آنچه از خسارات حملهٔ موشکی ایران به اسرائیل و پایگاه هوایی «نواتیم» میدانیم
تصاویر ماهوارهای از پایگاه هوایی «نِواتیم» پس از حملهٔ موشکی جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل، ظاهراً یک حفرهٔ بزرگ ایجادشده در سقف آشیانه هواپیماهای این پایگاه را نشان میدهد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شامگاه ۱۰ مهر با شلیک ۱۸۱ فروند موشک بالستیک از مدلهای مختلف به نقاط مختلفی از اسرائیل حمله کرد.
این دومین حملهٔ نظامی مستقیم از آسمان و خاک ایران به اسرائیل در طول ۴۵ سال خصومت جمهوری اسلامی ایران با اسرائیل بود و نخستوزیر اسرائیل ساعاتی پس از این حمله گفت «به لطف سامانه دفاع هوایی اسرائیل که پیشرفتهترین در جهان است، این حمله خنثی شد».
آنچه تاکنون از خسارتها و آسیبهای ناشی از این حمله میدانیم:
نجات یک دختر ایزدی کرد در نوار غزه از «اسارت داعش»
ارتش و نیروهای امنیتی اسرائیل یک دختر جوان کرد ایزدی را از باریکه غزه آزاد کردند که بیش از ده سال در اسارت «داعش» بوده است.
این دختر ایزدی به نام فوزیه امین سیدو، در سال ۲۰۱۴ میلادی در زمان سر برآوردن گروه داعش و حمله آنها به مناطق ایزدینشین کرد عراق ۱۱ ساله بود که توسط فلسطینیهای عضو داعش ربوده شد و در ادامه اسارتش در مناطق تحت کنترل داعش، در همان سال، به غزه انتقال یافت.
داوید سارانگا، مدیر کل بخش دیجیتال وزارت خارجه اسرائیل، روز پنجشنبه فیلم پیوند دوباره فوزیه با خانوادهاش را منتشر کرد. آقای سارانگا گفت نیروهای فلسطینی داعش که فوزیه را در اسارت داشتند، همزمان متحد گروه افراطی حماس بودند.
خبر رهایی این دختر ایزدی و بازگشت او به خانوادهاش در عراق مدتی بعد از موفقیت این عملیات اعلام شده است. هنوز جزئیات بیشتری از این دختر اسیر ایزدی در غزه و نحوه رهایی او منتشر نشده است.
داوید سارانگا به رسانههای اسرائیل گفت زندگی فوزیه داستان دیگری است که جنایات ظالمانهای را که کودکان ایزدی با آن روبهرو شدند، برای جهان بازگو میکند.
این دیپلمات ارشد اسرائیلی افزود: ارتش و نیروهای امنیتی اسرائیل فوزیه را که اختیار زندگی خود را از دست داده بود، نجات داد و باید یادآوری کرد که ۱۰۱ شهروند ربودهشده اسرائیلی همچنان در غزه گروگان حماس هستند.
ایران سفیران آلمان و اتریش را احضار کرد
رسانههای دولتی ایران گزارش دادند که ایران روز پنجشنبه سفیران آلمان و اتریش را در پی انتقاد دولتهایشان از حمله موشکی این کشور به اسرائیل احضار کرد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، این اقدام در واکنش به «اقدامات غیرقابل قبول» آلمان و اتریش در احضار سفیران ایران به دلیل حمله ایران در روز سهشنبه صورت گرفته است.
وزارت خارجه ایران نیز، محکومیت حملهٔ موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل توسط رهبران گروه هفت کشور صنعتی جهان را «جانبدارانه» و «غیرمسئولانه» نامیده است.
هشدار تخیله نواحی بیشتر از سوی ارتش اسرائیل
ارتش اسرائیل به شهرها و مناطق جنوبی لبنان، خارج از منطقه حائل اعلام شده توسط سازمان ملل، هشدار تخلیه داده که به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس نشانههایی از گسترش عملیات زمینی علیه گروه حزبالله را با خود دارد.
