یک روز پس از آن که رئیس جمهوری روسیه اعلام کرد واکسن کرونا در این کشور آماده شده است، اسرائیل رسما خبر داد که این کشف روسیه را «جدی» تلقی کرده و مذاکره برای خرید آن را بررسی میکند.
یولی ادلشتین، وزیر بهداشت اسرائیل، روز چهارشنبه، ۲۲ مرداد، گفت کشورش همچنین آماده همکاری با روسیه در ادامه آزمایشهای بالینی این واکسن است.
به گزارش رویترز و رسانههای اسرائیل، آقای ادلشتین همچنین گفت که اسرائیل در صورت موافقت تیم کارشناسان وزارت بهداشت اسرائیل، واکسن روسی را سفارش خواهد داد زیرا «در راستای منفعت اسرائیل است».
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز ۲۱ مرداد در کرملین با اعلام اینکه روسیه نخستین کشوری است که به واکسن قطعی برای ویروس کرونا دست یافته، افزود که یکی از دختران او نیز در آزمایش واکسن مشارکت داشت.
با وجود این، محافل درمانی غربی در قطعی بودن تولید یا اثرگذاری واکسن روسی ابراز تردید کرده و گفتهاند واکسن فاز سوم آزمایش بالینی گسترده را طی نکرده و تنها دو ماه از آزمایش انسانی آن گذشته است.
اما وزیر بهداشت اسرائیل گفت کشورش همه گزارشها در خصوص پیشرفت و کشف واکسن را «از هر کشوری که باشد» پیگیری کرده و واکسن اعلام شده روسیه را «مادهای جدی» تلقی میکند.
وزیر اسرائیلی این را نیز گفت که واکسن روسی «همین امروز و فردا به اسرائیل نخواهد رسید».
در این میان، پروفسور زیو روتشتین، رئیس هداسا در اسرائیل، گفت بیمارستانهای این مجموعه در آزمایش فاز سوم واکسن کشف شده روسی همکاری دارند.
هداسا یکی از عظیمترین و نامدارترین مجموعهها در سیستم درمان و بهداشت اسرائیل است.
به نوشته جروزالم پست، پروفسور روتشتین گفت هداسا با مقامات ذیربط روسی و شهردار مسکو در تماس است و اطلاعات مربوط به واکسن و آزمایشهای آن را مستقیم از آنها میگیرد.
این مقام ارشد بهداشتی اسرائیل گفت: «من قویا به مقامات اسرائیل توصیه میکنم که تنها بر شرکتهای آمریکایی که مشغول تولید واکسن هستند تمرکز نکرده و توانایی دانشمندان روسی را دست کم نگیرند.»
وی افزود: «ایجاد تردید و وارد کردن اتهام به فنآوری و دانش روسی کاری ناپسند است.»
پروفسور روتشتین مرکز تحقیقات ملی اپیدمیولوژی و میکروبیولوژی گامالیا در روسیه را که این واکسن در آن ساخته شده «سیلیکون ولی» مسکو نامید و افزود که نه تنها در آمریکا، بلکه دانشمندان یهودی در روسیه نیز مشغول به کار هستند.
این مقام ارشد درمانی اسرائیل گفت روسیه واکسن خود را اسپوتنیک ۵ نامگذاری کرده تا به جهانیان یادآوری کند که روسیه نخستین قدرت فضایی بود، و روسیه امروز پیشرفتهتر است.
پروفسور روتشتین اضافه کرد که به گابی اشکنازی، وزیر خارجه اسرائیل، توصیه کرده با همتای روس خود در خصوص واکسن روسی، جهت دریافت آن و همکاری، تماس بگیرد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، هفته گذشته با حضور در موسسه بیولوژیک وایزمن، گفت شش ماه پیش، زمانی که ویروس کرونا به عنوان یک بیماری همهگیر اعلام شد، او از دانشمندان اسرائیلی خواست واکسنی برای آن بسازند و واکسن ساخت این موسسه در دو مرحله اولیه موفق بوده است.
اسرائیل آغاز فاز سوم آزمایش بالینی با شرکت ۳۰ هزار انسان را به دو ماه دیگر موکول کرده است.
شماری از دانشمندان اسرائیلی در موسسههای علمی مانند وایزمن مهاجران روس هستند.
اسرائیل پیشاپیش برای خرید واکسن با دو شرکت آمریکایی مدرنا و آرکتوروس تراپیوتیکس قرارداد بسته است.
پس از موفقیت اولیه اسرائیل در مهار کرونا، میزان ابتلا در این کشور در هفتههای اخیر روند صعودی داشته و شمار مبتلایان آن از چین نیز فراتر رفته، در حالی که جمعیت اسرائیل کمتر از یک صد و پنجاهم چین است.