ارتش اسرائیل روز پنجشنبه ۱۴ دی گفت در تجسس خانه به خانه در اردوگاه آوارگان نورالشمس در شهر طولکرم واقع در کرانه باختری صدها نفر را به ظن فعالیت در گروههای شبهنظامی بازداشت کرده است.
پس از حمله گروه افراطی حماس به جنوب اسرائیل در روز ۱۵ مهر، ارتش و نیروهای امنیتی این کشور بارها به طولکرم که یکی از گذرگاههای اصلی بین اسرائیل و مناطق اشغالی کرانه باختری است یورش بردهاند.
حماس از سوی آمریکا و بریتانیا به عنوان یک گروه تروریستی شناخته میشود.
به گفته ساکنان اردوگاه آوارگان نورالشمس، نیروهای اسرائیلی دستکم ۱۲۰ نفر را بازداشت و سه خانه را ویران کردند که یکی از آنها متعلق به یک عضو تیپ طولکرم، یک گروه شبهنظامی مرتبط با فتح، جنبش آزادیبخش فلسطین، بود.
ارتش اسرائیل در بیانیهای گفت:«سربازان ارتش همراه با سایر نیروهای امنیتی به عملیات برای سرکوب تروریستها در نورالشمس ادامه خواهند داد.»
این بیانیه افزود که عملیات بیش از ۳۰ ساعت طول کشید، صدها نفر برای بازجویی بازداشت شده و زیرساختهای شبهنظامیان منهدم و چندین اسلحه کشف شده است.
حتی قبل از حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل، کرانه باختری حدود ۱۸ ماه شاهد شدیدترین برخوردهای خشونتآمیز و ناآرامیها طی چند دهه اخیر بود.
ولی پس از حمله حماس تعداد یورشهای ارتش اسرائیل به این منطقه افزایش یافته است.
در سه ماه گذشته در جریان حملات ارتش اسرائیل و شهرکنشینان یهودی به ساکنان کرانه باختری، صدها نفر کشته و چند هزار نفر دستگیر شدهاند.
افزایش تعداد کشتهشدگان جنگ در نوار غزه
تعداد کشتهها در نوار غزه به ۲۲ هزار و ۴۳۸ نفر رسید.
سخنگوی اداره بهداشت نوار غزه که در کنترل حماس است روز پنجشنبه اعلام کرد که تعداد کشتههای حملات اسرائیل از روز ۱۵ مهر تاکنون به ۲۲ هزار و ۴۳۸ نفر رسیده است.
به گفته او، بیش از ۵۷ هزار نفر نیز مجروح و هزاران نفر هم مفقود شدهاند که به احتمال فراوان اجساد آنها هنوز زیر آوار باقی مانده است.
طی ۲۴ ساعت گذشته ۱۲۵ فلسطینی دیگر کشته و ۳۱۸ نفر نیز مجروح شدهاند.
محکومیت طرح مهاجرت فلسطینیها
در همین حال، قطر، امارات متحده عربی و عربستان سعودی طرح مهاجرت ساکنان نوار غزه را محکوم کردند.
دولتهای عربستان سعودی و قطر روز پنجشنبه درخواست دو عضو کابینه اسرائیل برای مهاجرت فلسطینیان از نوار غزه و بازگشت شهرکنشینان یهودی به این باریکه را به شدت محکوم کردند.
ایتمار بن گویر، وزیر دست راستی امنیت ملی اسرائیل، روز دوشنبه خواستار «ترغیب مهاجرت فلسطینیان به خارج از نوار غزه» و از سرگیری ساختن شهرکهای یهودی نشین در این باریکه شد. بتسال ال اسموت ریچ، وزیر دست راستی دارائی اسرائیل، نیز یک روز قبل پیشنهاد مشابهی را مطرح کرده بود.
وزارت خارجه عربستان سعودی در بیانیهای گفت: «ما اظهارنظر این دو وزیر اسرائیلی را به شدت محکوم و رد میکنیم.» این بیانیه از جامعه بینالمللی خواسته که با «نقض مستمر قوانین بینالمللی توسط حکومت اسرائیل بهدلیل توسعه شهرکسازی در مناطق اشغالی» برخورد کند.
قطر نیز که در میانجیگری بین اسرائیل و گروه حماس برای توقف جنگ و آزادی گروگانها نقش مهمی ایفا کرده، اظهار نظر دو عضو کابینه اسرائیل را «به شدیدترین نحو محکوم کرد.»
وزارت خارجه قطر در بیانیهای گفت: «سیاست مجازات جمعی و کوچ اجباری ساکنان نوار غزه که توسط نهادهای دولتی اشغالگر دنبال میشود نمیتواند این حقیقت را تغییر دهد که نوار غزه سرزمین فلسطینی است و فلسطینی باقی خواهد ماند.»
آمریکا، فرانسه و اتحادیه اروپا نیز در روزهای گذشته اظهارنظر دو وزیر اسرائیلی را محکوم کرده بودند.
دولت اسرائیل به نخستوزیری بنیامین نتانیاهو تاکنون به شکل رسمی ایده اخراج فلسطینیان از نوار غزه و بازگرداندن شهرکنشینان یهودی به این باریکه را مطرح نکرده است.
جنگ اخیر در نوار غزه در پی حمله غافلگیرانه حماس به خاک اسرائیل در روز ۱۵ مهر آغاز شد.
در حمله حماس حدود هزار و ۱۴۰ اسرائیلی که اکثر آنها غیرنظامی بودند کشته شده و حدود ۲۴۰ نفر از جمله تعدادی شهروند خارجی به گروگان گرفته شدند.
در طول سه ماهی که از جنگ می گذرد به گفته سازمان ملل بیش از ۸۰ درصد از جمعیت ۲.۳ میلیونی نوار غزه آواره و به محدوده کوچکی پناه بردهاند.
نهادهای سازمان ملل در هفتههای اخیر در مورد احتمال افزایش تلفات غیرنظامی به دلیل خطر بروز قحطی و شیوع بیماریهای مسری به خصوص در بین کودکان هشدار دادهاند.