ارتش اسرائیل کشته شدن «رئیس سازمان ارتباطات حزبالله» را تأیید کرد
ارتش اسرائیل اعلام کرد در حملهٔ «دقیق» شامگاه دیشب به مقر اطلاعات حزبالله در بیروت، محمد رشید سکافی، رئیس واحد ارتباطات این گروه، را کشته است.
ارتش اسرائیل افزود عملیات نیروی هوایی اسرائیل «بر اساس اطلاعات دقیقی که سازمان اطلاعات نظامی ارتش دریافت کرده بود، انجام شد».
در این بیانیه سکافی یکی از مهرههای قدیمی این گروه معرفی شده که ۲۴ سال پیش به پست فرماندهی سیستمهای ارتباطاتی حزبالله منصوب شده بود.
بهگفتهٔ ارتش اسرائیل، سکافی دارای ارتباطات نزدیک با چهرههای ارشد حزبالله بود و برای توسعه قابلیتهای ارتباطاتی این گروه تلاش زیادی به کار برده بود.
شبکه اسرائیلی آی۲۴ هم نوشت سکافی تجربه و اقتدار زیادی در گروه حربالله کسب کرده بود و چه در فعالیتهای دوران عادی و چه در ایام اضطراری برای حفظ جریان مستمر اطلاعات در این گروه سهم داشت.
یک منبع در لبنان به شبکه تلویزیون دولتی آمریکایی الحره گفت که حملهٔ گسترده اسرائیل به مقر اصلی اطلاعات حزبالله در حومه جنوبی بیروت در فاصله نیمهشب پنجشنبه تا بامداد جمعه رخ داد.
این منبع افزود که حزباالله فرماندهان تاکتیکی زیادی را از دست داده، اما این گروه «هنوز فعال است و تلاش میکند توان خود را در برخی زمینهها احیا کند، اما در سایر زمینهها با فروپاشیهای بزرگ روبهرو شده است».
عواقب حمله احتمالی اسرائیل به ایران بر بازارهای جهانی نفت
بعد از حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل در شامگاه ۱۰ مهر، گمانهزنیهای زیادی درباره احتمال تلافی اسرائیل با حمله به تاسیسات نفتی ایران منتشر شده است.
این هشدار تنها از این منظر نیست که توقف تولید نفت ایران بازارهای جهانی را به هم خواهد ریخت؛ چرا که دستکم اوپک و کشورهای همپیمان به رهبری روسیه، دو برابر تولید نفت ایران، ظرفیت تولید مازاد نفت دارند.
نکتهٔ مهمتر این است که اگر ایران در واکنش به حملات اسرائیل به تأسیسات نفتیاش قادر به تولید نفت یا پالایش آن نباشد، احتمال دارد از طریق گروههای نیابتیاش تأسیسات نفتی کشورهای همسایه را هدف قرار دهد؛ اقدامی که قبلاً نیز با حمله به تأسیسات نفتی عربستان یا نفتکشها در آبهای امارات و عمان انجام داده است.
اما نکتهٔ اساسی، وضعیت خود ایران خواهد بود که در گزارش زیر به آن پرداختهایم:
غیبت فرماندهان ارشد نظامی در نمازجمعه خامنهای
حضور نداشتن «هیچیک از فرماندهان ارشد نظامی» در نمازجمعه امروز که علی خامنهای امامت آن را بر عهده داشت، مورد توجه رسانههای داخل کشور قرار گرفت.
وبسایت همشهری آنلاین با اشاره بهاینکه در تصاویر منتشرشده از نماز جمعه امروز تهران هیچیک از فرماندهان ارشد نظامی جمهوری اسلامی حضور نداشتند، نوشت این فرماندهان «به خودی خود ممکن است هدف جریانات تروریستی باشند و به همین دلیل از حضور در این مراسم خودداری کردهاند تا تهدید مراسم نمازجمعه مرتفع شود».
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، پس از حدود پنج سال امروز ۱۳ مهرماه بهعنوان امام جمعه تهران سخنرانی کرد و با ستایش از حملهٔ موشکی شامگاه ۱۰ مهر سپاه پاسداران به خاک اسرائیل گفت در آینده هم در صورت نیاز، این اقدام «تکرار» خواهد شد.
سخنرانی خامنهای و تلاش برای بازسازی اعتماد ازدسترفته
گزارش و تحلیلی کوتاه از وحید پوراستاد
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، پس از گذشت پنج سال دوباره در نمازجمعهٔ تهران سخنرانی کرد. حکومت برای این سخنرانی از دو روز قبل دست به تبلیغات گستردهای زد. سخنرانی او برخلاف بسیاری از سخنرانی قبلیاش هنگامی که به فارسی صحبت کرد، بسیار کوتاه بود.
