لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۹

با صدور مجوز صادرات به مصر، اسرائیل به صادرکننده عمده گاز تبدیل شد


مراسم امضای قرارداد صادرات ۶۴ میلیارد متر مکعب گاز به مصر در روز دوشنبه ۳۰ بهمن ۹۶
مراسم امضای قرارداد صادرات ۶۴ میلیارد متر مکعب گاز به مصر در روز دوشنبه ۳۰ بهمن ۹۶

دو سال بعد از امضای قرارداد ۱۵ میلیارد دلاری برای صادرات گاز اسرائیل به مصر، دولت اسرائیل روز دوشنبه ۲۵ آذر، رسما مجوز صادرات گاز را امضا کرد و این کشور برای اولین بار به یک صادرکننده‌ عمده گاز تبدیل شد.

یووال استاینیتز، وزیر انرژی اسرائیل، این حادثه را «نقطه عطف تاریخی» نامیده و تاکید کرده که این توافق، مهمترین همکاری اقتصادی میان مصر و اسرائیل از زمان قرارداد صلح ۱۹۷۹ است.

شرکت «دِلِک انرژی» اسرائیل به همراه شریک آمریکایی خود شرکت «نوبل» ۳۰ بهمن ماه سال ۹۶، قرارداد صادرات ۶۴ میلیارد متر مکعب گاز میادین دریایی «لِویاتان» و «تامِر» را با شرکت خصوصی «دولفینوس» مصر امضا کرده بود.

قرار است این میزان از گاز طی ۱۰ سال تحویل شرکت مصری شود و این گاز هم می‌تواند در داخل مصر مصرف شود و هم تبدیل به گاز مایع شده و راهی بازارهای جهانی شود، به‌ویژه این‌که بازارهای اروپایی هم نزدیکترین بازار به مصر است و هم اتحادیه اروپا سال‌هاست تلاش می‌کند وابستگی خود به گاز روسیه را کاهش دهد و منابع جدیدی برای واردات گاز پیدا کند.

قرار است تا چند ماه دیگر تولید گاز از میدان لویاتان آغاز شود و احتمالاً صادرات گاز اسرائیل به مصر در اواخر زمستان آغاز شود.

مصر خود نیز با کمک شرکتهای اِنی ایتالیا، روس‌نفت روسیه و بی‌پی بریتانیا میدان عظیم «ظهر» را توسعه داده و تولید روزانه آن را در ماه اوت به ۲۸ میلیون متر مکعب افزایش داد. پارسال تولید گاز مصر ۲۰ درصد و فروش گاز مایع کشور ۶۲ درصد رشد داشت. مصر تأسیسات مایع‌سازی گاز (ال‌ان‌جی) دارد و می‌تواند گاز دریافتی از اسرائیل را تبدیل به گاز مایع کرده و دوباره صادر کند.

اسرائیل با توسعه میادین گازی خود همچنین قصد دارد مصرف زغال‌سنگ بعنوان سوختی به شدت آلاینده را به سرعت کاهش دهد.

آقای استاینیتز نیز گفته‌است توسعه میادین گازی، اسرائیل را نه تنها به منبع جدید درآمد رسانده، بلکه میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای را به شدت کاهش خواهد داد. اسرائیل پارسال ۴٫۷ میلیون تن مصرف زغال‌سنگ داشت.

البته مدافعان محیط زیست می‌گویند دولت بیشتر از حد به منابع فسیلی مانند گاز دل خوش کرده و از توجه و سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های پاک غافل شده‌است.

آسوشیتدپرس می‌نویسد توسعه میادین گازی و صادرات گاز می‌تواند اسرائیل را به کشورهای عربی نزدیک‌تر کند. پیشتر اسرائیل قرارداد صادرات گاز به اردن را امضا کرده بود و اکنون مقدار اندکی گاز تحویل این کشور و فلسطین می‌دهد.

مصر مانند دیگر کشورهای عربی از کشورهای حامی فلسطین است، اما روابط خود با اسرائیل را حفظ کرده و از تنش‌ها اجتناب کرده است.

منابع: شرکت دلک انرژی، آسوشیتدپرس، شرکت بی‌پی / ف.ق / پ.پ

منابع: شرکت دلک، آسوشیتدپرس، شرکت بی‌پی، ف.ق
XS
SM
MD
LG