لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۴۳

«کاهش» تسامح با فعالان چپگرا در اسرائیل


پیتر باینرات، روزنامه‌نگار یهودی آمریکایی، که در فرودگاه بن گوریون از او بازجویی کردند
پیتر باینرات، روزنامه‌نگار یهودی آمریکایی، که در فرودگاه بن گوریون از او بازجویی کردند

زیپی لیونی، رهبر اپوزیسیون اسرائیل، خواهان تحقیق در این باره شد که چرا برای فعالان چپگرا در ورود به اسرائیل مشکل ایجاد می‌شود و از آنها در فرودگاه این کشور مورد بازجویی سازمان امنیت داخلی قرار گرفته‌اند.

خانم لیونی دوشنبه ۲۲ مرداد در نامه به آوی دیختر، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی پازلمان اسرائیل، خواهان برگزاری نشست اضطراری کمیته فرعی اطلاعاتی و امور محرمانه برای بررسی این امر شد.

به گزارش هاآرتص، خانم لیونی از جمله پرسید، چرا یک روزنامه‌نگار یهودی خارجی که برای شرکت در جشن خصوصی بستگانش به اسرائیل سفر می‌کند، به این دلیل که فردی شناخته شده در جناح چپ است، در فرودگاه بازجویی می‌شود.

بر اساس گزارش رسانه‌های اسرائیل، همچنین شماری از نمایندگان جناح چپ اسرائیل خواهان دیدار با ناداو آرگامان، رئیس شباک، سازمان امنیت داخلی، اسرائیل شدند.

به ادعای این نمایندگان کنست، بازجویی از این افراد با هدف «ترساندن آنها» از پیگیری فعالیت‌هایشان در نهادهای حقوق بشری است و «سازمان امنیت داخلی، به بازوی اجرایی و آلت دست یک دولت راست‌گرا در تعقیب فعالان چپ مبدل شده‌است».

این بحث‌ها هنگامی در اسرائیل بالا گرفت که پیتر باینرات، روزنامه‌نگار یهودی آمریکایی، یکشنبه همراه با خانواده برای شرکت در یک جشن خانوادگی به فرودگاه بن گوریون رسید اما او را از بقیه جدا کردند تا از وی بازجویی کنند.

باینرات روایت خود را از بازجویی در مقاله‌ای با عنوان «بخاطر عقایدم در فرودگاه توقیف شدم»، در روزنامه آمریکایی یهودیان فوروارد منتشر کرد؛ او نوشت در اتاقی در فرودگاه به مدت یک ساعت از سوی فردی که نمی‌دانست چه کسی بود، در خصوص نظرات و فعالیت‌های سیاسی‌اش بازجویی شد.

او نوشته‌است که این گفت‌وگو «یأس‌آور» بود اما هراسی نداشت زیرا می‌دانست به عنوان یک روزنامه‌نگار سرشناس می‌تواند از ارتباط‌های خود برای ایجاد فشار، در صورت بغرنج شدن قضیه، استفاده کند.

به ادعای این روزنامه‌نگار، بازجویی از او با قانون تازه اسرائیل در مورد «دولت‌ملت یهود» و تلاش‌های دولت اسرائیل علیه بنیاد «کرن خاداشا» که مرتبط با فعالیت‌های چپ است، ارتباط دارد. اسرائیل در ماه‌های گذشته فعالیت‌های این بنیاد را زیر نظر گرفته‌است.

ماجرای باینرات سازمان امنیت داخلی این کشور را به پاسخگویی آشکار کشاند؛ شباک در بیانیه‌ای نوشت که بازجویی از پیتر باینرات در فرودگاه اسرائیل «یک اشتباه در داوری» از سوی مأمور در محل بود.

بیانیه شباک، که وای.نت آن را «بی‌سابقه» نامیده، توضیح می‌دهد که این نهاد در چارچوب موازین قانونی و «در راه امنیت کشور» فعالیت می‌کند. شباک از ناراحتی که روزنامه‌نگار آمریکایی احساس کرده، پوزش خواسته است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نیز تأکید کرد که «یک نقص اداری» منجر به بازجویی از این روزنامه‌نگار در فرودگاه شد؛ وی افزود «اسرائیل جامعه بازی است که پذیرای همه، هم منتقدان و هم حامیان است؛ تنها کشور خاورمیانه است که در آن افراد آزادانه دیدگاه‌های خود را بیان می‌کنند».

اما پیتر باینرات در توئیتر خود نوشت که «پوزش‌خواهی نصف و نیمه» نتانیاهو را زمانی می‌پذیرد که او «از همه فلسطینی‌ها و فلسطینی- آمریکایی‌هایی که هر روز با وضعی بدتر روبرو هستند، پوزش بخواهد».

مایکل اورن، وزیر مشاور و سفیر پیشین اسرائیل در آمریکا، تأکید کرده که «هر کشوری حق دارد از خود در برابر تهدیدات و گروهی مانند بی‌دی‌اس که منزوی کردن، بایکوت و تحریم اسرائیل و حتی نابودی اسرائیل را می‌خواهد، دفاع کند اما رفتار با پیتر باینرات غیر هوشمندانه بوده و به وجهه اسرائیل لطمه راهبردی زده‌است».

همچنین به گزارش وای.نت، عامی آیالون رئیس پیشین شباک سه‌شنبه گفت که سازمان امنیت داخلی «هیچ اختیاری» برای اقدام علیه منتقدان آشکار دولت ندارد؛ وی از «بحث آزادی که در این خصوص ایجاد شده» استقبال کرد و گفت پیش از ماجرای روزنامه‌نگار آمریکایی، در یک ماه گذشته شش مورد دیگر نیز رخ داد.

اسرائیل در سال‌های گذشته آشکارا برخی خارجی‌ها را که از جمله حامی یا سرنشین کشتی‌های راهی غزه بودند، اکثراً با این عنوان که فعال افراطی چپ بوده‌اند، اخراج می‌کرد- هر چند که برخی مقامات پیشین کشورهای غربی در میان آنها بودند.

اما به نوشته هاآرتص، سه ماه پیش خانم تانیا روبینشتین، شهروند اسرائیلی فعال چپ، پس از بازگشت از یک همایش در سوئد در فرودگاه بازجویی شد؛ دو ماه پیش خانم یِهودیت ایلانی، روزنامه‌نگاری که از سوی یک شبکه تلویزیونی آمادگی فعالان حامی فلسطینی‌ها برای رفتن به غزه با یک کشتی را پوشش خبری داد، به این دلیل که جزوه اطلاع‌رسانی فلسطینی در چمدانش بود بازجویی شد؛ ماه گذشته موری ال زاخار روتمن و هفته گذشته نیز دو یهودی آمریکایی آویگایل کرشنباوم و سیمون زیمرمن بازجویی شدند و از جمله از آنها پرسیده شد نظرشان در مورد نتانیاهو چیست.

XS
SM
MD
LG