لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۲۵

روحانی در ۲۲ بهمن: رهبر با رأی مردم مسئولیت برعهده گرفته است


حسن روحانی گفت که «آزادی احزاب، رسانه و بیان در ایران وجود دارد»
حسن روحانی گفت که «آزادی احزاب، رسانه و بیان در ایران وجود دارد»

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، روز دوشنبه در مراسم چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب بهمن ۵۷ در میدان آزادی تهران گفت که «دستاورد انقلاب اسلامی، جمهوری بود» و افزود که «همه مسئولان نظام جمهوری اسلامی از مقام معظم رهبری گرفته تا رئیس جمهور، نمایندگان مجلس، خبرگان و شوراها با رأی مردم، مسند مسئولیت را بر عهده می‌گیرند».

این ادعا در حالی بیان می‌شود که علی خامنه‌ای دومین رهبر جمهوری اسلامی در روز ۱۴ خرداد ۱۳۶۸ بدون رأی‌گیری از مردم ایران و تنها توسط مجلس خبرگان رهبری به این سمت انتخاب شد.

مجلس خبرگان رهبری تنها نهادی است که بر مبنای قانون اساسی جمهوری اسلامی، وظیفه عزل و نصب رهبر را بر عهده دارد.

از سوی دیگر، شورای نگهبان که اعضای آن به طور مستقیم یا غیر مستقیم منصوب آیت‌الله خامنه‌ای هستند، وظیفه تایید یا رد صلاحیت کاندیداهای هر دو مجلس شورا و خبرگان را بر عهده دارد.

حسن روحانی روز دوشنبه همچنین سیستم انتخابات و صندوق رای را یکی از «نعمت‌های بزرگ» در جمهوری اسلامی نامید و گفت: «هر کس تغییری می‌خواهد به پای صندوق‌های رأی می‌رود و از آن سو، افراد نیز نظرات، ایده‌ها و برنامه‌هایشان را مطرح می‌کنند و مردم افراد مورد نظرشان را از میان آنها برمی‌گزینند».

سخنان رئیس جمهور ایران در مورد چگونگی برگزاری انتخابات در شرایطی ابراز می‌شود که فعالان و گروه‌های سیاسی، ‌حتی متعلق به اصلاح‌طلبان،‌ از سیستم تایید صلاحیت نامزدهای انتخابات و برگزاری آن در این چهار دهه انتقاد کرده‌اند.

حسن روحانی همچنین این‌گونه اظهارنظر کرد که «آزادی احزاب، رسانه و بیان در ایران وجود دارد»،‌ و اضافه کرد: «ما رژیم گذشته نیستیم که می‌گفت در مملکت یک حزب وجود دارد و آن هم رستاخیز است و هر کسی که نمی‌خواهد پاسپورتش را بگیرد و برود. ما روزنامه‌ها،‌ احزاب و رسانه‌های مختلفی داریم».

این در شرایطی است که بسیاری از گروه‌ها و احزاب سیاسی منتقد و مخالف، مجوز فعالیت در جمهوری اسلامی ایران را ندارند و به گفته فعالان و سازمان‌های حقوق بشری، در دهه ۶۰ خورشیدی نیز هزاران زندانی سیاسی در زندان‌ها زیر شکنجه کشته و یا اعدام شدند. در عین حال، به گفته سازمان گزارشگران بدون مرز، ایران یکی از پنج زندان بزرگ جهان به شمار می‌رود.

سازمان گزارشگران بدون مرز روز ۱۸ بهمن‌‌ماه، در بیانیه‌ای اعلام کرد که با استناد به یک سند رسمی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران می‌تواند تایید کند که دست‌کم ۸۶۰ روزنامه‌نگار و شهروند- خبرنگار در فاصله سال‌های ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۸ در کشور بازداشت، زندانی و حتی اعدام شده‌اند.

این سازمان یک روز پیش از آن از «به دست آوردن پرونده‌ای رایانه‌ای» در مورد بازداشت‌ها، زندانی کردن‌ها و اعدام‌ها در ایران خبر داده بود که در آن «یک میلیون و هفتصد هزار نام ثبت شده است که همه اقشار و افراد اجتماعی را از زن، مرد و کودک، اعضای اقلیت‌های دینی و قومی، زندانیان عادی و زندانیان سیاسی از این میان مخالفان سیاسی نظام و روزنامه‌نگاران و شهروند-خبرنگاران در بر می‌گیرد.»

حسن روحانی در حالی روز دوشنبه گفت که «آزادی احزاب، رسانه و بیان در ایران وجود دارد» که او خود، روز اول بهمن با اشاره به نبود رسانه آزاد در ایران گفته بود: «به دلیل نبود رسانه‌های آزاد در ایران، فضای مجازی دچار تورم شده و مردم می‌خواهند همه موضوعات را در این فضا بیان کنند».

