یک روز پس از اعلام نتایج قطعی انتخابات پارلمانی اسرائیل، احزاب بلوک موسوم به «تغییر» که خواهان ساقط کردن بنیامین نتانیاهو از قدرت هستند، مذاکرات بین خود برای تشکیل یک ائتلاف احتمالی را آغاز کردهاند.
همزمان رسانههای اسرائیل گزارش میدهند که بنیامین نتانیاهو از نتایج انتخابات خشمگین و در حال آماده کردن زمینه برای یک انتخابات دیگر است.
این در حالی است که روز سوم فروردین چهارمین انتخابات این کشور در طی تنها دو سال برگزار شد، اما نتایج، بنبست را نشکسته و توازن نسبی میان جناحهای موافقان و مخالفان نتانیاهو ایجاد شده است.
بر اساس نتایج نهایی که روز جمعه، ششم فروردین، از سوی کمیسیون نظارت بر انتخابات اعلام شد، حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو (۳۰ کرسی) و سه حزب راست افراطی و مذهبیون شرقی و غربیتبار، به نامهای «صهیونیسم مذهبی» (شش کرسی)، «شاس» (۹ کرسی) و «اتحاد یهودیت توراتی» (هفت کرسی) تنها در مجموع ۵۲ کرسی از ۱۲۰ کرسی مجلس را کسب کردهاند.
احزابی که در این دوره از انتخابات هدف عمده خود را راندن بنیامین نتانیاهو از قدرت اعلام کرده بودند، شامل حزب یش آتید (۱۷ کرسی)، آبی- سفید (هشت کرسی)، کارگر (هفت کرسی)، اسرائیل خانه ما (هفت کرسی)، امید جدید (شش کرسی)، مرتز (شش کرسی) و فهرست متحد عربهای سال ۱۹۴۸ (شش کرسی)، و در مجموع ۵۷ کرسی به دست آوردهاند.
حد نصاب برای تشکیل ائتلاف دولت باید کسب حمایت ۶۱ تن از ۱۲۰ نماینده مجلس باشد.
حزب راست یامینا، به رهبری نفتالی بنت با هفت کرسی خود، هنوز اعلام نکرده که از کدام جناح حمایت میکند.
همچنین حزب عربی جدید با نام «موحده» به رهبری منصور عباس، که چهار کرسی دارد، و تنها اعلام حمایت آن از جناح بنیامین نتانیاهو، وی را قادر به تشکیل دولت خواهد کرد، اعلام کرده که آماده مذاکرات با هر دو جناح است و به هیچ یک از آنها تعهدی نداده است.
رسانههای اسرائیل گزارش دادهاند که بنیامین نتانیاهو با عصبانیت از نتیجه انتخابات، معتقد است که ستاد انتخاباتی حزب لیکود، با «کوتاهی» در انجام ماموریت خود، باعث از دست رفتن حداقل شش کرسی این حزب شد.
به گزارش شبکه کان، تنها امید بنیامین نتانیاهو در این وضعیت، جدایی چند تن از نمایندگان جناح مقابل از حزب خود و اعلام حمایت از ائتلافی به رهبری لیکود است.
شارون هاسکل و ایفعات شاشابیتون، دو زن منتخب از حزب تازه تاسیس امید جدید، به رهبری گیدئون ساعار، به رسانهها گفتهاند که حزب لیکود در تماس مخفی با آنها، حاضر به دادن امتیازات کلانی، حتی در حد وزارت، است تا آنان از حزب خود جدا شده و از بنیامین نتانیاهو حمایت کنند.
از سوی دیگر، به گزارش تایمز اسرائیل، حزب مذهبی «اتحاد یهودیت توراتی» که از مداخله بنیامین نتانیاهو به سود حزب «صهیونیسم مذهبی» ناخشنود است و آن را سبب کاهش کرسیهای خود میداند، این احتمال را بررسی میکند که اگر نتانیاهو نتواند دولت تشکیل دهد، به جناح مقابل ملحق شود.
یائیر لاپید، رهبر یش آتید، آویگدور لیبرمن، رهبر اسرائیل خانه ما، بنی گانتز، رهبر حزب آبی- سفید، مِراو میخائلی، رهبر حزب کارگر و نیسان هووروویتز، رهبر حزب مِرِتز، روز جمعه اعلام کردند که با همه توان «نخواهند گذاشت» که کار به انتخابات پنجم بکشد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، رهبران احزاب مخالف نتانیاهو روز جمعه چند دیدار و گفتوگوی دو به دو انجام دادند تا حزب یامینا را نیز به سوی اتحاد با این جناح جلب کرده و زمینه تشکیل ائتلاف جدید دولتی را فراهم کنند.
برخی از سیاستمداران مخالف نتانیاهو به رسانهها گفتند که برای جلب حمایت حزب یامینا ممکن است به رئیس جمهور توصیه کنند که وظیفه تشکیل دولت را به نفتالی بنت، رهبر یامینا، بدهد. این در حالی است که حزب او تنها هفت کرسی دارد.
بنی گانتز، که در دولت موقت کنونی وزیر دفاع است، روز جمعه به شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل گفت که آماده است پست نخست وزیری را به نمایندگی از جناح مخالف نتانیاهو عهدهدار شود.
رهبران احزاب در جناح «تغییر» در همین حال گفتهاند اگر حزب لیکود بنیامین نتانیاهو را از رهبری خود کنار بگذارد، یا آقای نتانیاهو خود به خاطر حفظ منافع کشور از این مقام کنار رفته و زمینه پایان بنبست سیاسی را فراهم کند، آنها آماده همکاری با لیکود خواهند بود.
به نظر میرسد که احتمال کنار رفتن بنیامین نتانیاهو از قدرت، حتی به طور موقت، فعلا ضعیف است.
رئیس جمهوری اسرائیل گفته است تنها پس از مشورت با هر ۱۳ حزبی که نمایندگانی به این دوره مجلس فرستادهاند، یکی از سیاستمداران را موظف به تشکیل دولت خواهد کرد.
همزمان با تشدید بنبست سیاسی، محاکمه بنیامین نتانیاهو در سه پرونده جداگانه اتهامی فساد مالی و سیاسی، از هفته آینده از سرگرفته خواهد شد.