چین خواستار «اقدامات فوری» سازمان ملل برای کاهش تنش در خاورمیانه شد
چین بهدنبال حملات هوایی تازه اسرائیل در بیروت از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست تا «اقدامات فوری» برای کاهش تنش در خاورمیانه اتخاذ کند.
نماینده دائم چین در سازمان ملل در جریان نشست شورای امنیت در روز چهارشنبه گفت که این سازمان برای توقف چرخه خشونت در جریان درگیری اسرائیل و لبنان، باید خواستههای روشن و صریح مطرح کند.
خبرگزاری رسمی شینهوا با اشاره به اینکه همه طرفهای ذیربط «باید به مسیر راهحلهای سیاسی و دیپلماتیک بازگردند»، نوشته که «شورای امنیت مسئولیت اصلی حفظ صلح و امنیت بینالمللی را بر عهده دارد».
حوثیها مدعی حملهٔ پهپادی به تلآویو شدند
یحیی سریع، سخنگوی انصارالله، شاخه نظامی شورشیان حوثی در یمن، بامداد پنجشنبه در صنعا ادعا کرد که این گروه با «پهپادهای تهاجمی از مدل جافا» به «یک هدف حیاتی» در تلآویو در اسرائیل حمله کرده است.
او مدعی شد که اسرائیل موفق به شناسایی و ساقط کردن پهپادها نشده، اما در مورد ماهیت «هدف حیاتی» و عواقب حمله پهپادی به آن سخنی نگفت.
رسانههای اسرائیل بامداد پنجشنبه از به صدا درآمدنِ آژیر خطر حمله قریبالوقوع در شهر «بت یام» در نزدیکی تلآویو خبر دادند، اما به احتمال ورود پهپاد انتحاری به آسمان شهر اشاره نکردند. این رویداد در نخستین روز از سال نو عبری (جشن «روش هشانا») رخ داد.
جنگندههای نیروی هوایی اسرائیل هفته گذشته انبارها و تأسیسات نفتی حوثیها در بندر حدیده در غرب یمن را بمباران کردند. این اقدام اسرائیل پاسخی به سه مورد حمله حوثیها با موشک دوربرد به خاک اسرائیل از روز ۲۵ شهریور به این سو بود که ارتش اسرائیل از رهگیری و انهدام هر سه موشک خبر داده بود.
اسرائیل دو ماه پیش نیز تأسیسات بندر حدیده را در واکنش به حمله پهپادی حوثیها به تلآویو که منجر به مرگ یک مرد اسرائیلی در خانه خود شد، بمباران کرد.
حوثیها در پی بمباران دوم اسرائیل گفتند این اقدامات آنها را از ادامه حملاتشان به اسرائیل که برای همبستگی با «محور مقاومت» انجام میشود، باز نخواهد داشت.
پروازهای فرودگاه مهرآباد تهران از سر گرفته شد
خبرگزاریها در ایران از رفع «محدودیت پروازی» در فرودگاه مهرآباد خبر میدهند.
بر اساس این گزارشها، پروازهای فرودگاه مهرآباد از ساعت ۹ صبح پنجشنبه از سر گرفته شد.
بهدنبال حملهٔ موشکی سپاه پاسداران به اسرائیل، سازمان هواپیمایی ایران اعلام کرد که همهٔ پروازها از مبدا و به مقصد ایران تا صبح امروز لغو شد.
این سازمان همچنین در اطلاعیهای، خطاب به مسافرانی که قصد رزرو دوباره و تغییر تاریخ پرواز خود را ندارند، اعلام کرده بود که میتوانند همهٔ مبلغ بلیت خود را پس بگیرند چرا که لغو پروازها خارج از محدوده اختیارات آنها بوده است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه: چهار نفر در عملیات اسرائیل در المزه کشته شدند
دیدهبان حقوق بشر سوریه روز پنجشنبه، ۱۲ مهر، اعلام کرد در حمله منتسب به اسرائیل که یک روز قبل از آن در محله المزه در دمشق رخ داد و در آن داماد حسن نصرالله، دبیرکل کشته شده گروه حزبالله لبنان هم کشته شده، در مجموع چهار نفر جان خود را از دست دادند.
حسن جعفر قصیر، داماد حسن نصرالله، همسر زینب نصرالله، در حمله روز چهارشنبه در المزه دمشق کشته شد. او ظاهراً تازه از لبنان وارد سوریه شده بود که در یک آپارتمان هدف قرار گرفت.
دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد یک عضو دیگر حزبالله، یک مرد دیگر که شناسایی نشده و یک دختر جوان سوری همراه با داماد حسن نصرالله چهار کشته حمله بودند. سه تن دیگر نیز در این رویداد زخمی شدند که این نهاد اعلام کرده هویت آنها نیز هنوز تعیین نشده است.
