گروه دیدبان حقوق بشر سوریه میگوید در تازهترین حمله هوایی منتسب به اسرائیل در سوریه در شامگاه شنبه هفتم تیر، دستکم شش تن از نیروهای همپیمان با ایران کشته شدهاند. چهار تن از کشتهها هویت سوری داشتهاند.
این حمله علیه شبه نظامیان مستقر در دهکده عباس در منطقه البوکمال، در مرز استان شرقی دیرالزور سوریه، رخ داده است.
حمله نسبت داده شده به اسرائیل ساعاتی پس از انتشار گزارشی در خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، در خصوص سفر تازه اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، به این منطقه مرزی انجام شده است.
خبرگزاری تسنیم که غروب شنبه این گزارش را به نقل از گزارشگر امور دفاعی خود منتشر کرده بود، پس از دقایقی آن را از خروجی خود حذف کرد اما در رسانههای اسرائیلی و خبرگزاری رویترز بازتاب یافته بود.
از زمان کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس، به دست نیروهای آمریکا در روز ۱۳ دی سال گذشته بس از یک پرواز او از دمشق به بغداد، این ظاهراً دومین بار است که رسانههای ایران گزارشهایی در مورد حضور جانشین او در سوریه منتشر میکنند.
خبرگزاری تسنیم نوشته بود اسماعیل قاآنی در بازدید از البوکمال گفته است که به باور او آمریکا و اسرائیل «بانی» داعش هستند و «توطئههای این دو هنوز تمام نشده است» و او قصد دارد راه سلیمانی را ادامه بدهد.
این سخن او در حالی بیان میشود که داعش بارها تهدید به انجام عملیات تروریستی در خاک آمریکا کرده و نیروهای ائتلاف به رهبری ایالات متحده برای نابودی داعش مدتها به بمباران مواضع این گروه در عراق و سوریه مشغول بودند.
اسرائیل میگوید ایران در منطقه البوکمال همجوار منطقه القائم در استان انبار عراق پایگاه امام علی را برای تسهیل نقل و انتقالات نظامی و نفرات به داخل سوریه و تا لبنان، برپا کرده است.
بخش زیادی از حملات هوایی دوره اخیر منتسب به اسرائیل علیه سوریه، پایگاه امام علی و تأسیسات اطراف آن، هم در داخل سوریه و هم در منطقه القائم در استان انبار عراق را هدف قرار داده است.
در یک حمله دیگر منتسب به اسرائیل در سهشنبه شب گذشته در دیرالزور پنج تن کشته شدند. حمله هوایی همان شب به منطقه سویدا در جنوب سوریه نیز به اسرائیل نسبت داده شد و رسانههایی در اسرائیل این هدف را نظر به نبود تأسیسات مهم نظامی در آن مورد پرسش قرار دادند.
دو روز پس از آن بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در آیین اعطای سردوشی به خلبانان جدید نیروی هوایی کشورش گفت: «ما پیوسته علیه تلاشهای رژیم ایران و نیروهای نیابتیاش برای تثبیت حضور نظامی در سوریه و علیه توسعه موشکهای دقیق در سوریه و لبنان اقدام میکنیم؛ نیروهای نظامی رژیم ایران باید از سوریه خارج شوند».
نفتالی بنت، وزیر دفاع پیشین اسرائیل، سه ماه پیش گفته بود که در نتیجه «قاطعیت» کشورش، حضور ایران در سوریه کاهش یافته است؛ اما شماری از نظامیان اسرائیلی مانند ژنرال عاموس یادلین، فرمانده پیشین سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، این ارزیابی را رد کردهاند.
نشریه فارین پالیسی در سال ۲۰۱۸ نوشته بود که ایران یازده پایگاه در سوریه دارد؛ ۹ پایگاه دیگر در حلب، حمص و دیرالزور در اختیار شبه نظامیان اعزامی از سوی ایران است و افزون بر آن، حزبالله لبنان نیز پانزده پایگاه در سوریه دارد.
ایران میگوید، براساس توافقهای قانونی و مشروع با دولت سوریه در این کشور «حضور مستشاری» دارد.