یک روز پس از دیدارهای وزیر راهبردی اسرائیل با دونالد ترامپ و تیم او، سه مقام کنونی و پیشین اسرائیل به واشینگتنپست گفتند اسرائیل برای دستیابی به توافق آتشبس در لبنان به عنوان «یک هدیه» به رئیسجمهور منتخب آمریکا عجله دارد.
این روزنامه آمریکایی روز چهارشنبه ۲۳ آبان به نقل از سه منبع اسرائیلی، که از محتوای دیدارهای وزیر اسرائیلی در آمریکا مطلع هستند، نوشت ران درمر در این ملاقاتها به دونالد ترامپ و جرد کوشنر، داماد او گفت اسرائیل میخواهد توافق آتشبس در لبنان را هر چه زودتر بدست آورد تا اولین موفقیت در سیاست خارجی رئیسجمهور منتخب را به او «هدیه» بدهد.
آقای درمر روزهای دوشنبه و سهشنبه این هفته در مار-آ-لاگو، اقامتگاه شخصی آقای ترامپ در پالم بیچ در فلوریدا با او و داماد ارشدش، که مشاور آقای ترامپ در دولت پیشین بود، ملاقات کرد.
وزیر راهبردی اسرائیل پس از دیدارها با ترامپ و کوشنر به واشینگتن رفت و با مسئولان ارشد کاخ سفید از جمله، آموس هوکشتاین، نماینده ویژه جو بایدن در مذاکرات اسرائیل و لبنان، ملاقات کرد.
یکی از منابع این گزارش به واشینگتنپست گفت تا ماه ژانویه (آغاز به کار رسمی دونالد ترامپ) تفاهم در مورد لبنان حاصل خواهد شد.
یکی از مقامات دیگر اسرائیلی نیز در این زمینه افزود پیشنهاد آتشبس بر همکاری غرب و روسیه متمرکز است.
رسانههای اسرائیل هفته گذشته گزارش داده بودند که ران درمر پیش از سفر به آمریکا، در مأموریتی از سوی بنیامین نتانیاهو به مسکو رفته و با مقامات ارشد کرملین دیدار و گفتوگو کرد.
زمان کوتاهی پیش از سفر درمر به مسکو، رسانههای اسرائیل از فرود آمدن یک هواپیمای روسی در اسرائیل که ظاهراً مقامی به مأموریت از سوی کرملین را برای مذاکرات با دولت اسرائیل به این کشور آورده بود، خبر داده بودند که دولتهای اورشلیم و مسکو در باره آن سکوت کردند.
گزارش رسانههای اسرائیل حاکی بود بعد از قطعی شدن پیروزی دونالد ترامپ، روسیه که در سوریه حضور نظامی دارد و میتواند نقش مهمی در جلوگیری از تجهیز دوباره حزبالله از طریق همکاری علیه انتقال تسلیحات ایرانی از سوریه برای حزبالله در لبنان ایفا کند، به خاطر منافع خود در قبال اوکراین نیز آمادگیهایی برای ورود به مذاکرات با اسرائیل و آمریکا بر سر سوریه و حزبالله نشان داده است.
یکی از مقامات اسرائیلی به واشینگتن پست گفته مقامهای ارشد روسیه دو هفته پیش برای بررسی ایفای نقش مسکو در جلوگیری از تجهیز دوباره حزبالله از اسرائیل دیدار کردند.
فرانک لووِنشتین، دیپلمات پیشین آمریکایی که در زمان ریاستجمهوری باراک اوباما از مأموران مذاکرات اسرائیل و فلسطینیان بود و در مراحل انتقالی دولت وقت اوباما به کابینه نخست دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۶ با کاخ سفید همکاری کرده بود، به واشینگتنپست گفته که روسها در این زمینه در دولت بایدن هیچ نقشی نداشتند اما در دولت ترامپ «نقشی مهم» خواهند داشت.
آقای لوونشتین این را نیز گفت که نتانیاهو «هیچگونه وفاداری به جو بایدن ندارد اما ممکن است به دنبال توافقی موقت با بایدن -که هنوز در قدرت است- بر سر آتشبس در لبنان باشد تا نهایی کردن توافق را به ترامپ واگذار کند».
یکی از مقامات اسرائیلی به واشینگتن پست گفت کشورش اکنون «روی روسیه حساب میکند تا رئیسجمهور سوریه را برای قطع خطوط تدارکاتی حزبالله زیر فشار بگذارد».
ژنرال ذخیره ییسرائل زیو، از مسئولان ارشد پیشین ارتش اسرائیل، نیز به واشینگتن پست گفته که توافق در دستِ تنظیم «چیزی است که نتانیاهو منتظر بود تا به ترامپ ارائه کند».
یک مقام آمریکایی نیز گفته است تمامی کار به روی توافق احتمالی هنوز توسط تیم جو بایدن در دست تنظیم است و پیشرفتهایی نیز حاصل شده است.
دفتر بنیامین نتانیاهو و سخنگویان رئیسجمهور منتخب آمریکا و جرد کوشنر از اظهارنظر در باره این خبر خودداری کردند.
آقای کوشنر هنوز مأموریت رسمی از سوی دونالد ترامپ برای دولت جدید نگرفته و ظاهراً به ایفای نقش دوباره مشاور علاقه ندارد اما به نوشته واشینگتن پست او که به میانجیگری در توافقهای عادیسازی اسرائیل با ۴ کشور عربی در دولت نخست ترامپ کمک کرد، ممکن است بدون داشتن سمت رسمی در کاخ سفید هم در مذاکرات احتمالی عادی اسرائیل با عربستان سعودی «نقش مشورتی» داشته باشد.