حسن جعفر خلیل قصیر برادر محمد جعفر قصیر بود که بیش از ۱۵ سال فرمانده یگان ۴۴۰۰ حزبالله بود. محمد جعفر قصیر سهشنبه شب این هفته در بمباران اسرائیل در ضاحیه در بیروت کشته شد.
ارتش اسرائیل محمد جعفر قصیر، ۵۷ ساله، را حلقه ارتباطی ایران، سوریه و لبنان نامیده و گفته بود او «صدها مورد عملیات نقل و انتقال تسلیحات راهبردی برای حزبالله را رهبری کرد و بر طرح توسعه موشکهای دقیق این گروه نظارت داشت».
رسانههای اسرائیل مانند معاریو حسن و محمد را مهرههای نزدیک به حکومتهای ایران و سوریه توصیف کردند.
آمریکا از چند سال برای اطلاعاتی که به شناسایی و بازداشت محمد جعفر قصیر منجر شود، ده میلیون دلار جایزه تعیین کرده بود.
او به دلیل «خدمات و کمکهایی که به نیروی قدس سپاه پاسداران، حوثیها و حزبالله»، «تسهیلکننده کلیدی در پرداختهای مالی حزبالله»، تخصص در آموزش و تسلیحات از جمله به شورشیها در عراق و حماس، در فهرست سیاه آمریکا قرار گرفت.
داماد حسن نصرالله و برادرش هر یک چند روز پس از کشته شدن حسن نصرالله در بمباران اسرائیلی در ضاحیه در روز ششم مهر، خود در دو عملیات جداگانه اسرائیلی در ضاحیه و نیز در دمشق، کشته شدند.
اسرائیل مسئولیت حمله به منطقه المزه دمشق را برعهده نگرفته اما به حمله خود به ضاحیه که به مرگ محمد جعفر قصیر منجر شد، اشاره کرده بود.
تصاویر ماهوارهای نشاندهنده خسارت به پایگاه هوایی «نواتیم» اسرائیل است
تصاویر ماهوارهای گرفته شده از پایگاه هوایی «نِواتیم» اسرائیل در جنوب این کشور پس از حمله موشکی شامگاه ۱۰ مهر جمهوری اسلامی ایران به خاک اسرائیل، ظاهرا یک حفره بزرگ ایجاد شده در سقف آشیانه هواپیماهای این پایگاه را نشان میدهد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس و بر اساس تصاویر ماهوارهای، وارد شدن آسیب به سقف آشیانه همراه با قطعات آوار پخش شده در یک ردیف از سازههای نزدیک باند فرودگاه دیده میشوند.
ارتش اسرائیل به درخواست اظهارنظر این خبرگزاری در این باره هنوز پاسخ نداده است اما دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، روز چهارشنبه ۱۱ مهر گفت برخی سازهها، مراکز نگهداری و «دفاتر اداری» پایگاههای هوایی در حمله موشکی ایران آسیب اندکی دید.
دریابان هگاری تأکید کرده بود که این خسارات به سازهها تأثیری بر نیروی هوایی نداشته و هواپیماها در آشیانهها سالم هستند. او افزوده بود که فعالیت مستمر نیروی هوایی اسرائیل با اخلال یا مانع روبهرو نشده و هواپیماها همان شب «در خاورمیانه» اقدام خواهند کرد.
«نواتیم» آشیانه جنگندههای نیروی هوایی اسرائیل از مدل رادار گریز اف-۳۵ از سری دوم این هواپیماهای پیشرفته موسوم به Lightning II است.
جمهوری اسلامی ایران با شلیک ۱۸۱ فروند موشک بالستیک از مدلهای مختلف با سر جنگی سنگین، به اسرائیل حمله کرد. ایران در عملیات موسوم به «وعده صادق ۲» گفته بود به «مقر موساد» و سه پایگاه هوایی اسرائیل حمله کرد.
فرمانده سپاه پاسداران در زمان دستور به فرمانده نیروی هوافضای سپاه در آغاز شلیک موشکها به سوی اسرائیل آن را انتقام از کشته شدن اسماعیل هنیه، رئیس کشتهشده دفتر سیاسی حماس در سفر او به تهران در دهم مرداد امسال، کشته شدن حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله و عباس نیلفروشان، فرمانده ارشد نیروی قدس در حوزه لبنان و سوریه اشاره کرد. نصرالله و نیلفروشان روز ششم مهر در حمله اسرائیل در ضاحیه در لبنان کشته شدند.
