وزیر کشور را امضا خواهد کرد».