لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۱۳

وزیر دفاع اسرائیل: در جنگ با حزب‌الله آتش‌بسی در کار نیست


ییسرائل کاتس، وزیر دفاع جدید اسرائیل
ییسرائل کاتس، وزیر دفاع جدید اسرائیل

وزیر دفاع جدید اسرائیل در نخستین دیدار رسمی با مقامات این کشور پس از انتصاب به پست وزارت دفاع، اعلام کرد که کشورش به جنگ علیه گروه حزب‌الله لبنان ادامه خواهد داد.

ییسرائل کاتس شامگاه دوشنبه ۲۱ آبان در نخستین دیدار با رئیس و اعضای ستاد کل ارتش اسرائیل گفت «در لبنان آتش‌بسی در کار نخواهد بود و سخنی از توقف موقت نخواهد شد».

او افزود «به وارد کردن ضربات با تمام توان به حزب‌الله تا دستیابی به اهداف جنگ ادامه خواهیم داد».

آقای کاتس روز سه‌شنبه ۲۲ آبان نیز در پیامی در شبکه ایکس نوشت در دیدار با اعضای ستاد کل ارتش بر ادامهٔ سیاست کشورش تأکید کرده که «آتش‌بس یا توقف موقت جنگ در لبنان در کار نیست».

او اضافه کرد عملیات «درخشان و قوی ما» علیه حزب‌الله و از بین بردن حسن نصرالله، دبیرکل پیشین حزب‌الله، تصویری از «پیروزی» است و «ما باید با تمامی قوا به حمله به حزب‌الله ادامه دهیم تا تمامی اهداف جنگ محقق شود».

به نوشته او، اسرائیل با هیچ توافقی که «حقوق ما برای جلوگیری از ترور، خلع سلاح حزب‌الله، راندن نیروهای این گروه تا پشت خط لیتانی و بازگرداندن امن مردم شمال اسرائیل به خانه خود را تضمین نکند، موافقت نخواهد کرد».

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، اظهارات وزیر دفاع در واکنش به گزارش‌هایی بیان شده که حاکی است در مذاکرات برای دستیابی به توافقی برای پایان جنگ اسرائیل و حزب‌الله، «پیشرفت» حاصل شده است.

گیدئون سعار، وزیر خارجه تازه‌ منصوب‌شدهٔ اسرائیل روز دوشنبه در نخستین نشست خبری خود در اورشلیم گفت اسرائیل در حال همکاری با آمریکا برای آتش‌بس است. او افزود یک اصل اساسی در هر توافقی باید این باشد که حزب‌الله نتواند از سوریه سلاح وارد لبنان کند.

به گفته آقای سعار، روسیه در سوریه حضور نظامی دارد و می‌تواند به موفقیت هر توافقی در لبنان کمک کند.

روزنامه‌های اسرائیل‌هیوم و یدیعوت آحرونوت روز دوشنبه از تبادل پیش‌نویس توافق از طریق آموس هوکشتاین، نماینده ویژه دولت آمریکا، خبر داده و نوشته بودند این تبادل نشان پیشرفت در تلاش‌ها برای دستیابی به توافق نهایی است.

اسرائیل‌هیوم نوشته بود این توافق حزب‌الله را ملزم به عقب‌نشینی تا شمال رودخانه لیتانی می‌کند و قرار است مانع از ادامه حضور دوباره این گروه نیابتی تهران در نزدیکی مرز با اسرائیل شود.

محمد عفیف، یک عضو ارشد حزب‌الله، روز دوشنبه در یک نشست خبری در بیروت افزایش تماس‌های سیاسی برای پایان دادن به جنگ در لبنان را با پیروزی دونالد ترامپ در آمریکا مرتبط دانست و گفت تحرکاتی در واشینگتن، مسکو، تهران و پایتخت‌های دیگر در جریان است. او افزود «تماس‌ها در مرحله آزمایشی و ارائه ایده‌های اولیه» است.

