یک مقام وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اطلاعات از آزادی «بیش از ۹۰ درصد» دانشجویان بازداشتشده بدنبال اعتراضهای اخیر در ایران خبر داد.
غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم روز چهارشنبه گفت که «بیش از ۹۰ درصد» دانشجویان بازداشتی تجمعات اخیر آزاد شدهاند و «با جدیت پیگیر وضعیت دانشجویانی که هنوز آزاد نشدهاند نیز هستیم.»
آقای غفاری در عین حال افزود که «آمار دقیقی از تعداد دانشجویان در بازداشت نداریم؛ اما یقیناً تعداد این دانشجویان محدود است.»
در حالی که پیشتر مقامهای وزارت علوم اعلام کرده بودند که همه دانشجویان بازداشتشده تا پیش از شروع امتحانات سال تحصیلی ۹۶ آزاد میشوند، غلامرضا غفاری میگوید که این موضوع محقق نشدهاست.
به گفته معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، «برنامه امتحانی بسیاری از دانشگاهها یا تمام شده یا در روزهای پایانی قرار دارد.»
وی علت این تأخیر را نیز چنین اعلام کرده که «زمان و پروسه آزادی این دانشجویان بر عهده نهادهای دیگر است و ما فقط پیگیر به نتیجه رسیدن مقدمات آزادی این افراد هستیم.»
در همین حال، به گزارش ایسنا، علیرضا آوایی، وزیر دادگستری، صبح چهارشنبه در حاشیه جلسه هیئت دولت گفت: «بازداشت کردن افراد برای ما هیچ لذتی ندارد»، و افزود: «به گفته مسئولان امنیتی تعداد کسانی که در جریان اتفاقات اخیر بازداشت شده و تاکنون آزاد نشدهاند و کماکان در بازداشت به سر می برند زیر صد نفر است.»
گزارش دیگری نیز حاکی است که یک نماینده مجلس شورای اسلامی از آزادی «اکثر» دانشجویان بازداشتشده دانشگاه تهران در اعتراضهای اخیر خبر دادهاست.
طیبه سیاوشی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشته که «مطلع شدم که از ۴۱ دانشجوی بازداشتی حوادث اخیر دانشگاه تهران تا به امروز ۳۹ نفرشان آزاد شدهاند.»
خانم سیاوشی همچنین افزوده که «پرونده دو دانشجوی دیگر در بازداشت نیز کامل شده و فردا آزاد خواهند شد.»
در پی آغاز اعتراضهای خیابانی اخیر در بیش از یکصد شهر ایران، دهها دانشجو با آنکه در اعتراضها حضور نداشتند، از سوی وزارت اطلاعات بازداشت شدند.
به گفته تعدادی از نمایندگان مجلس، از جمله فرید موسوی و محمود صادقی، مقامهای قضایی و امنیتی گفتهاند که این دانشجویان به قصد «پیشگیری» بازداشت شدهاند.
این بازداشتها، انتقاد برخی حقوقدانان از جمله شیرین عبادی و نسرین ستوده را در پی داشتهاست. آنها اعلام کردهاند در ایران، قانونی برای بازداشت پیش از وقوع جرم و به قصد پیشگیری وجود ندارد.
شوراهای صنفی دانشجویان سراسر ایران نیز بازداشتهای «فلّهای و غیرقانونی» شماری از دانشجویان دانشگاهها بهدنبال اعتراضهای خیابانی اخیر را نشانه «هراس» نهادهای مسئول از جریانهای مستقل اعلام کردهاست.
۳۵ شورای صنفی دانشجویان دانشگاههای سراسر ایران از اینکه با آغاز اعتراضات «فراگیر معیشتمحور»، دولت و همه نهادهای مسئول در دانشگاه و بیرون از دانشگاه، با «مغتنم» شمردن «فرصت»، فعالان «صنفی و مستقل در سرتاسر کشور را تحت فشار» قرار دادند، انتقاد کردهاند.
در پیوند با این بیانیه، همچنین بیش از ۱۵۰۰ دانشجوی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران نیز بیانیهای اعتراضی را امضا کردهاند.
این بیانیه هشدار داده که دانشگاه، نسبت به صدور احکام قضایی و تشکیل پروندههایی که منجر به «هرگونه گرفتاری و محرومیت و حبس» برای دانشجویان بازداشتشده شود، «حساس» خواهد ماند.
پیشتر نیز بیش از ۵۰ تن از استادان ایرانی دانشگاههای خارج از کشور با انتشار بیانیهای، به بازداشت دهها دانشجو اعتراض کرده و خواستار آزادی بیقید و شرط آنها شده بودند.
با استفاده از گزارشهای ایسنا، ایلنا و رادیو فردا