رئیس جمهور ایران در بخش دیگری از سخنان ۲۲ بهمن خود آمریکا و اسرائیل و هم‌پیمانشان در منطقه را متهم کرد که مردم را «در فشار و منگنه تحریم» قرار داده‌اند و گفت که «نقشه‌های یک ساله دشمن، نقش بر آب شده است و دشمن به اهداف شوم خود نخواهد رسید».

او با اشاره به کمک‌های ایران به سوریه، عراق، لبنان، فلسطین و یمن نیز افزود: «کمک کردیم تا مردم این کشورها به سمت آزادی و تصمیم‌گیری برای سرنوشت خود حرکت کنند».

پیش از این، شماری از کشورهای منطقه و جهان،‌ تهران را به دخالت نظامی در سوریه، عراق، لبنان، فلسطین و یمن متهم کرده‌اند اما جمهوری اسلامی ایران این اتهام ها را رد کرده است.

«برای ساخت موشک از هیچ کس اجازه نمی‌گیریم»

حسن روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به قدرت نظامی و موشکی ایران اشاره کرد و گفت: «برای ساختن انواع موشک‌های ضد زره، انواع موشک‌های پدافند هوایی، زمین به هوا، دریا به هوا، دریا به دریا و زمین به زمین از هیچ کس اجازه نگرفته‌ایم و نخواهیم گرفت و با قدرت راه‌مان را ادامه می‌دهیم».

در این ارتباط،‌به گزارش خبرگزاری مهر، سپاه پاسداران در مراسم چهلمین سالگرد انقلاب بهمن ۵۷، تعدادی از موشک های «قدر»، «قیام» و «ذوالفقار» خود را به نمایش گذاشت.

پیشتر مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه ۱۸ بهمن‌، در حساب توییتری خود گفته بود که «باید محدودیت‌های سختگیرانه‌‌تری علیه برنامه موشکی ایران دوباره اجرا شود».

پیش از آن نیز اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۱۵ بهمن، در جمع‌بندی از موضع خود در قبال ایران اعلام کرد که «شدیداً نگران» فعالیت موشکی بالیستیک تهران است و از جمهوری اسلامی خواست تا این فعالیت‌ها بویژه پرتاب موشک‌های بالیستیک را متوقف کند.

در این ارتباط، ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، به تهران هشدار داد‌ه که در صورت بی‌نتیجه بودن گفت‌وگوها بر سر برنامه موشکی بالیستیک ایران، پاریس آماده است تا تحریم‌های تازه‌ای علیه تهران اعمال کند.

پیشتر وزارت امور خارجه و فرماندهان نظامی ایران ضمن رد درخواست گفت‌وگو درباره این برنامه گفته‌ بودند که این موشک‌ها قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای ندارند.

تهران در عین حال گفته است که قصد ندارد برد موشک‌هایش را افزایش دهد.

نهادهای اطلاعاتی آمریکا روز نهم بهمن در ارزیابی خود از تهدید تهران اعلام کردند که برنامه موشکی بالیستیک ایران که دارای بزرگترین ذخایر در منطقه است همچنان تهدیدی برای کشورهای سراسر خاورمیانه در سال ۲۰۱۹ خواهد بود.

«رفاه اجتماعی از دستاوردهای انقلاب اسلامی»

حسن روحانی در ادامه سخنانش به مناسبت سالگرد انقلاب بهمن ۵۷، گفت که «رفاه اجتماعی» یکی از «دستاوردهای انقلاب اسلامی» ‌است.

رئیس جمهور ایران در این خصوص به چند مورد از اقدامات عمرانی و «کمک به اقشار مستضعف» اشاره کرد.

او اضافه کرد: «پیش از انقلاب، میان دهک بالا و دهک پایین جامعه اختلاف ۳۵ برابری وجود داشت اما امروز این اختلاف به ۱۵ برابر رسیده و این به معنای رسیدن به سمت عدالت است که البته در این زمینه باید قدم‌های بیشتری برداریم».

سخنان حسن روحانی در مورد آنچه دستاوردهای انقلاب نامید، در شرایطی ابراز شد که صندوق بین‌المللی پول در تازه‌ترین گزارش خود در مهر سال جاری، رکود تورمی شدید در اقتصاد ایران را برای سال جاری و آینده میلادی پیش‌بینی کرد.

