دولت اسرائیل اعتبارنامه هشت دیپلمات نروژی مستقر در سفارت این کشور در تلآویو را که مسئول ارتباطات اسلو با تشکیلات خودگردان فلسطینی به ریاست محمود عباس بودند، لغو کرد.
نروژ این اقدام را «افراطی» خوانده و از بررسی گامهای خود در واکنش به آن خبر داد.
بیانیه وزارت خارجه اسرائیل در روز پنجشنبه ۱۸ مرداد حاکی است لغو اعتبارنامه دیپلماتهای نروژی پاسخ به «انبوهی از گامهای اخیر و یکجانبه نروژ علیه اسرائیل» است.
وزارت خارجه اسرائیل به تصمیم چند ماه پیش دولت اسلو در به رسمیت شناختن «کشور فلسطین» و «مواضع وخیمی که مقامات ارشد نروژ» در دوره اخیر علیه اسرائیل بیان کردهاند، اشاره کرد.
همزمان، وزارت خارجه اسرائیل روز پنجشنبه سفیر نروژ در تلآویو را احضار کرد و به او اطلاع داد که اعتبارنامه دیپلماتیک هشت کارمند آن تا یک هفته دیگر لغو و پس از سه ماه نیز روادید آنها بیاعتبار خواهد شد.
با این حال، اسرائیل به این دیپلماتها امکان داده تا برای دریافت اعتبارنامه جدید سیاسی به سفارت اسرائیل در اسلو درخواست ارائه کنند.
ییسرائل کاتس، وزیر خارجه اسرائیل، در پیامی در شبکه ایکس نوشت: نروژ «به جای مبارزه با تروریسم فلسطینی پس از هفتم اکتبر (حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل در ۱۵ مهر پارسال که کار را به جنگ ارتش اسرائیل در غزه کشاند) و به جای حمایت از مبارزه اسرائیل علیه محور شرارت ایران، دادن جایزه به قاتلان و متجاوزان را انتخاب کرد و کشور فلسطین را به رسمیت شناخت».
نروژ، اسپانیا، ایرلند و اسلوانی از جمله کشورهای اروپایی بودند که بهار امسال کشور فلسطین را به رسمیت شناختند.
اسرائیل از حمایت نروژ از شکایت علیه اسرائیل در دیوان کیفری بینالمللی لاهه بهدلیل جنگ غزه نیز ناخشنود است.
«یک گام افراطی»
وزارت خارجه نروژ روز پنجشنبه لغو اعتبارنامه دیپلماتهایش در اسرائیل را یک «گام افراطی» نامید که «ممکن است عواقبی برای روابط اسلو با دولت بنیامین نتانیاهو» داشته باشد.
اسپن بارث ایدِه، وزیر خارجه نروژ، افزود کشورش اتخاذ تدابیری در واکنش به «وضعیتی که دولت نتانیاهو ایجاد کرده است» را بررسی میکند.
همچنین به گزارش رسانههای اسرائیل، دولت بنیامین نتانیاهو انتقال پول مالیاتهای فلسطینیان به نروژ به عنوان واسطه برای انتقال آن به تشکیلات خودگردان فلسطینی را متوقف کرد.
اسرائیل در ۳۰ سال گذشته بر اساس پیمان صلح اسلو که طبق آن تشکیلات خودگردان فلسطینی برپا شد، مالیات فلسطینیان را گردآوری میکند و آن را ماهانه در اختیار حکومت فلسطینی میگذاشت.
وزیر دارایی اسرائیل در ماههای گذشته تهدید کرده بود که این مالیات را بهدلیل «حمایت تشکیلات خودگردانی از تروریسم» به دولت رامالله نخواهد داد. در پی یک دوره تلاش اروپا و آمریکا، مقرر شد نروژ عامل انتقال این پول به تشکیلات خودگردان باشد.
بتسالئل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل، روز چهارشنبه گفت درآمدهای مالیاتی را دیگر نه به تشکیلات خودگردان میدهیم و نه به نروژ.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، اسرائیل در جستجوی یافتن یک کشور دیگر برای این واسطهگری، ران درمر، وزیر امور راهبردی خود را روز چهارشنبه راهی سوئیس کرد.