این هشدار شامل تخلیه شهر نبطیه و روستاهای شمال رودخانه لیطانی است. درگیریها تاکنون منجر به کشته شدن حداقل هشت سرباز اسرائیلی شده و ارتش اسرائیل حملات محدودی را در جنوب لبنان آغاز کرده است.
حزبالله نیز با بمبگذاری در مسیر نیروهای اسرائیلی، تلفات جانی وارد کرده است. در همین حال، حملات اسرائیل به مناطق مختلف لبنان، از جمله مرکز بیروت، منجر به کشته شدن چندین نفر شده و نگرانیها از وقوع جنگ گستردهتر در منطقه را افزایش داده است.
روسیه: درباره وضعیت با ایران در تماس نزدیک هستیم
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، روز پنجشنبه گفت که مسکو و تهران در بحبوحه وضعیت خاورمیانه در تماس نزدیک هستند.
ریابکوف در مسکو به خبرنگاران گفت: «ما در این وضعیت با طرف ایرانی در تماس نزدیک هستیم.»
ریابکوف گفت: «ما رَویههای کاملی برای تعامل در زمینههای مختلف داریم. من معتقدم روابط ما در حال حاضر اهمیت ویژهای دارد. اقدامات عملی موضوع جداگانهای است و صحبت در مورد آنها زود است.»
هشدار پزشکیان در مورد «واکنش شدید به هرگونه اقدام اسرائیل»
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، روز چهارشنبه ۱۲ مهر، در نشست خبری مشترک با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، هشدار داد که تهران به هرگونه اقدام اسرائیل علیه ایران، واکنشی شدید نشان خواهد داد.
مسعود پزشکیان با تکرار موضع حکومت نسبت به پاسخ اسرائیل که پس از حمله موشکی سپاه به اسرائیل در شامگاه ۱۰ مهر از جمله زبان وزیر دفاع و نماینده ایران در سازمان ملل مطرح شده است، گفت: «اگر اسرائیل اقدامی علیه ایران انجام دهد، ما پاسخی شدیدتر خواهیم داد.»
این سخنان پس از آن مطرح شد که ایران موجی از موشکهای بالستیک را در شامگاه ۱۰ مهر به سوی اسرائیل شلیک کرد و همزمان، اسرائیل حملات خود به حزبالله لبنان را با اعزام نیرو به جنوب این کشور تشدید کرد.
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی نیز در این نشست اعلام کرد که قطر تلاشهای میانجیگرانه خود را برای پایان دادن به جنگ بین اسرائیل و حماس در غزه ادامه میدهد، هرچند این مذاکرات به بنبست رسیده است.
افزایش قیمت نفت و کاهش ارزش سهام در پی نگرانی از جنگ
قیمت نفت روز پنجشنبه به دلیل نگرانی از گسترش جنگ در خاورمیانه افزایش یافت و به بالای ۷۵ دلار در هر بشکه رسید.
در همین حال بازارهای سهام عمده جهان هم به دلیل همین نگرانیها و در انتظار گزارش مشاغل ایالات متحده، عمدتاً با کاهش مواجه شدند.
از سویی دیگر، در این روز ارزش دلار به دلیل وضعیت امن آن افزایش یافت و پوند انگلیس بیش از یک درصد در برابر دلار کاهش یافت.
نیروی هوایی اسپانیا برای عملیات تخلیه شهروندان این کشور از لبنان آماده شده و به زودی هواپیماهای این کشور به لبنان اعزام خواهند شد.
در این میان، مقامات اسپانیا ضمن محکوم کردن حملات ایران به اسرائیل در روز سهشنبه، ۱۰ مهر، خواستار برقراری آتشبس فوری در غزه و لبنان شدند و تاکید کردند: «همزمان با محکومیت این حملات، خواهان احترام به قوانین بینالمللی هستیم.»
