با به پایان رسیدن ساعت رایگیری در انتخابات پارلمانی اسرائیل که روز سهشنبه، سوم فروردین، برگزار شد، شبکههای اصلی تلویزیونی این کشور پیشبینی کردهاند که احتمال تشکیل دولت تازهای به نخست وزیری بنیامین نتانیاهو، قویتر از رقیب اصلی او است.
بر اساس این پیشبینیها، بنیامین نتانیاهو با ائتلافی از حزب خود، لیکود، با احزاب راست و مذهبی، احتمالا خواهد توانست از حمایت ۶۱ تن از ۱۲۰ نماینده مجلس، که حد نصاب مورد نیاز برای تشکیل دولت است، برخوردار شود.
سه شبکه تلویزیونی شمار کرسیهای لیکود را که بزرگترین حزب مانده، ۳۱ تا ۳۳ کرسی برآورد کردهاند.
با این حال، بر اساس این پیشبینیها، موفقیت احتمالی بنیامین نتانیاهو در ادامه نخست وزیریاش، به ورود حزب راستگرای افراطی یامینا به رهبری نفتالی بنت به ائتلاف دولت جدید مشروط است. این حزب کوچک که حامی یهودینشینها است، کمتر از نظرسنجیهای پیشین و احتمالا تنها ۷ کرسی بدست آورده است.
مفسران شبکههای تلویزیونی اسرائیل میگویند که نفتالی بنت، رهبر یامینا، اکنون برای تشکیل ائتلاف مورد نظر بنیامین نتانیاهو، بهای سیاسی بسیار سنگینی از او درخواست خواهد کرد. او در گذشته برای ورود به چنین ائتلافی، بنیامین نتانیاهو را وادار کرد که وزارت دفاع و چند وزارتخانه مهم را به نمایندگان حزب او بدهد.
به گفته تحلیلگران اسرائیلی، تمامی احزاب میانه، راست و چپ که با ادامه نخست وزیری بنیامین نتانیاهو مخالف بودند و برای شکست دادن او به سختی تقلا کرده بودند، این بار نیز به احتمال زیاد نخواهند توانست به حداکثر لازم کرسیها برای تشکیل دولت دست یابند.
جناح مخالفین بنیامین نتانیاهو، همراه با فهرست متحده عربهای سال ۱۹۴۸، ممکن است تنها ۵۹ کرسی یا کمتر بهدست آورده باشد.
پیشبینی شبکههای تلویزیونی هر چند ممکن است متفاوت از نتایج واقعی آرا باشد اما تا حد زیادی تمایل نسبی را نشان میدهد.
اعلام نتایج حقیقی به دلیل شیوهنامه مربوط به نحوه شمارش آرای بیماران کرونایی، نمایندگان رسمی اسرائیلی در خارج از کشور و آرای سربازان، تا روز جمعه ششم فروردین طول خواهد کشید. نتایج نهایی ممکن است شمار کرسی احزاب را کاهش دهد یا بیشتر کند.
در پی اعلام نتایج رسمی آرا، رییس جمهوری اسرائیل در روزهای آینده در دیدار با هیات نمایندگی از همه احزابی که موفق به فرستادن نماینده مجلس شدهاند، توصیه آنها را برای محول کردن وظیفه تشکیل دولت به یکی از ۱۲۰ نماینده کنست، خواهد شنید.
رئوون ریولین باید پس از شنیدن توصیههای احزاب، سیاستمداری را که به نظر او، از بیشترین بخت برای تشکیل دولت برخوردار است، معرفی و مامور این وظیفه کند.
آقای ریولین که در سه انتخابات گذشته قویا به تشکیل دولت وحدت ملی توصیه میکرد، از پیش از رایگیری این بار گفته بود که از این اصرار عدول خواهد کرد زیرا معتقد است که دولت وحدت ملی که کارش به فروپاشی منجر شد، وظایف خود را به خوبی انجام نداد.
این چهارمین انتخابات در دو سال گذشته بود؛ امری که در این کشور سابقه نداشته است. اکثر دولتهای چهار دهه گذشته در این کشور، ائتلافی از یک حزب بزرگ با چند حزب کوچک همسو بوده اما در آخرین دولت، ائتلاف دو حزب بزرگ لیکود و آبی- سفید با چند حزب کوچک دیگر میانه، بسیار زود به اختلافات شدید میان آنها منجر شد.
پیشاپیش انتخابات گفته شده بود که این دور از رایگیری، همهپرسی حول ادامه قدرت شخص بنیامین نتانیاهو خواهد بود؛ سیاستمداری که دوره نخست وزیریاش طولانیتر از هر دولتمرد دیگری در حدود ۷۳ سال موجودیت اسرائیل بوده است.
بنیامین نتانیاهو و حامیان او از آغاز موعد انتخابات کنونی «اطمینان» داشتند که او برنده بزرگ این انتخابات خواهد بود و دوره صدارت خود را با وجود محاکمه به اتهام فساد، ادامه خواهد داد.
محاکمه «متهم» بنیامین نتانیاهو در سه پرونده جداگانه به ظن ارتشا و خیانت در امانت، سه دور پیشین انتخابات را تا حدی تحت تاثیر قرار داد اما موفقیت او در واکسیناسیون مردم کشورش، که همه رقیبان سیاسیاش به آن اذعان داشتند، این بار نتوانست دستمایه موضوع اصلی در حملات احزاب مخالف به او و حزب لیکود باشد.
بنیامین نتانیاهو قول داده که در پی موفقیت خیرهکننده در واکسیناسیون در برابر همهگیری ویروس کرونا، در دولت جدیدی که تشکیل خواهد داد، اقتصاد اسرائیل را به «شکوفایی بیسابقه» ارتقا داده و از این نظر اسرائیل را در صدر کشورهای دیگر در دوران پساکرونا قرار دهد.
بنیامین نتانیاهو همچنین گفته است که مبارزه با «تهدیدات ایران» کماکان اولویت اقدامات او در قبال منطقه خواهد بود و در این ارتباط، با دولت جو بایدن در آمریکا «کار خواهد کرد» اما در صورت لزوم، از رویارویی با احتمال بازگشت آمریکا به برجام نیز باکی ندارد.
تمامی احزاب دیگر اسرائیل، غیر از حزب چپ مرتز و فهرست متحده عربهای سال ۱۹۴۸، مانند بنیامین نتانیاهو در این دور از انتخابات گفته بودند که ایران را «بزرگترین تهدید» و «اصلیترین چالش امنیتی» تلقی کرده و در صورت داشتن سهمی در دولت جدید یا در جناح اپوزیسیون، از اقدامات دولت و ارتش در رویارویی با ایران در عرصههای مختلف، حمایت خواهند کرد. برخی از این احزاب تاکید کردهاند که مانند حزب لیکود، حامی «گزینه نظامی» در برابر ایران نیز هستند.
انتخابات اسرائیل بیش از گذشته نشان میدهد، جامعه این کشور که در یک دهه و نیم گذشته در روندی پیوسته، از مواضع میانه دور شده بود، از راست به سوی راست افراطی تمایل بیشتری پیدا میکند و احزاب میانه و چپ، بهشدت ضعیف میشوند.
در این دوره حتی حزب جدیدی به نام «صهیونیسم مذهبی» که برخی نمایندگان آن در مظان دیدگاههای نژادپرستانه بودهاند، نه تنها به مجلس راه یافتهاند بلکه به احتمال قوی، بخشی از ائتلاف دولت جدید بنیامین نتانیاهو و وزیر خواهند بود.