وزیر خارجه ترکیه روز چهارشنبه چهارم خرداد برای نخستین بار پس از ۱۵ سال به اسرائیل سفر و با همتای اسرائیلی خود دیدار و گفتوگو کرد.
با این حال، رسانههای اسرائیل تاکید دارند که کشورشان کماکان در قبال رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، «محتاط» است.
مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، در دیدار با همتای اسرائیلیاش، یائیر لاپید، گفت: «عادیسازی روابط بین دو کشور به پیشبرد راهکار حل نزاع اسرائیلی- فلسطینی کمک خواهد کرد».
او افزود: «فرصتهای زیادی مانند همکاری در امور کشاورزی، فنآوریهای پیشرفته، انرژی و گردشگری وجود دارد که باید از آن استفاده کرد».
یائیر لاپید نیز در این دیدار گفت که هر دو کشور اکنون منتظر پیشرفت همکاری اقتصادی مشترک هستند و باید این روابط را گسترش داد.
او اظهار داشت: اسرائیل «عاشق ترکیه، فرهنگ، موسیقی و مناظر آن است».
وزیر خارجه اسرائیل این را نیز گفت که دو کشور «روابط دیرینه دارند؛ مناسباتی که پرفراز و نشیب بوده است اما نباید از یاد برد که ترکیه نخستین کشور مسلمانی بود که با اسرائیل رابطه برقرار کرد».
وزیر خارجه ترکیه پیش از این دیدار از موزه هولوکاست اورشلیم دیدار کرد.
مناسبات ترکیه و اسرائیل از آغاز روی کار آمدن رجب طیب اردوغان، در مقام نخستوزیری، رو به تیرگی شدید گذاشت.
اوج بحران دو کشور حول ماجراهای کشته شدن ۱۰ شهروند ترکیه و زخمی شدن دهها تن دیگر در جریان حمله دریایی ارتش اسرائیل به کشتی «ماوی مرمره» بود که برای «شکستن حصر غزه» در بهار ۱۲ سال پیش در آبهای دریای مدیترانه به سوی غزه نزدیک میشد.
با وجود سلسله بحرانها و حملات لفظی شدید بین رجب طیب اردوغان و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر پیشین اسرائیل، دولتهای دو کشور هیچگاه قطع رابطه نکردند و در سختترین شرایط نیز سفارتخانه ترکیه در تلآویو و سفارتخانه اسرائیل در آنکارا و کنسولگری اسرائیل در استانبول فعال بوده و تجارت متقابل ادامه داشت.
اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهوری اسرائیل، دو ماه پیش با انجام یک سفر رسمی به آنکارا، مورد استقبال آقای اردوغان قرار گرفت.
با این حال، به نوشته تایمز اسرائیل و هاآرتص، مقامات اسرائیلی کماکان در قبال اردوغان «محتاط» خواهند بود.
بسیاری از ناظران میگویند در آستانه انتخابات مهم پارلمانی ترکیه، اردوغان با امید به بهبود شرایط اقتصادی کشورش، به سوی تنشزدایی با اسرائیل گام برداشته است.
برخی گزارشهای رسانهای حاکی است که همکاریهای امنیتی ترکیه و اسرائیل در دوره اخیر، از جمله در ارتباط با تحرکات ایران در منطقه، افزایش یافته است.
وزیر خارجه ترکیه روز سوم خرداد با حضور در رامالله در کرانه باختری، با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی دیدار و از تلاش برای تشکیل کشور فلسطین حمایت کرد.
او گفت: «حمایت ما از فلسطینیان از رابطه با اسرائیل جدا است».
آقای چاووش اوغلو همچنین در این سفر گفت که ترکیه از خشونتهای ماههای اخیر در قبال فلسطینیان و «هتک حرمت» مسجدالاقصی ناخشنود است و آن را نکوهش میکند.
وزیر خارجه ترکیه روز چهارشنبه از مسجدالاقصی در شرق بیتالمقدس، اورشلیم، دیدار کرد. او از قبل گفته بود که هیچ اسرائیلی نباید در این دیدار او را همراهی کند.
این گفته او، با وجود ناخشنودی مقامات اسرائیلی، عملی شد.