از سوی دیگر، نجیب میقاتی، نخست‌وزیر دولت موقت لبنان، روز دوشنبه در نشست اضطراری مشترک سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب در ریاض تأکید کرد که کشورش حاضر است قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت را «با تمامی بندهای آن» به طور کامل اجرا کند تا جنگ پایان یابد.

آقای میقاتی در آستانهٔ حضور در این نشست به میزبانی عربستان از «همهٔ کشورها» خواست از دخالت در امور کشورهای دیگر خودداری کنند تا جنگ در کشورش به پایان برسد. اشارهٔ نخست‌وزیر لبنان ظاهراً به جمهوری اسلامی ایران بود که پیشتر خود او نیز به رهبران تهران گفته بود لازم نیست این میزان در قبال لبنان «احساسات نشان دهید».

نخستین ملاقات وزیر ارشد اسرائیلی با دونالد ترامپ بعد از پیروزی

تلاش‌ها برای دستیابی به راهکار پایان جنگ در لبنان در جریان سفر ران درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل، به آمریکا نیز مطرح شده است. آقای درمر پس از دیدار با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن در واشینگتن، دوشنبه شب نیز در فلوریدا با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا دیدار کرد. این نخستین ملاقات رو در روی یک مقام ارشد اسرائیلی با آقای ترامپ، یک هفته پس از انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بود.

به گزارش یدیعوت آحرونوت، هر چند جزئیاتی از این دیدار اعلام نشد اما انتظار می‌رود دونالد ترامپ و ران درمر در خصوص دستیابی به توافق برای پایان دادن به جنگ در لبنان، تهدیدات از جانب ایران، جنگ در غزه، عادی‌سازی مناسبات اسرائیل با عربستان و سرنوشت گروگان‌های اسرائیلی در دست گروه افراطی حماس که از سوی آمریکا و اتحادیهٔ اروپا به عنوان گروه تروریستی معرفی شده‌اند، گفت‌وگو کرده باشند.

رسانه‌های اسرائیل گزارش داده‌اند ران درمر پس از مأموریتی که از سوی نخست‌وزیر اسرائیل در روسیه انجام داده و احتمال همکاری مسکو در تضمین قطع ارسال تسلیحات از سوریه برای حزب‌الله در لبنان را بررسی کرده، راهی آمریکا شده است.

همزمان، رسانه‌های لبنان بامداد سه‌شنبه از مرگ ۱۱ تن در جریان حمله اسرائیلی در روستای عین یعقوب در منطقه عکار در شمال لبنان خبر دادند. شبکه الحدث اعلام کرد هدف از عملیات اسرائیل کشتن داماد نعیم قاسم، دبیر کل تازه‌منتخب حزب‌الله بوده است. اسرائیل به هدف این عملیات اشاره نکرد.

یک روز پیش از این حمله، مراسم تشییع جنازهٔ ۲۰ لبنانی که در حمله دیگر اسرائیل به شهرک جنوبی «دیر قانون راس‌العین» کشته شدند، برگزار شد. مردم محلی گفتند هفت تن از کشته‌ها نیروهای امداد پزشکی نزدیک به حزب‌الله و گروه شیعه امل بودند.

از سوی دیگر، رادیو ارتش اسرائیل بامداد سه‌شنبه گزارش داد که گروه حزب‌الله طی یک شبانه‌روز ۱۸۰ فروند راکت به سوی شمال اسرائیل شلیک کرد که اصابت شماری از آن‌ها به چند شهر و شهرک، آسیب مالی زیادی به خانه‌ها و خودروهای مردم وارد کرد. تایمز اسرائیل گزارش داد که هفت نفر شامل چند زن و یک نوزاد دختر در یک شهرک عرب‌نشین در گالیل شمالی در این حملات زخمی شدند.

یونا یاهاو، شهردار حیفا، سه‌شنبه به رادیو ارتش اسرائیل گفت زندگی در این شهر بندری تحت تأثیر جدی افزایش برد حملات راکتی حزب‌الله قرار گرفته، بسیاری از مغازه‌ها بسته و شهر به حالت نیمه تعطیل درآمده است. آقای یاهاو افزود وضعیت اقتصادی در این سومین شهر بزرگ کشور در حال وخیم شدن است و دولت موظف است به مردم حیفا نیز برای جبران خسارات کمک هزینه بپردازد.

