لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۱۶

سه عضو کانون نویسندگان ایران در بحران کرونا به زندان اوین منتقل شدند


کیوان باژن (سمت راست)، بکتاش آبتین (وسط) و رضا خندان مهابادی
کیوان باژن (سمت راست)، بکتاش آبتین (وسط) و رضا خندان مهابادی

کانون نویسندگان ایران روز شنبه ۵ مهر در اطلاعیه‌ای از اجرای حکم حبس سه نفر از اعضایش شامل رضا خندان (مهابادی)، بکتاش آبتین و کیوان باژن خبر داد.

این سه نویسنده در شرایطی به زندان اوین منتقل شده‌اند که بحران شیوع کرونا در تهران همچنان ادامه دارد و وضعیت رسیدگی به سلامت و بهداشت زندانیان پایتخت اسف‌بار گزارش شده است.

بنابر اعلام صفحه رسمی کانون در فیسبوک، آقایان خندان و آبتین، دو عضو هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران و کیوان باژن به عنوان عضو پیشین این هئیت، پس از حضور در شعبه اجرای احکام دادسرای اوین، حوالی ساعت سه بعد از ظهر روز شنبه، جهت تحمل دوران محکومیت خود به زندان منتقل شدند.

این سه نویسنده پیشتر در تاریخ یکم تیر سال جاری به شبه یک اجرای احکام احضار شده بودند اما به دلیل شیوع ویروس کرونا، اجرای حکم آنها به تاریخ ۵ مهر موکول شد.

آنها نخستین بار، اردیبهشت سال گذشته در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی مقیسه محاکمه شدند و با رای دادگاه بدوی، هر کدام به شش سال زندان محکوم شدند.

پرونده این سه عضو کانون نویسندگان پس از اعتراض وکلا، به شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر ارسال شد. این دادگاه به ریاست قاضی احمد زرگر روز شنبه ۷ دی‌ماه ۹۸ اعلام کرد که حکم ۶ سال زندان برای رضا خندان و بکتاش آبتین به اجرا درمی‌آید و حکم ۶ سال زندان کیوان باژن به ۳ سال و شش ماه زندان کاهش خواهد یافت.

این احکام در شرایطی صادر شده که بنابر گزارش کانون نویسندگان، دادگاه تجدیدنظر بدون دعوت از متهمان و وکلای آنها برگزار شده است.

اتهام این افراد «عضویت در کانون نویسندگان ایران، انتشار خبرنامه‌ داخلی کانون، آماده‌کردن کتاب پژوهشی در باره‌ی تاریخ پنجاه ساله‌ کانون برای انتشار داخلی، بیانیه‌های کانون، حضور بر مزار جانباختگان قتل‌های سیاسی زنجیره‌ای جعفر پوینده و محمد مختاری و شرکت در مراسم سالانه‌ احمد شاملو» اعلام شد.

محاکمه و صدور این احکام قضایی سنگین برای سه چهره مطرح کانون نویسندگان تا کنون واکنش‌های متعددی از سوی فعالان داخلی و بین‌المللی به دنبال داشته است.

بیش از ۹۰۰ نویسنده، مترجم و شاعر سال گذشته در نامه‌ای به مقامات اجرایی و قضایی جمهوری اسلامی، احکام صادر شده برای سه عضو کانون نویسندگان را « ناروا و آزادی‌کُش» و «لطمه‌ای گران به حقوق اساسی فرد فرد ملّت ایران» خواندند.

هم‌زمان، انجمن جهانی قلم نیز در بیانیه‌ای «نگرانی عمیق» خود را از این احکام اعلام و تاکید کرد که اتهام‌های وارد شده به این سه نویسنده «نقض آشکار حق آزادی بیان است».

کانون نویسندگان روز اول اردیبهشت سال ۴۷ با امضای ۴۹ نویسنده تشکیل شد و از اعضای هیات مؤسس آن می‌توان به چهره‌هایی چون جلال آل‌احمد، بهرام بیضایی، داریوش آشوری، محمدعلی سپانلو و اسماعیل نوری‌علاء اشاره کرد.

کانون نویسندگان ایران طی ۵۰ سال فعالیت خود فراز و نشیب‌های بسیاری را پشت سر گذاشته که یکی از آنها قتل محمد مختاری و محمد پوینده، دو چهره فعال کانون نویسندگان، توسط ماموران وزارت اطلاعات بود.

این قتل‌ها بخشی از جریان سرکوب مخالفان و منتقدان جمهوری اسلامی بود که از آن به عنوان قتل‌های زنجیره‌ای یاد می‌شود و چهره‌هایی چون داریوش فروهر رهبر حزب ملت ایران و همسر او پروانه فروهر، مجید شریف و پیروز دوانی، نویسنده و پژوهشگر و چندین نفر دیگر از دگراندیشان از قربانیان آن بودند.

XS
SM
MD
LG