لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۳۴

دولت اسرائیل طرح ساخت ۴ هزار خانه جدید در کرانه باختری را تصویب می‌کند


نمایی از یک شهرک یهودی‌نشین در کرانه باختری
نمایی از یک شهرک یهودی‌نشین در کرانه باختری

آیلت شاکد، وزیر کشور اسرائیل، روز جمعه ۱۶ اردیبهشت خبر داد که دولت این کشور طرح ساخت ۴ هزار خانه جدید در شهرک‌های یهودی‌نشین در کرانه باختری را تصویب خواهد کرد.

خانم شاکد که فرد شماره دو در حزب «یامینا» به رهبری نفتالی بنت و از حامیان قاطع شهرک‌سازی‌ها محسوب می‌شود در توییت خود اعلام کرد کمیته وزارتی که مسئول برنامه‌ریزی ساخت‌وسازها در کرانه باختری است، هفته آینده تشکیل جلسه خواهد داد.

او این خانه‌سازی‌ها را «یک امر اساسی، نیاز ضروری و بدیهی» نامید.

روزنامه هاآرتص نیز گزارش داد اداره مدنی که یک نهاد وابسته به وزارت دفاع است، برای تصویب ۱۴۵۲ خانه تشکیل جلسه خواهد داد و ساخت ۲۵۳۶ خانه دیگر در حکمی با امضای بنی گانتز، وزیر دفاع، تصویب خواهد شد.

به نوشته آسوشیتدپرس، این بزرگ‌ترین پیشرفت در طرح‌های شهرک‌سازی در کرانه باختری از زمان روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا خواهد بود.

جو بایدن با رشد یهودی‌نشین‌ها مخالف بوده و معتقد است که اصرار اسرائیل به ادامه این طرح‌ها زمین‌های بیشتری را از فلسطینیان در کرانه باختری سلب خواهد کرد و ضربات بیشتری به بخت دستیابی به راهکار احتمالی صلح در نزاع دیرینه اسرائیلی- فلسطینی خواهد زد.

دولت آمریکا در روزهای گذشته از اسرائیل خواسته بود که از گسترش ساخت‌وسازها خودداری کند.

با این حال، پس از اعلام رسمی قصد وزارت کشور و وزارت دفاع اسرائیل برای احداث ۴ هزار خانه دیگر در یهودی‌نشین‌های کنونی در کرانه باختری، سفارت آمریکا در اسرائیل از واکنش به آن خودداری کرد.

دولت بنت اوایل پاییز سال گذشته نیز ساخت ۳ هزار خانه در شهرک‌های یهودی‌نشین را در حالی تصویب کرد که دولت بایدن با آن مخالف بود.

در این میان، دادگاه عالی اسرائیل هفته گذشته حکم اخراج چند فلسطینی را از یک منطقه بیابانی در بخش جنوبی کرانه باختری تایید کرد و با موضع ارتش اسرائیل همراهی کرد که گفته است این منطقه، در اختیار ارتش بوده و باید «ممنوعه» باشد.

به نوشته هاآرتص، هر چند حکم دیوان عالی اسرائیل تنها در مورد هشت فلسطینی صادر شد اما زمینه اخراج یک‌هزار فلسطینی از این منطقه را فراهم کرده است.

سران تشکیلات خودگردان با حمایت جامعه جهانی و بر اساس قطعنامه‌های سازمان ملل متحد امیدوار بودند که کشور مستقل فلسطینی در اراضی کرانه باختری و با پایتختی شرق بیت‌المقدس، اورشلیم، برپا شود.

اما بر اساس گزارش‌ جنبش اسرائیلی «صلح اکنون»، تا سال ۲۰۲۰، ۴۵۰ هزار اسرائیلی در ۱۳۲ شهرک در کرانه باختری اسکان یافته‌ بودند. این شمار در دو سال اخیر افزایش یافته و بر اساس برخی گزارش‌های تایید نشده، به بیش از ۶۵۰ هزار تن رسیده است.

دولت نفتالی بنت در حالی برای پیشبرد ۴ هزار خانه در کرانه باختری گام برداشته که شماری از احزاب مخالف این ساخت‌وسازها، مانند حزب چپ مرتز، عضو ائتلاف دولت کنونی هستند. حزب عربی «الموحده» نیز که حامی خارج از ائتلاف دولت است، با این ساخت‌وسازها به شدت مخالف است.

نفتالی بنت، رهبر پیشین شورای شهرک‌نشین‌های یهودی کرانه باختری، به طور اصولی با تشکیل کشور فلسطین مخالف است.

رسانه‌های اسرائیل تاکید دارند که دولت بنت از سوی احزاب راست و مذهبی برای ساخت‌وساز بیشتر زیر فشار قرار دارد. این فشارها در یک ماه و نیم اخیر که دور تازه حملات فلسطینیان به اسرائیل آغاز شده، تشدید شده است.

در تازه‌ترین رویداد از این دست، که شامگاه ۱۵ اردیبهشت و در جریان «جشن سالروز استقلال» رخ داد، سه مرد اسرائیلی در تهاجم دو فلسطینی که چاقو و تبر داشتند، در شهر «العاد» در شرق تل‌آویو و در مرکز اسرائیل کشته و ۴ تن دیگر زخمی شدند. حال دو تن از مجروحین وخیم توصیف شده است.

پلیس و سازمان امنیت داخلی اسرائیلی دو مهاجم فلسطینی را که جوان ۲۰ ساله هستند، شناسایی کرده است.

در رویدادهای خونین یک ماه و نیم اخیر شمار کشته‌های اسرائیلی به ۱۹ تن افزایش یافته که ۳ تن آنها خارجی بودند. دست‌کم ۲۵ فلسطینی نیز در ماه رمضان کشته شدند.

جنبش حماس با تقدیر از عوامل حمله پنج‌شنبه شب در شهر «العاد»، گفته است که این امر واکنشی به ورود یهودیان به حرم شریف در شرق بیت‌المقدس بوده است.

درگیری‌های فلسطینیان و نیروهای امنیتی اسرائیلی در حرم ابراهیمی پس از ماه رمضان نیز ادامه یافته است.

فلسطینیان خواهان پایان دادن به ورود روزانه صدها تن از یهودیان به محوطه مسجدالاقصی و بقعه‌الصخره هستند، اما یهودیان با مجوز دولت و پلیس، از روز ۱۵ اردیبهشت ورود به حرم را پس از چند روز وقفه، از سرگرفته‌اند.

حماس و سازمان‌های مسلح فلسطینی دیگر تهدید کرده‌اند که ادامه این وضعیت، می‌تواند به بحران نظامی کشیده شود.

اردن و مصر نیز ۱۵ اردیبهشت دوباره به اسرائیل هشدار دادند که «تحریک احساسات مسلمانان» در قبال مسجدالاقصی می‌تواند به یک نزاع خونین در منطقه مبدل شود.

XS
SM
MD
LG