بایدن از اظهارنظر درباره حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات نفتی ایران خودداری کرد
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، از اظهار نظر درباره حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات نفتی ایران خودداری کرد و گفت که دراینباره به شکل علنی حرفی نخواهد زد.
او در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است از اسرائیل بخواهد به تاسیسات نفتی ایران حمله نکند گفت: «من این را یاد گرفتهام که در ملاء عام مذاکره نکنم.»
رئیس جمهور آمریکا که در جریان بازدید از مناطق آسیبدیده از توفند هلین با خبرنگاران صحبت میکرد در عین حال با بیان اینکه از وقوع یک جنگ تمامعیار در منطقه جلوگیری خواهد شد و «کارهای بیشتری باید انجام شود»، گفت: «ما به اسرائیل کمک کردهایم و از آن محافظت خواهیم کرد».
آقای بایدن ساعاتی پیشتر درباره احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات نفتی ایران، در اظهار نظری کوتاه گفته بود: «در حال بحث در این مورد هستیم».
رئیس جمهور ایالات متحده همچنین در آن گفتوگو مخالفت خود را با حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران ابراز کرده بود.
اسرائیل گفته است که حمله موشکی اخیر ایران به این کشور را تلافی خواهد کرد؛ مقامهای جمهوری اسلامی نیز هشدار دادهاند که در این صورت «پاسخ شدیدتری» به اسرائیل خواهند داد.
ایران در واکنش به کشته شدن اسماعیل هنیه و حسن نصرالله در تهران و بیروت شامگاه سهشنبه با شلیک حدود ۲۰۰ موشک اسرائیل را هدف قرار داد.
«وضعیت آشفته» در استرداد بلیطهایی که به دلیل حمله موشکی ایران به اسرائیل لغو شد
روزنامه همشهری از «وضعیت آشفته» در مورد چگونگی استرداد بلیطهای پروازهای لغو شده به دلیل حمله موشکی ایران به اسرائیل خبر داده است.
به نوشته این روزنامه، «فرایند استرداد» هزینه این بلیطها مشخص نیست و بین سازمان هواپیمایی کشوری و خطوط هواپیمایی اختلاف وجود دارد.
پیشتر سازمان هواپیمایی کشوری گفته بود شرکتهای هواپیمایی بهای کامل بلیط پروازهای ابطال شده را به مسافران مسترد خواهند کرد.
در همین حال جعفر یازرلو، سخنگوی این سازمان، به روزنامه همشهری گفت فرایند استرداد «با توجه به ساعات کاری و اداری و تعداد پرسنل واحد پشتیبانی شرکتهای هواپیمایی و دفاتر خدمات مسافرت هوایی» نیازمند «صبوری بیشتر» است.
پس از حمله موشکی ایران به اسرائیل سازمان هواپیمایی کشوری ایران از لغو پروازها تا روز پنجشنبه خبر داد و صبح پنجشنبه «اتمام محدودیت پیشآمده» را اعلام کرد.
حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران چه پیامدهایی خواهد داشت؟
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، با حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران در واکنش به حمله موشکی تهران به این کشور مخالف کرده است.
کارشناسان نیز هشدار دادهاند که چنین حملهای میتواند ایران را به تولید سلاح هستهای تشویق کند.
کلسی داونپورت، مدیر بخش سیاستهای امور خلع سلاح در انجمن کنترل تسلیحات هستهای، در واشینگتن به رادیو فردا میگوید حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران «اقدامی به شدت غیرمسئولانه و تشدیدکننده تنش خواهد بود».
به گفته خانم داونپورت، در صورت آسیب دیدن زیرساختهایهستهای ایران «تهران ممکن است با شکست مواجه شود ولی در دراز مدت این احتمال وجود دارد که این تاسیسات را بازسازی کند» و «از معاهده منع توسعه هستهای خارج شود».
گفتوگوی هانا کاویانی از رادیو فردا با کلسی داونپورت:
ارتش اسرائیل میگوید مسئول گروه افراطی حماس در کرانه باختری کشته شد
ساعاتی پس از حملات هوایی اسرائیل به طولکرم، در کرانه باختری رود اردن، اسرائیل از کشته شدن یک فرمانده ارشد گروه افراطی حماس خبر داد.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود.
بنابر بیانیه ارتش اسرائیل و آژانس امنیت این کشور (شینبت)، عصر پنجشنبه در حمله هوایی یک جنگنده به طولکرم «زاهی یاسر عبدالرزاق عوفی»، رئیس شاخه طولکرم حماس، به همراه چند تن دیگر کشته شد.
به گفته ارتش اسرائیل، زاهی عبدالرزاق «مسئول انفجار خودروی بمبگذاری شده در نزدیکی [شهرک یهودینشین] عطیرت در ماه گذشته بود» و برنامهریزی برای «یک حمله تروریستی قریبالوقوع» دیگر را دنبال میکرد.
به گفته وزارت بهداشت تشکیلات خودگردان فلسطین، حملات اسرائیل به طولکرم در روز پنجشنبه دستکم ۱۸ کشته برجای گذاشت.
خبرگزاری فرانسه از ۱۱ حمله سنگین اسرائیل به ضاحیه خبر میدهد
خبرگزاریها از شنیده شدن صدای انفجارهای مهیب و متوالی در بیروت و همچنین در حومه جنوبی این شهر (ضاحیه) در نخستین دقایق بامداد جمعه خبر دادهاند.
خبرگزاری فرانسه با اشاره به این انفجارها، به نقل از یک منبع نزدیک به حزبالله گزارش داد که اسرائیل ۱۱ حمله متوالی به ضاحیه انجام داده است.