این دومین حمله نظامی مستقیم ایران به اسرائیل در طول ۴۵ سال خصومت بین جمهوری اسلامی و اسرائیل است. اسرائیل تأکید کرده که ایران بهای این حمله را خواهد پرداخت.
کشته شدن یک شهروند آمریکایی در حملات اسرائیل به لبنان
خانوادهٔ «کامل احمد جواد»، شهروند آمریکایی اهل دیربورن در ایالت میشیگان، میگویند او در یک حمله هوایی اسرائیل به لبنان کشته شده است.
دفتر رشیده طالب، نمایندهٔ کنگرهٔ آمریکا، روز چهارشنبه ۱۱ مهر این خبر را تأیید کرد.
نادین جواد، دختر این شهروند آمریکایی، در بیانیهای اعلام کرد که پدرش روز ۱۰ مهرماه در لبنان «در حالی که تلاش میکرد جان بیگناهان را نجات دهد»، کشته شد.
خانم جواد افزود پدرش در روزهای پایانی زندگیاش ترجیح میداد برای کمک به سالمندان و معلولان در نزدیکی بیمارستان باشد.
یکی از سخنگویان کاخ سفید نیز روز چهارشنبه با ابراز تأسف عمیق از مرگ این شهروند آمریکایی گفت: «مرگ او مانند کشته شدن بسیاری از غیرنظامیان در لبنان یک تراژدی است».
حملات اخیر اسرائیل به لبنان صدها کشته، هزاران زخمی و بیش از یک میلیون آواره بر جای گذاشته است.
ارتش اسرائیل در همین حال میگوید شبهنظامیان حزبالله تحت حمایت جمهوری اسلامی را هدف قرار میدهد.
اسرائیل میگوید ۱۵ عضو حزبالله را در حمله به ساختمانی کشته است
ارتش اسرائیل روز پنجشنبه اعلام کرد که در حمله هوایی به لبنان ۱۵ عضو گروه حزبالله لبنان را کشته است.
بر اساس بیانیه ارتش این کشور، یکی از مواضع حزبالله که از آن برای عملیات در طول نوار مرزی لبنان و اسرائیل استفاده میشد هدف حمله قرار گرفت.
این بیانیه میگوید نیروی هوایی ارتش «ساختمانی در بنجبیل که تروریستهای حزبالله از آنجا دست به عملیات میزدند، و مقدار زیادی مهمات در این محل انبار شده بود، را با دقت بالا مورد حمله قرار داد که در نتیجه، تقریباً ۱۵ تروریست حزبالله کشته شدند».
حزبالله یک گروه شبهنظامی و در عین حال یک حزب سیاسی است که بخش بزرگی از جنوب لبنان را تحت کنترل دارد و از سوی آمریکا سازمانی تروریستی شناخته میشود.
یک انبار تسلیحات سوریه در حمله منتسب به اسرائیل «منهدم شد»
«دیدهبان حقوق بشر سوریه» میگوید اسرائیل با حملات پهپادی در اولین ساعت بامداد پنجشنبه، یک انبار تسلیحات در شهر ساحلی جبله در سوریه را هدف قرار داد و «منهدم کرد».
این گروه افزود صدای «انفجارهای مهیب» از فاصله دور در شهر و ساحل به گوش رسید و «انبار تسلیحات با خاک یکسان شد».
تصاویری از آتشسوزی گسترده توام با دود غلیظ از محل یادشده در شبکههای اجتماعی منتشر شد. «رادیو شام» حامی دولت بشار اسد اعلام کرد آتشنشانان برای خاموش کردن حریق به محل رسیدند.
گزارش «دیدهبان حقوق بشر سوریه» حاکی است پدافند هوایی سوریه و همچنین پدافند نیروهای روسیه حدود ۴۰ تا ۵۰ دقیقه در حال آتشباری به سوی پهپادهای مهاجم بودند زیرا این انبار در نزدیکی پایگاه هوایی حمیمیم قرار دارد.
پایگاه هوایی حمیمیم بزرگترین مقر هوایی روسیه در سوریه، واقع در شمال غربی استان ساحلی لاذقیه است.
گزارش «دیدهبان حقوق بشر سوریه» به احتمال تلفات اشاره نکرده است. این نهاد که از بریتانیا رویدادهای سوریه را نظاره و گزارش میکند، یک منبع مخالف حکومت بشار اسد است و در سالهای طولانی جنگ داخلی سوریه یک منبع معمولا معتبر اطلاعرسانی به حساب میآمد.
ارتش اسرائیل که حملات به حزبالله در لبنان را سریعا تأیید و اطلاعرسانی میکند، سیاست دیرینه خود مبتنی بر سکوت در خصوص حملات منتسب به این کشور در سوریه را در دوره جاری نیز ادامه داده است.
