نخستوزیر اسرائیل میگوید یکی از دلایل عدم حمایت نظامی کشورش از اوکراین، نگرانی از دستیابی ایران به تسلیحات و فنآوری پیشرفتۀ اسرائیل است.
در پی اصرار کییف برای افزایش حمایتهای نظامی اسرائیل از اوکراین، بهویژه با توجه به مداخلۀ حکومت جمهوری اسلامی در این جنگ، نخستوزیر اسرائیل تأکید کرد اسرائیل حامی اوکراین است اما باید با احتیاط عمل کند.
به گفتۀ آقای نتانیاهو، کشورش در قبال این جنگ موضع «معتدلی» در پیش گرفته که آن را «درست» میداند.
او در گفتوگوی تازه با روزنامۀ جروزالم پست تصریح کرد برخلاف کشورهای غربی که «حامیان تسلیحاتی» اوکراین هستند «اسرائیل، مرز نظامی با روسیه پیدا کرده» است.
این مقام ارشد اسرائیل تأکید کرده مهم است که کشورش در راستای مقابله با تلاشهای ایران برای استقرار نظامی در مرزهای شمالی اسرائیل، «آزادی عمل» داشته باشد.
نخستوزیر اسرائیل دلیل دوم عدم ارسال سلاح برای اوکراین را نگرانی از آن دانست که تسلیحات اسرائیلی از جبهههای اوکراین به دست ایران بیفتد و علیه اسرائیل به کار گرفته شود.
بنیامین نتانیاهو افزود این تحول کاملاً محتمل است چراکه به گفتۀ وی، هماکنون سیستمهای ضدتانک که غرب به اوکراین فرستاده بود پیرامون مرزهای اسرائیل دیده شدهاست.
نخستوزیر اسرائیل همچنین به جروزالم پست گفت ممکن است اسرائیل به دلیل بیطرفی خود بتواند بین روسیه و اوکراین میانجیگری کند.
نیکلای میتروخین، کارشناس امور بینالملل، گفته که «بعید نیست اسرائیل از طریق کشورهای ثالث سیستمهای خود را به اوکراین تحویل دهد».
به عقیدۀ این کارشناس، «اسرائیل مطابق رسم و اصول خود میتواند کمک نظامی به اوکراین را تأیید نکند. چنانکه ایران و روسیه همکاری نظامی خود در جنگ علیه اوکراین را تأیید نمیکنند».
این اولین بار نیست که مقامات غربی از اینکه تسلیحات از جبهههای اوکراین به بازار سیاه و یا به دست کشورها و یا سازمانهای غیرموجه بیفتد ابراز نگرانی میکنند.
روسیه نیز همواره ادعا کرده تحویل سلاح به اوکراین باعث خواهد شد این تسلیحات در اختیار طرفین مناقشات بینالمللی و یا سازمانهای جهادی قرار گیرد.
این در حالی است که برخی گزارشها حاکی است روسیه سلاحهایی که در جبهه توسط نیروهای روس غنیمت گرفته شده را برای «مهندسی معکوس» به ایران تحویل داده است.
میخائیل ماکارکین، کارشناس نظامی، بر این باور است که احتمال دستیابی ایران به سلاحهای غربی از طریق روسیه بسیار بیشتر است تا از طریق اوکراین.
او احتمال ورود سلاحهای غربی به بازار سیاه را رد نکرد اما افزود: «دقیقاً به این دلیل که اوکراین در گذشته این مشکل را داشته اکنون نهادهای دولتی و مدنی در همکاری با کشورهای غربی توجه دوچندان به عوامل مجرمی دارند که ممکن است از روی انگیزههای مالی بخواهند تجهیزات غربی را که برای مدافعان اوکراینی ارسال میشود در بازار سیاه معامله کنند.»
به گفتۀ این کارشناس نظامی، «ستادی تشکیل شده که وظیفۀ آن کنترل سلاحهای غربیست. اما بیشک در میان نبردهای سنگین برخی سیستمها رها و یا دستبهدست میشود و کشورهای غربی همواره احتمال دستیابی روسیه به این تسلیحات را در نظر داشتهاند».
او تأکید کرد: «تقریباً این مسئله که تسلیحات از اوکراین به دست ایران برسد منتفیست. در مقابل، گفته میشود دریافت این غنائم جنگی از روسیه یکی از مهمترین انگیزههای تهران برای حمایت تسلیحاتی از مسکو در این جنگ بودهاست».
در حالی که از دو ماه پیش نقش پهپادهای انتحاری ساخت ایران در حملات روسیه علیه اوکراین به طور چشمگیر پر رنگتر شده، انتقاد اوکراین نسبت به موضع اسرائیل نیز شدت گرفته است.
چند روز پیش آندره یرماک، رئیس دفتر رئیسجمهور اوکراین، از اسرائیل خواسته بود اجازه دهد اوکراین از سلاحهای تدافعی این کشور برای مقابله با پهپادهای مدل شاهد استفاده کند.
وزیران دفاع اوکراین و اسرائیل چهارشنبه طی تماس تلفنی ایران را دشمن مشترک خواندند و کییف مجدداً ابراز امیدواری کرد اسرائیل برای مقابله با تهدید پهپادهای ایرانی به اوکراین کمک کند.