در کنار آن،‌ در شرایطی که به گفته شماری از مقام‌های دولتی، میلیون‌ها تن زیر خط فقر زندگی می‌کنند، مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش آذرماه سال جاری، افزایش قریب‌الوقوع شمار فقیران مطلق را پیش‌بینی ‌کرد و نوشت: «با توجه به روند فزاینده شاخص عمومی قیمت‌ها، در حالی که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال ۹۷، نرخ تورم نقطه به نقطه به حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد برسد، خط فقر در ماه‌های آینده مجدداً افزایش خواهد یافت و پیش‌بینی می‌شود خانوارهای بیشتری به زیر خط فقر بروند».

در کنار آن،‌ احمد میدری، معاون امور رفاهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، روز اول دی ماه از شناسایی ۱۳۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل در ایران خبر داد و گفت که فقر، مهاجرت و اعتیاد والدین، از مهم‌ترین دلایل بازماندن این کودکان پنج تا ۱۱ ساله‌ از تحصیل است.

در این ارتباط، به گفته مسئولان تشکل‌های رسمی کارگری، قدرت خرید خانوارهای کارگری در سال جاری به دلیل افزایش نرخ تورم و قیمت‌ها، نیز ‌نزدیک به ۹۰ درصد کاهش یافته است.

حداقل دستمزد ماهانه کارگران،‌ یک میلیون و ۱۱۵ هزار تومان است. اما همین میزان دستمزد هم در برخی از مناطق ایران و از جمله در شرکت‌ها و کارخانه‌های بزرگ به مدت چندین ماه پرداخت نمی‌شود که اعتراض و اعتصاب کارگران را به دنبال داشته است.

«حمایت از اقلیت های دینی و اقوام» و «مقام بالای زنان»

حسن روحانی در ادامه دفاع از «کارنامه جمهوری اسلامی»‌ در چهار دهه پس از انقلاب بهمن ۵۷، درباره آنچه «سیاست‌های دولت و جمهوری اسلامی در زمینه حمایت از اقلیت‌های دینی و اقوام در کشور»‌ نامید، افزود: «ما راه‌مان را در بخش حقوق زنان، جوانان، اقلیت‌ها، اهل سنت و اقوام ادامه می‌دهیم».

او گفت: «یکی از شعارهای ما در دولت، حقوق شهروندی بود و امروز ۱۸۲۵ نفر از اهل سنت در مناصب مختلف از فرماندار و معاون استاندار تا بخشدار و شوراهای مختلف مشغول به کار هستند و ما دو سفیر از اهل سنت در خارج از کشور داریم که این نشان از آن است که روز به روز وحدت و یکپارچگی و اتحاد ما بیشتر خواهد شد».

این سخنان در حالی ابراز ‌شد که مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، همواره گفته‌ که با گذشت ۴۰ سال از عمر انقلاب و نظام جمهوری اسلامی، جامعه اهل‌سنت با مشکل جدی تبعیض مواجه است.

علاوه بر این، اقلیت‌های مذهبی در جمهوری اسلامی حق نامزد شدن برای سمت ریاست‌ جمهوری را ندارند، دیه یا خون‌بهای مسلمانان و اقلیت‌های مذهبی برابر نیست و همواره گزارش‌های متعددی از اخراج دانشجویان بهایی از دانشگاه‌های ایران منتشر می‌شود.

رئیس جمهور ایران همچنین در سخنرانی خود با اعلام اینکه «اسلام و انقلاب به زنان مقام بالا داد» ‌اضافه کرد: «امروز زنان ما در تمام زمینه‌ها و رشته‌ها و مدیریت‌ها بیش از هر زمان دیگر در تاریخ ایران حضور دارند».

فاطمه ذوالقدر، عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی، در آذر ماه سال جاری به خبرگزاری خانه ملت گفته بود: تنها ۱۷ درصد از ظرفیت مدیریتی ایران در اختیار زنان است و ابلاغیه حسن روحانی برای اختصاص ۳۰ درصد ظرفیت مدیریت دستگاه‌های دولتی به زنان «اجرایی نمی‌شود».

حسن روحانی در سخنان خود از شاهان قاجار و پهلوی انتقاد کرد و گفت که «در چند دهه دوران شاهنشاهی سست عنصر قاجار و پهلوی، دو سوم کشور را از ایران جدا کردند و این به این معنی است که رژیم‌های قبل علاوه بر این که به دین، فرهنگ، رفاه و زندگی مردم خیانت کردند، به تمامیت ارضی کشور نیز خیانت کردند».

این در شرایطی است که جمهوری اسلامی ایران در سال‌های گذشته به دلیل آنچه چشم‌پوشی از سهم ایران در دریای خزر نامیده شده،‌ هدف انتقاد قرار گرفته است.

با استفاده از ایسنا، مهر و رادیو فردا؛ ر.ب / پ.پ
XS
SM
MD
LG