بنابر این گزارش، شدت انفجارها به حدی بود که ساختمانها در بیروت و حومه آن به لرزه درآمد و صدای دزدگیر خودروها در این مناطق شنیده میشد.
برخی رسانههای اسرائیلی و عربی گزارش دادهاند که هدف احتمالی در این حملات هاشم صفیالدین، جدیترین گزینه جانشینی حسن نصرالله رهبر پیشین حزبالله لبنان بوده است. با این حال این خبر از سوی منابع دیگر تایید نشده است.
ارتش اسرائیل ساعاتی پیش از این انفجارها از ساکنان سه محل در حومه جنوبی بیروت خواسته بود که فورا از این اماکن دور شوند.
انفجارها در نزدیکی فرودگاه بیروت
خبرگزاری رویترز از «انفجارهای مهیب» در نزدیکی فرودگاه بیروت در نخستین دقایق بامداد جمعه خبر داده است.
به نوشته رویترز، این انفجارها دقایقی پس از آن شنیده شد که یک هواپیما از «خطوط هوایی خاورمیانه و از مبدا دبی» در این فرودگاه به زمین نشست.
یک منبع در وزارت حمل و نقل لبنان در گفتوگو با رویترز وقوع دستکم یک حمله اسرائیل در خارج از فرودگاه بیروت را تایید کرد.
هنوز جزییات بیشتری درباره این خبر منتشر نشده است.
در همین حال ساعتی پس از اینکه ارتش اسرائیل خواستار تخلیه فوری غیرنظامیان از دو محل در حومه جنوبی بیروت شد، خبرگزاریها از شنیده شدن صدای انفجارها در این منطقه خبر دادهاند.
رهبران گروه هفت بر تعهد خود نسبت به امنیت اسرائیل تاکید کردند
رهبران گروه هفت با ابراز نگرانی عمیق خود از بحران در خاورمیانه، خواستار «خویشتنداری» و «رفتار مسئولانه» بازیگران منطقه شدند و در عین حال بر حمایت خود از اسرائیل تاکید کردند.
در بیانیه مشترک سران گروه هفت که از سوی دفتر نخست وزیر بریتانیا منتشر شد آمده است: «چرخه خطرناک حملات و انتقامجویی، خطر تشدید غیرقابل کنترل در خاورمیانه را در پی دارد که به نفع هیچ کس نیست».
رهبران ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و کانادا در بیانیه خود تصریح کردهاند: «ما به صراحت بر تعهد خود به امنیت اسرائیل تاکید میکنیم».
بیانیه پیشین سران گروه هفت با واکنش تهران روبهرو شد و اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، آن بیانیه را «جانبدارانه» و «غیرمسئولانه» خواند.
گروه هفت در بیانیه پیشین خود حمله موشکی ایران به اسرائیل را محکوم کرده بود.
اظهار نگرانی ده عضو شورای امنیت سازمان ملل از تشدید تنشها در خاورمیانه
ده عضو منتخب شورای امنیت سازمان ملل از تشدید تنشها در خاورمیانه به شدت ابراز نگرانی کردند.
این اعضا در بیانیهای مشترک اعلام کردند: «ما چرخه کنونی خشونت را محکوم میکنیم و خواستار پایان فوری همه خصومتها هستیم؛ همچنین از همه طرفها میخواهیم که به تعهدات خود ذیل قوانین بینالمللی، از جمله حقوق بشر بینالمللی، احترام بگذارند».
در این بیانیه مشترک که آن را کارولین رودریگز-بیرکت، نماینده گویان در سازمان ملل، قرائت کرد، از همه طرفهای درگیری خواسته شده است که گفتوگو و دیپلماسی را در اولویت قرار دهند و حفاظت از غیرنظامیان را تضمین کنند.
اعضای غیردائم شورای امنیت سازمان ملل همچنین بر حمایت کامل خود از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، و نهاد سازمان ملل تاکید کردهاند.
نفتکشهای بزرگ ایران در حال ترک پایانه خارک
شرکت ردیابی نفتکشها، «تانکر ترکرز»، شب پنجشنبه ۱۲ مهر در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که بهنظر میرسد شرکت ملی نفتکش ایران «از یک حمله قریبالوقوع توسط اسرائیل بیم دارد».
تانکر ترکرز در ادامه نوشت «نفتکشهای بزرگ خالی این شرکت دیروز پایانه نفتی اصلی کشور، جزیره خارک، را ترک کردند».
«تانکر ترکرز» در ادامه نوشت: «توجه داشته باشید که بارگیری نفت خام ادامه دارد، اما تمام ظرفیت حمل و نقل خالی اضافی از لنگرگاه جزیره خارک خارج شده است. این اولین بار از زمان دور تحریمهای سال ۲۰۱۸ است که شاهد چنین چیزی هستیم.»
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، در همین روز به خبرنگاران گفت که در حال بررسی احتمال حملات اسرائیل به تأسیسات نفتی ایران به عنوان پاسخی به حملات موشکی تهران به اسرائیل است.
سفیر اسرائیل در سازمان ملل: جمهوری اسلامی میداند آسیبپذیر است
سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به شبکهٔ خبری سیانان گفت که اسرائیل در واکنش به حملات موشکی ایران در اوایل این هفته، گزینههای زیادی برای حمله متقابل به ایران دارد.
دنی دانون گفت: «ما گزینههای زیادی داریم… بنابراین تصمیم با ماست که کجا و چه زمانی میخواهیم حمله کنیم، اما آنها آسیبپذیر هستند. آنها این را میدانند.»