اسپانیا اعلام کرده که تخلیه شهروندان خود را در اولویت قرار داده و هرگونه عملیات در لبنان مطابق با استانداردهای بینالمللی و هماهنگی با دیگر کشورهای متحد انجام خواهد شد.
حزبالله میگوید دفتر رسانهای این گروه مورد هدف قرار گرفته
حزبالله اعلام کرده که ارتش اسرائیل دفتر رسانهای این گروه در جنوب بیروت را هدف قرار داده است.
به گفته این گروه شبهنظامی مورد حمایت ایران، ویدئوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شدهاند، ساختمانی را بلافاصله پس از حمله نشان میدهند که ابرهای دود سفید از بالای آن به هوا برخاسته است.
این دفتر مسئول حفظ ارتباط با خبرنگاران محلی و خارجی است.
حزبالله همچنین ویدئوهای تبلیغاتی منتشر کرده و شبکه تلویزیونی خود به نام «المنار» را اداره میکند. تنها یک روز قبل از این حمله، حزبالله یک تور برای گروهی از خبرنگاران محلی و خارجی برگزار کرد تا آنها را در مناطق جنوبی بیروت که در روزهای اخیر به شدت مورد حملات اسرائیل قرار گرفته، راهنمایی کند. رئیس دفتر رسانهای نیز در این تور حضور داشت.
بایدن: در حال بحث در مورد احتمال حمله اسرائیل به تأسیسات نفتی ایران هستیم
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، اعلام کرد که در حال بررسی احتمال حملات اسرائیل به تأسیسات نفتی ایران به عنوان پاسخی به حملات موشکی تهران به اسرائیل است.
این اظهارات که روز پنجشنبه مطرح شد، به سرعت باعث افزایش قیمت نفت شد.
آقای بایدن در پاسخ به سؤال خبرنگاران در کاخ سفید که آیا از حمله اسرائیل به تأسیسات نفتی ایران حمایت میکند، گفت: «در حال بحث در این مورد هستیم. فکر میکنم این یک…». او بدون تمام کردن جملهٔ خود گفت که «بگذریم.»
ایران اخیراً حملهای موشکی به اسرائیل انجام داده و اعلام کرده که این حمله در پاسخ به ترور رهبران گروه افراطی حماس و حزبالله توسط اسرائیل بوده است. اسرائیل نیز قول داده به این حملهها پاسخ شدیدتری بدهد.
روز پنجشنبه خبرنگار دیگری از جو بایدن در کاخ سفید پرسید که «آیا به اسرائیل اجازه تلافی میدهید؟ برنامههای شما برای اجازه دادن به اسرائیل برای حمله متقابل به ایران چیست؟»
رئیسجمهور ایالات متحده در پاسخ گفت: «اول از همه، ما به اسرائیل اجازه نمیدهیم. ما به اسرائیل مشاوره میدهیم. و امروز قرار نیست هیچ اتفاقی بیفتد. بعداً در این مورد صحبت خواهیم کرد.»
وبسایت آمریکایی آکسیوس به نقل از مقامات اسرائیلی روز چهارشنبه گزارش داد که اسرائیل ممکن است تأسیسات تولید نفت در داخل ایران را به عنوان تلافی مورد هدف قرار دهد.
خبرگزاری رویترز مینویسد کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در نشستهایی که این هفته در دوحه برگزار شد، تلاش کردند به ایران اطمینان دهند که در درگیری بین تهران و اسرائیل بیطرف هستند.
این نشستها به دلیل نگرانی از افزایش تنشها و تهدیدات احتمالی علیه تأسیسات نفتی منطقه برگزار شد.
به نوشتهٔ رویترز، مذاکرات میان مقامات کشورهای حوزه خلیج فارس و ایران بر کاهش تنشها متمرکز بود.