یک روز پس از حملات هوایی سنگین به بیروت، اسرائیل خبر داد که حزبالله بیش از ۲۵۰ پرتابه به سمت این کشور شلیک کرد؛ در همین حال گزارشها حاکی از پیشرفت در مذاکرات آتشبس بین دو طرف است.
ارتش اسرائیل شامگاه یکشنبه چهارم آذر اعلام کرد که طی این روز مجموعا بیش از ۲۵۰ پرتابه به سمت این کشور شلیک شد که بسیاری از آنها رهگیری شدند.
رسانههای اسرائیلی از سه رگبار راکتی در طول روز یکشنبه خبر دادهاند و علاو بر آن، ارتش اسرائیل هم به چندین پهپاد شلیک شده از سمت لبنان اشاره کرد.
بنابر گزارشها حملات راکتی و پهپادی روز یکشنبه مناطقی در شمال و مرکز اسرائیل را هدف گرفته بود و اصابت راکتها یا قطعاتی از آنها دستکم پنج مجروح برجای گذاشت.
حملات راکتی حزبالله در حالی انجام شده است که به نوشته رویترز، یک روز پیش از آن حملات هوایی اسرائیلی به بیروت «یکی از مرگبارترین و قدرتمندترین حملات» طی ماههای اخیر را رقم زد.
بنابر تازهترین آمار وزارت بهداشت لبنان، در حملات روز شنبه دستکم ۲۹ نفر در بیروت و مجموعا ۸۴ نفر در مناطق مختلف این کشور کشته شدند.
بنابر این گزارش، مجموع قربانیان حملات یک سال اخیر اسرائیل به لبنان اکنون به ۳۷۵۴ کشته رسیده است.
حملات هوایی اسرائیل شامگاه یکشنبه نیز ادامه یافت و حومه جنوبی بیروت بار دیگر هدف قرار گرفت.
وزارت آموزش و پرورش لبنان تمامی مدارس و دانشگاههای بیروت و حومه آن را برای روز دوشنبه غیرحضوری اعلام کرده است.
«پیشرفت در دستیابی به توافق آتشبس»
در همین حال رسانههای اسرائیلی و همچنین وبسایت اکسیوس با انتشار گزارشهای متفاوت، از «موافقت» یا «موافقت اولیه» بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این کشور، با پیشنویس توافق آتشبس با حزبالله لبنان خبر دادهاند.
طرح پیشنهادی آتشبس از سوی آمریکا ارائه شده و لیزا جانسون، سفیر ایالات متحده در بیروت، نسخهای از آن را روز پنجشنبه ۲۴ آبان در اختیار نبیه بری، رئیس مجلس لبنان، گذاشت.
به نوشته رسانههایی مانند وای نت و هاآرتص، بنیامین نتانیاهو با پیشنویس توافق «موافقت اولیه» کرده است.
با این حال رویترز به نقل از شبکه کان گزارش داده است که هنوز «مسائلی حلی نشده» و «هیچ چراغ سبزی نشان داده نشده است».
اما وبسایت اکسیوس در گزارشی متفاوت خبر داد که اختلافات بر سر مفاد پیشنویس حل شده است.
اکسیوس در این گزارش که بامداد دوشنبه پنجم آذر منتشر شد به نقل از دو مقام ارشد اسرائیلی و دو مقام آمریکایی نوشت: دو طرف «در آستانه توافق آتشبس هستند».
بنابر این گزارش، پیشنویسی که بر سر آن توافق شده، از جمله شامل یک «کمیته نظارت» به ریاست ایالات متحده است که بر اجرای آتشبس و رسیدگی به تخلفات نظارت خواهد کرد.
چندی پیش نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، به روزنامه شرق الاوسط گفته بود موضوع «کمیته نظارت» یکی از موارد اختلاف است و کشورش آن را مغایر با قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل میداند.
یکی دیگر از اختلافات نیز اصرار اسرائیل برای آزادی عمل علیه حزبالله پس از آتشبس گزارش شده بود.
به نوشته اکسیوس، این موضوع نیز با وساطت ایالات متحده حل شده و واشینگتن پذیرفته است که «تضمیننامهای» به اسرائیل بدهد که از جمله تصریح دارد ایالات متحده از اقدام نظامی اسرائیل علیه تهدیدهای قریبالوقوع از خاک لبنان و اقداماتی مانند حضور نظامی دوباره حزبالله در نزدیکی مرز حمایت خواهد کرد.
بر اساس پیشنویس این توافق، اقدام نظامی اسرائیل باید پس از مشورت با آمریکا و در صورت عدم مقابله ارتش لبنان با آن تهدید انجام شود.
مقامهای لبنان، اسرائیل و آمریکا هنوز واکنشی به گزارش اکسیوس نشان ندادهاند.
چند روز پیش آموس هاکستین، نماینده ویژه دولت جو بایدن، از قریبالوقوع بودن توافق آتشبس خبر داد اما پس از آن اظهار نظرها در این باره به محاق رفت.
به نوشته اکسیوس، دلیل وقفهای که در چند روز اخیر پیش آمد صدور احکام جلب مقامات اسرائیلی از سوی دیوان کیفری بینالمللی بود.
بنابر این گزارش، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل هنگامی از این حکم مطلع شد که در حال گفتوگو با آموس هاکستین بود و خشم او از این موضوع، بعدا که وزارت خارجه فرانسه از لازم الاجرا بودن حکم در این کشور خبر داد به اوج رسید.
لبنان بر حضور فرانسه در مذاکرات آتشبس و همچنین در کمیته احتمالی برای نظارت بر آتشبس تاکید دارد و به نوشته اکسیوس، رئیس جمهور ایالات متحده برای حل این موضوع روز جمعه با همتای فرانسوی خود تلفنی صحبت کرد.
مقامهای ایالات متحده و فرانسه هنوز به این خبر واکنشی نشان ندادهاند.
جزئیاتی از طرح آتشبس پیشنهادی آمریکا به طور رسمی اعلام نشده اما رسانهها به نقل از منابع مختلف گزارش دادهاند که این طرح شامل آتشبس ۶۰ روزه است.
بنابر گزارشها، طی این ۶۰ روز نیروهای ارتش لبنان در مرز با اسرائیل مستقر میشوند، حزبالله، گروه مورد حمایت ایران، به شمال رودخانه لیتانی عقبنشینی میکند و نیروهای اسرائیلی خاک لبنان را ترک میکنند.
درگیریها بین اسرائیل و حزبالله لبنان از یک روز پس از حمله هفتم اکتبر آغاز شد اما عمدتا به مناطق مرزی دو کشور محدود ماند؛ اما اسرائیل از ۲۷ شهریور عملیات برای ضربه زدن به حزبالله را با انفجار پیجرها گسترش داد و سپس نیروهای زمینی خود را وارد جنوب لبنان کرد.