پس از حمله پهپادی ایالات متحده به قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس ایران، بغداد بهدنبال افزایش نقش ناتو به جای نیروهای آمریکایی در این کشور است.
خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه، نهم بهمن این خبر را به نقل از مقامهای رسمی غربی و عراقی منتشر کرده است.
عراق که کشتن قاسم سلیمانی در اطراف فرودگاه بغداد را «نقض حاکمیت خود از سوی ارتش آمریکا» میداند آن را محکوم کرده است.
پارلمان عراق نیز پس از این اتفاق، به خروج همه نیروهای نظامی خارجی از این کشور رای داد که ۵۲۰۰ تن از آنها را نیروهای آمریکایی تشکیل میدهد؛ اتفاقی که وضعیت مبارزه با داعش را در شرایط نامعین و معلقی قار میدهد.
آنطور که یک مقام رسمی محلی و دیپلماتها خبر دادهاند نگرانی از خروج سریع آمریکا و بیثباتی ناشی از آن در عراق موجب شده مقامهای غربی و عراقی درباره تغییر در نقش نیروهای ائتلاف به مذاکره بپردازند.
عبدالکریم خلف، سخنگوی عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق گفته که که کشورش در این رابطه با کشورهای عضو ائتلاف یعنی فرانسه، بریتانیا و کانادا درباره سناریوهای مختلف گفتوگو کرده است.
او به خبرگزاری فرانسه گفت: «موضوع اصلی این است که نیروزهای رزمی نباید در کشور حضور پیدا کنند و از حریم هوایی ما هم دیگر استفاده نشود.»
دو مقام غربی نیز گفتهاند که نخستوزیر عراق از آنها خواسته چند پیشنهاد در این زمینه ارائه و به طور مستقیم برای نخستوزیر ارسال کنند.
از این دیپلماتها خواسته شده پیشنهادهای خود را در زمینه برداشتن نقش رهبری آمریکا از ائتلاف، کاهش نقش نیروهای ائتلاف و افزایش نقش نیروهای ناتو در عراق ارائه کنند.
یکی از دیپلماتهای غربی میگوید گزینه افزایش فعالیتهای ناتو در عراق با تایید اولیه نخستوزیر عراق و «عناصر مخالف آمریکا و حتی حشد الشعبی» همراه شده است.
انتظار میرود در دیدار امروز، چهارشنبه، نهم بهمن میان مذاکرهکنندگان عراقی و ناتو، و نیز در نشست ماه آینده وزیران دفاع کشورهای عضو ناتو، گزینههای مختلفی میان طرفین مطرح و درباره آنها تصمیمگیری شود.
پس از کشتهشدن قاسم سلیمانی و در پی حضور هواداران او در خیابانهای بغداد، برهم صالح، رئيس جمهور عراق، با تاکید بر نفی «دخالتهای خارجی» در این کشور گفت مردم عراق بر داشتن کشوری با حاکمیت کامل ملی اصرار دارند.
این در حالی است که ایالات متحده میگوید هنوز هیچ مذاکرهای با دولت بغداد در رابطه با تصمیم پارلمان عراق برای خروج نیروهای نظامی آمریکا از این کشور نداشته است.
منبع: خبرگزاری فرانسه و رادیو فردا؛ ب.ب/ پ.پ