رسانههای اسرائیل همزمان با سفر آقای درمر به آمریکا از «پیشرفت» در کوششها هم با تیم جو بایدن و هم در مذاکرات با تیم دونالد ترامپ بر سر آتشبس در لبنان خبر دادند، اما همزمان تأکید کردند وزیر دفاع جدید اسرائیل دستور داده عملیات زمینی ارتش در لبنان گسترش یابد تا در صورت شکست در مذاکرات، ارتش زمینه تشدید حملات به حزبالله را فراهم کرده باشد.
آقای ترامپ ماه گذشته در آخرین هفتههای کارزار انتخاباتیاش در تماس تلفنی بنیامین نتانیاهو با او، اظهار داشت که اسرائیل هر اقدامی را که علیه حزبالله و حماس لازم میداند، انجام دهد.
حسن نصرالله، دبیر کل وقت حزبالله، چند روز پیش از کشته شدنش در بمباران اسرائیلی در ضاحیه، در آخرین سخنرانی خود گفته بود گروه او حملات به اسرائیل را تنها زمانی متوقف خواهد کرد که اسرائیل جنگ در غزه را به پایان برده و از این باریکه بیرون رفته باشد.
اما حزبالله بعد از تحمل ضربات سنگین دورهٔ اخیر، نمایندگی از سوی خود را به نبیه بری در مذاکرات میان اسرائیل، آمریکا و لبنان محول کرده است. آقای بری، رئیس مجلس لبنان، سهشنبه گفت کشورش با راه حلی که به زیان منافع و حاکمیت لبنان باشد، موافقت نخواهد کرد.
اشاره او به شرط اکید اسرائیل بود که در هر توافقی خواهان آن است تا صورت نقض آتشبس از سوی حزبالله، ارتش اسرائیل بتواند دوباره در سراسر لبنان عملیات انجام دهد.
حزبالله در حمایت از گروه افراطی حماس یک روز پس از آغاز جنگ ارتش اسرائیل با حماس، کارزار تهاجمی خود را با حملات راکتی و پهپادی به اسرائیل آغاز کرد. ارتش اسرائیل دو ماه پیش ابتدا با انجام عملیات انفجاری پیجرها و سایر تجهیزات ارتباطی حزبالله پاسخ به حزبالله را تشدید کرد و عملیات زمینی علیه این گروه در باریکهای از جنوب لبنان آغاز شد. حزبالله و حماس از سوی آمریکا تروریستی شناخته شدهاند.
«بایدن آمادهٔ کار با تیم ترامپ برای توافق بر سر آزادی گروگانها است»
در این میان، جو بایدن، روز چهارشنبه ۲۳ آبان در دیدار با خانوادههای شماری از گروگانهای آمریکایی- اسرائیلی که هنوز در دست گروه افراطی حماس در غزه هستند، گفت توافق حول آتشبس در لبنان به آزادی این گروگانها هم کمک خواهد کرد.
کاخ سفید در بیانیهای پس از دیدار جو بایدن و دونالد ترامپ در روز چهارشنبه همچنین اعلام کرد دولت بایدن آماده همکاری با تیم رئیسجمهور منتخب برای راهکاری در مورد آزادی گروگانها است.
ژنرال نیتسان آلون، افسر ارشد ارتش اسرائیل که مسئول این کشور در موضوع ۱۰۱ گروگان باقیمانده اسرائیلی در غزه است، روز چهارشنبه به دولت نتانیاهو هشدار داد که با فرارسیدن زمستان، جان گروگانها در معرض تهدید جدی قرار دارد و آنها ممکن است با وضعیت غزه، یک زمستان دیگر را تاب نیاورند. او گفت اطلاعات از گروگانهای زنده، حاکی از «وخامت» وضعیت آنها است.
گروه جهاد اسلامی فلسطینی روز چهارشنبه فیلمی ۳ دقیقهای از ساشا تروپانوف، مرد جوان اسرائیلی را منتشر کرد که او از مردم اسرائیل خواست با گسترش اقدامات اعتراضی، دولت بنیامین نتانیاهو را برای دستیابی به یک معامله زیر فشار بگذارند.
به گفته رسانههای اسرائیل، فیلم گرفته شده از ساشا تروپانوف تازه بود چون او در سخنانش به عملیات اخیر ارتش اسرائیل در لبنان نیز اشاره کرد.
این گروگان که این هفته در دومین سالروز تولدش در شرایط گروگان بودن ۲۹ ساله شد، افزود بنیامین نتانیاهو میخواهد با حمله به لبنان و سپس حمله به ایران، «ما را در اینجا چال کند».
رسانههای اسرائیل اعلام کردند سازمان جهاد اسلامی فلسطین فیلم اظهارات ساشا تروپانوف را حدود ۱۰ روز پیش ابتدا در اختیار روسیه گذاشته بود. آقای تروپانوف و خانوادهاش اصلیت روسی دارند.
مادر او از مسکو خواسته بود برای آزادی پسرش از دست گروههای مسلح فلسطینی تلاش کند. گروه افراطی حماس سال گذشته یک مرد دیگر اسرائیلی روستبار را به عنوان «حسن نیت» در قبال روسیه آزاد کرده بود.
فیلم منتشره از سوی جهاد اسلامی سومین فیلم از آقای تروپانوف در ۴۰۵ روز از گروگان بودن او بود، اما این گروه یا حماس از سایر گروگانهای اسرائیلی فیلمی در دوره اخیر منتشر نکردهاند. ارزیابی شده که بیش از نیمی از گروگانها هنوز زنده هستند.