او آخرین بار سال ۹۸ هم پس از کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران توسط آمریکا در نماز جمعه حاضر شده بود.
خامنهای عموماً در موقعیتهای خاص با حضور در نمازجمعه، بهدنبال ارسال پیامهای کلیدی به مخاطبان داخلی، منطقهای و بینالمللی است. این بار علاوه بر کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان، حملهٔ موشکی ایران به اسرائیل به سخنرانی او اهمیت و حساسیت بیشتری میداد.
اما او امروز حرف تازهای بهنسبت مواضع قبلیاش نزد. خامنهای حملهٔ گروه افراطی حماس در ۷ اکتبر و همچنین حملهٔ موشکی ایران به اسرائیل را «قانونی و مشروع» خواند.
بنابراین بعد از حملات و ضربات دقیق اسرائیل به حزب الله در لبنان و اسماعیل هنیه در تهران ، آیتالله خامنهای این بار ظاهراً بیشتر میخواست پیام «روحیهبخش» به حامیان داخلی و نیروهای شبه نظامی مورد حمایت خود در منطقه بدهد مبنی بر اینکه امنیت در داخل کشور برقرار است؛ نگرانی از ترور ندارد و به همین دلیل در یک مکان عمومی با جمعیتی انبوه حاضر شده و جمهوری اسلامی همچنان از نیروهای که آنها را «نیروهای مقاومت» مینامد، حمایت کامل میکند.
و در صورتی که اقدامی علیه جمهوری اسلامی ایران صورت بگیرد، بهگفته او «نه تعلل» خواهند کرد و «نه شتابزده» عمل میکنند.
علاوه بر این، پیام تصویری نهم مهرماه بنیامین نتانیاهو به مردم ایران که در آن گفت اسرائیل «در کنار شما است و ایران زودتر از آنچه فکر کنید، آزاد میشود»، خشم مقامهای جمهوری اسلامی را برانگیخت. نگرانی اصلی آنها از برنامه و خوابی است که ممکن اسرائیل برای ایران در سر داشته باشد.
همان نگرانیای که رهبر جمهوری اسلامی امروز در نمازجمعه تهران بیان کرد که «اگر دشمن در یک کشور موفق شود، به سراغ دیگر کشورها میرود». از این رو، برای دومین بار موشکهای خود را به اسرائیل پرتاب کردند؛ عملی که در نگاه مقامهای جمهوری اسلامی «قانونی و مشروع» تلقی میشود.
اما حقیقت پشت این اقدام، نوعی بازداندگی و کنترل اقدامات سهمگین بعدی اسرائیل است. هرچند معلوم نیست این تصور از «بازدارندگی» آیا خود آتشی بزرگتر برای ایران و منطقه به وجود میآورد یا نه.
یک سخنگوی ارتش اسرائیل میگوید بر اساس برآورد ارتش، از آغاز عملیات زمینی اسرائیل در لبنان در اوایل هفته جاری، حدود ۲۵۰ عضو گروه شبهنظامی حزبالله از جمله شماری از فرماندهان گردانها و گروهانها کشته شدهاند.
همچنین ارتش اسرائیل اعلام کرد دو سرباز اسرائیلی در نبردی در شمال اسرائیل کشته شدند، اما هنوز توضیحات بیشتری در این باره منتشر نکرده است.
بهگفتهٔ ناداو شوشانی، ارتش همچنان در حال ارزیابی خسارات واردشده در حملات هوایی در حومهٔ جنوب بیروت در شامگاه پنجشنبه است که در جریان آن، بهگفتهٔ او، مقر اطلاعاتی حزبالله هدف قرار گرفته بود.
ساعتی پیش ارتش اسرائیل تأیید کرد که در این حمله محمد رشید سکافی، رئیس سازمان ارتباطات حزبالله، را کشته است.
کشته شدن ۲۹ فلسطینی دیگر در نوار غزه
براثر حملات نظامی امروز اسرائیل در سراسر نوار غزه دستکم ۲۹ فلسطینی کشته شدند و همزمان در پی حملهٔ راکتی شبهنظامیان حماس در این منطقه، آژیرها در جنوب اسرائیل به صدا درآمد.
خبرگزاری رویترز نوشت شلیکهای جدید راکت از این منطقه نشان میدهد که گروههای شبهنظامی تحت رهبری حماس در غزه همچنان قادر به شلیک موشک به سمت اسرائیل هستند. این در حالی است که در پی حملات هوایی و زمینی یکسالهٔ اسرائیل به نوار غزه، بخشهای وسیعی از این منطقه به ویرانه تبدیل شده است.
موج جدید آوارگان در نتیجهٔ حملات اسرائیل به لبنان
سازمان ملل متحد میگوید همهٔ نزدیک به ۹۰۰ اردوگاه آوارگان لبنان پر شده و بسیاری از کسانی که بر اثر حملات فزایندهٔ اسرائیل ناچار به ترک خانههایشان شدهاند، مجبورند شب را در خیایانها و پارکها به صبح برسانند.