روسیه که دارای روابط کامل سیاسی با اسرائیل است، به حمله اسرائیل به انبار تسلیحات در نزدیکی پایگاه حمیمیم اشاره نکرده.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پس از مدتها روز سهشنبه این هفته با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، تلفنی گفتوگو کرد.
آن گفتوگو ساعاتی قبل از حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل انجام شد که برخی رسانههای اسرائیل مانند یدیعوت آحرونوت، آن را برای رساندن پیام هشدار اسرائیل به ایران با هدف بازداشتن جمهوری اسلامی از انجام آن حمله تعبیر کردند.
یک «مستشار» سپاه پاسداران در پی حمله هوایی به دمشق کشته شد
یک «مستشار» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بر اثر جراحات ناشی از حمله هوایی منتسب به اسرائیل به پایتخت سوریه، دمشق، کشته شد.
خبرگزاری دانشجو نام این «مستشار» را مجید دیوانی عنوان کرده ولی جزئیات دیگری از او منتشر نکرده است. گزارش شده که این نیروی سپاه پاسداران روز دوشنبه کشته شده است.
خبرگزاری فارس نیز گزارش داده که مجید دیوانی «بر اثر جراحات وارده ناشی از حملات هوایی سه روز پیش» اسرائیل به دمشق کشته شد.
به نظر میرسد او در همان حملهای کشته شده که رسانههای دولتی سوریه پیشتر گزارش داده و اعلام کرده بودند که در آن سه غیرنظامی کشته و ۹ نفر دیگر زخمی شدند.
رسانههای دولتی سوریه گزارش دادند که پس از شنیده شدن انفجارهایی در پایتخت، پدافند هوایی سوریه «اهداف متخاصم» را سه بار در اطراف دمشق رهگیری کرده است.
هنگامی که از ارتش اسرائیل در مورد این حمله سوال شد، این ارتش اعلام کرد که در مورد گزارش رسانههای خارجی اظهار نظر نمیکند.
اسرائیل سالهاست که حملاتی علیه اهداف مرتبط با ایران در سوریه انجام میدهد، اما از زمان حمله گروه شبهنظامی فلسطینی حماس در ۱۵ مهر پارسال به جنوب اسرائیل، این حملات افزایش یافته است.
اسرائیل میگوید رئیس دولت گروه افراطی حماس را سه ماه پیش کشته است
ارتش اسرائیل روز پنجشنبه خبر داد در حمله هوایی سه ماه پیش به شمال غزه، روحی مشتهی، فرماندار خان یونس را که همزمان نخستوزیر بالفعل (رئیس دولت) گروه افراطی حماس در باریکه غزه بود، از پای درآورد.
ارتش در بیانیه خود افزود روحی مشتهی همراه با سامح السراج و سامی عوده در تونلی در شمال غزه که در آن پنهان شده بودند، در حمله جتهای جنگی اسرائیل به تونل کشته شدند.
به گفته ارتش، آن حمله هوایی با مشارکت و هدایت شباک، سازمان امنیت داخلی اسرائیل، پس از گردآوری اطلاعات دقیق در مورد محل پنهان شدن این افراد انجام شد.
ارتش گفت این تونل «مستحکم و مجهز» به عنوان یک مرکز فرماندهی و کنترل حماس عمل میکرد و به مهرههای کلیدی این گروه امکان میداد مدت طولانی در داخل آن بمانند.
ارتش اسرائیل روحی مشتهی را «دست راست» یحیی سنوار و از «نزدیکترین یاران» او که سالها با یکدیگر در زندان اسرائیل بودند، توصیف کرد.
سامح السراج که مانند روحی مشتهی عضو دفتر سیاسی حماس محسوب میشد، همزمان مسئول امور امنیتی این دفتر بود و سامی عوده نیز فرمانده تشکیلات امنیتی عمومی این گروه بود.
حماس هنوز کشته شدن این افراد را تأیید نکرده است. ارتش اسرائیل تأکید دارد که حماس مرگ مهرههای کلیدی خود و خسارات مالی به توان نظامی گروه را برای جلوگیری از ضربات روحی بیشتر به نیروهایش «پنهان میکند». اسرائیل اعلام کرده که هزاران تن از بیش از ۴۱ هزار کشته در غزه، شبهنظامیان حماس بودند.
حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته شده، در یک سال اخیر دهها تن از فرماندهان ارشد خود را از دست داده که محمد ضیف، فرمانده شاخه نظامی گروه مهمترین آنها بود.
تنها سران ارشد حماس که ممکن است هنوز زنده باشند، یحیی سنوار و برادر او، محمد سنوار، هستند.