تحولات جنگ غزه و تنش‌های لفظی دربارهٔ حاکمیت بر کرانهٔ باختری

رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند در ادامه عملیات ارتش این کشور در غزه، ۵ نظامی دیگر در یک شبانه روز در این باریکه کشته شدند. هر پنج کشته از نیروهای ذخیره ارتش بودند. ۴ تن از نظامیان در عملیات در منطقه جبالیا کشته شدند.

شبکه کان دوشنبه شب اعلام کرد در آغاز جنگ، ۱۵۰ درصد از نیروهای ذخیره به خدمت در ارتش پیوستند اما با طولانی‌ شدن جنگ اکنون این میزان به حدود ۸۰ درصد کاهش یافته و بسیاری از نیروهای ذخیره از این‌که دولت، مردان مذهبی را «به خاطر حفظ ائتلاف سیاسی دولت» طبق خواستهٔ رهبران احزاب مذهبی از خدمت در ارتش معاف می‌کند، ناخشنود هستند.

گزارش شبکه کان حاکی است برخی از نیروهای ذخیره در ۴۰۳ روز جنگ جاری، ناچار بوده‌اند ۳۰۰ روز یا بیشتر در جبهه‌ها خدمت کنند.

همزمان، منابع بیمارستانی وابسته به گروه افراطی حماس در غزه بامداد سه‌شنبه از کشته شدن ۱۰ فلسطینی در حملات اسرائیل در منطقه بیت حانون در شمال غزه خبر دادند. منابع فلسطینی روز دوشنبه نیز مرگ ۴۰ تن دیگر در عملیات اسرائیلی در جبالیا و سایر نقاط غزه را گزارش کرده بودند.

در این میان، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اظهارات یک وزیر ارشد اسرائیلی در خصوص حاکمیت بر کرانه باختری را محکوم کرد و آن را یک اقدام کاملاً غیرقانونی و مغایر با حقوق فلسطینیان نامید. آقای بورل در پیامی در شبکه ایکس نوشت این لفاظی‌ها هر بختی برای تحقق راهکار دو کشوری را از بین می‌برد.

بتسال‌ئل اسموتریچ، وزیر دارایی و رهبر یک حزب راست افراطی متحد دولت بنیامین نتانیاهو دوشنبه در نشست فراکسیون حزب خود در پارلمان اسرائیل گفت امیدوار است دولت آینده دونالد ترامپ در سال آینده میلادی حاکمیت اسرائیل بر شهرک‌های اسرائیلی‌نشین در کرانه باختری را به رسمیت بشناسد.

آقای اسموتریچ گفت سال ۲۰۲۵ سال حاکمیت بر یهودا و شومرون (کرانهٔ باختری) خواهد بود.

او افزود به مقامات ذیربط دستور داده امکانات برای آماده‌سازی زیرساخت‌های لازم برای گسترش حاکمیت را فراهم کنند.

اما گیدئون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، در نشست خبری روز دوشنبه در اورشلیم گفته بود دولت نتانیاهو هنوز تصمیمی در این باره نگرفته و آخرین بار که چنین موضوعی مطرح شده در دولت اول دونالد ترامپ بوده است. آقای سعار اضافه کرد که اگر زمینه‌ای برای مطرح شدن دوباره این مقوله فراهم شود، «با دوستان خود در واشینگتن بحث خواهیم کرد».

نبیل ابو رودینه، سخنگوی محمود عباس، در واکنش گفت اظهارات اسموتریچ قصد دولت اسرائیل برای الحاق کرانه باختری را بر خلاف قوانین بین‌المللی نشان می‌دهد.

آقای ابو رودینه افزود که ما مقامات اسرائیل را «مسئول کامل پیامدهای این سیاست‌های خطرناک» می‌دانیم.

XS
SM
MD
LG