در این میان، اسرائیل هم روز جمعه ۱۳ مهر جادهٔ ارتباطی اصلی لبنان و سوریه را بهشدت بمباران و تا حد زیادی غیر قابل استفاده کرد؛ هرچند بهگفتهٔ مقامهای سازمان ملل متحد، هنوز گروهی از مردم با پای پیاده از این مسیر راهی سوریه هستند.
کامل گزارش را در لینک زیر بخوانید:
اظهارات عباس عراقچی در بیروت
وزیر خارجهٔ ایران میگوید حضور او در این شرایط در لبنان نشاندهندهٔ آن است که جمهوری اسلامی پشت سر حزبالله خواهد بود.
عباس عراقچی امروز ۱۳ مهرماه در دیدار خود از لبنان به خبرنگاران گفت جمهوری اسلامی قصد ادامهٔ حملات به اسرائیل را ندارد، اما در صورت هرگونه اقدام دیگری از سوی اسرائیل، حتماً «سختتر» پاسخ خواهد داد.
پرتاب پهپاد انتحاری به اسرائیل «از مبدأ عراق»
ارتش اسرائیل میگوید بر اثر حمله یک پهپاد انتحاری که «از شرق» پرتاب شده بود، دو سرباز این کشور کشته شدهاند. در همین حال، رادیو ارتش اسرائیل گفته مبدأ این پهپاد عراق بوده و پنجشنبهشب به یک پایگاه نظامی در بلندیهای جولان اصابت کرده است.
به گزارش رادیو ارتش اسرائیل، دو پهپاد از مبدأ عراق وارد حریم هوایی اسرائیل بر فراز بلندیهای جولان میشوند که یکی از آنها رهگیری و منهدم میشود، اما دومی به اردوگاه نظامی برخورد میکند. این رادیو گفته علاوه بر دو سرباز کشتهشده، ۲۴ تن هم زخمی شدهاند.
در همین حال، گروه «مقاومت اسلامی» در عراق، از گروههای شبهنظامی متحد حکومت ایران، هم ادعا کرده که در طول هفتهٔ» گذشته چندین پهپاد را به سمت اهدافی در اسرائیل، از جمله سه هدف متفاوت در بلندیهای جولان، گسیل کرده است.
این گروه ادعا کرده که زمان پرتاب سه پهپادی که به سمت بلندیهای جولان فرستاده، پنجشنبهشب یا ساعات اولیه جمعه بوده است.
بهگزارش خبرگزاریها، به نظر میرسد پهپادی که به اردوگاه نظامی در بلندیهای جولان اصابت کرده، یکی از همین سه پهپاد بوده باشد.
گزارش واشینگتنپست از تعداد موشکهایی که از سیستم دفاع هوایی اسرائیل عبور کردند
روزنامهٔ واشینگتنپست گزارش داد که حداقل ۲۳ موشک از حدود ۲۰۰ موشک بالستیک شلیکشده توسط سپاه پاسداران از ایران به اسرائیل از سیستمهای دفاع هوایی این کشور عبور کردند و به حداقل سه سایت نظامی و اطلاعاتی و یا نزدیکی آنها اصابت کردند.
این روزنامه میگوید ویدئوهایی را راستیآزمایی کرده که نشان میدهند در حملات موشکی ۱۰ مهرماه ایران به اسرائیل، ۲۰ موشک به پایگاه هوایی نِواتیم در جنوب اسرائیل و سه موشک به پایگاه تل نوف در مرکز اسرائیل برخورد کرده است. سایر ویدئوها نشان دادهاند که حداقل دو موشک نیز در نزدیکی مقر موساد در گلیلوت فرود آمدهاند.
پیشتر هم گزارش شده بود که حدود ۹۰ درصد از موشکهای شلیکشده به سوی اسرائیل در جریان حمله اخیر جمهوری اسلامی به این کشور رهگیری و ساقط شدند.
ارتش اسرائیل فردای حمله تأیید کرد که برخی از پایگاههای هوایی این کشور در حملهٔ موشکهای بالستیک ایران مورد اصابت قرار گرفته، اما تأکید کرد که این حملات به عملکرد نیروی هوایی اسرائیل آسیبی نرسانده است.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که معیارهای ارزیابی اثربخشی یک حمله شامل میزان خسارت وارد شده به زیرساختهای حیاتی و تجهیزات، تعداد تلفات و نه صرفاً تعداد موشکهایی است که به هدف برخورد کردهاند. ارتش همچنین گفت که سامانههای دفاع هوایی موفق شدند از ایجاد خسارات جدی و تلفات گسترده جلوگیری کنند.